Validebağ Korusu için imar izni çıktı!

Yazıyı paylaş:

İstanbul Üsküdar ilçesi sınırlarında bulunan Validebağ Korusu için imar izni çıktı. İzin 100 metrekareyi geçmeyecek yapılar için geçerli. Toplam 354 dönüm alanda yapılaşmaya izin verilirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun kararıyla, koruya demonte yapılar inşa edilebiliyor olacak.

 

Validebağ Korusu’nda 100 metreyi geçmeyecek yapılar yapılabilecek

Birinci derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu için İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş’ın onayı doğrultusunda düzenleme çalışmaları başlatılmıştı. Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden Hababam Sınıfı’nın çekimlerinin yapıldığı yer olarak da ünlenen Validebağ Korusu için alınan imar izni kararının ardından yaşanacak gelişmeler merak konusu.

İBB Meclisi’ndeki CHP’li üyeler, “Validebağ Adile Sultan Kasrı Çevre Düzenlemesi Tadilat Projesi” teklifindeki “planlama alanı tamamında 100 metrekareyi geçmeyen takılabilir/sökülebilir müştemilat türü bir katlı yapılar yapılabilir” ifadesine itiraz etti. “Tescilli olanlar dışında toplam 100 metrekareyi geçmeyecek yapılar yapılabilir” şeklinde düzeltilen rapor, oy çokluğuyla kabul edildi. AKP Meclis Üyesi Hadi Diler ise ilave binaların yapılmayacağını, mevcut tescilli eski eserlerin korunacağını belirtti.

 

Üsküdar’da 1+1 daire olmayacak!

 

Validebağ Korusu hakkında bilmek gereken 5 önemli bilgi

1) Validebağ Korusu, birinci derece doğal sit alanıdır.

2) Koru, İstanbul Anadolu Yakası’ndaki ikinci en büyük yeşil alan.

3) Validebağ Korusu, 1927 yılında Atatürk tarafından öğretmenleri onurlandırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edildi. Bu alanda öğretmenevi olarak hizmet veren Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü, Çamlı Köşk gibi tarihi yapılar yer alıyor.

4) Burada anıt ağaçlar da dahil olmak üzere yaşları 15 ile 400 arasında değişen 40’ı aşkın ağaç ve ağaççık, 100’ü aşkın kuş türü ve birçok hayvan ekolojik denge içinde barınıyor.

5) Koru adını, Sultan 3. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan adına yaptırdığı bağ köşkünden alıyor. Mülkiyeti Sultan Abdülmecid’e geçtiğinde, annesi Bezmialem Valide Sultan’a hediye ediliyor. Bu araziyi bir botanik bahçesine çevirten Bezmialem Valide Sultan’ın vefatından sonra mülkiyeti Altunizade ailesine geçiyor ve aile burada muhteşem bir köşk yaptırıyor. Köşk ise Sultan Abdülaziz’e hediye ediliyor. Bugün koru sınırlarında bulunan Adile Sultan Kasrı ise, Sultan Abdülaziz tarafından kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılıyor.

 

Üsküdar’da kentsel dönüşüm başlıyor!

BENZER YAZILAR