Yabancıya konut satışında değerleme zorunluluğu!

Yazıyı paylaş:

Yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul satış işlemlerinde 4 Mart 2019 tarihinden itibaren taşınmaz değerleme raporu aranacak. Düzenlemeyle birlikte yüksek fiyatlandırma ve inşaat sektöründeki kayıt dışı işlemlerin önüne geçilerek, Türkiye’nin marka değerinin artırılması hedefleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yayınlanan genelgeye göre yabancı uyruklu kişilerin gerek alıcı gerek satıcı olarak taraf olduğu bütün satış işlemlerinde taşınmazın piyasa değerini gösteren değerleme raporu zorunluluğu aranacak.

 

Yabancılar Türkiye’de konut başına kaç dolar ödüyor?

 

Değerleme raporu geçerlilik süresi 3 ay!
Değerleme Raporu uygulaması hali hazırda vatandaşlık başvurusu için yapılan emlak alımlarında yürürlüğe girmişti. Yeni düzenlemeyle birlikte bu şart tüm yabancıya gayrimenkul satışlarına getirilmiş oldu. Genelgeye göre, hazırlanan değerleme raporları düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay geçerli olacak ve herhangi bir satış işleminde kullanılabilecek. 3 aylık süreçte taşınmazın değerine etki edecek bir değişiklik söz konusu olursa yeni değerleme raporu hazırlanacak. Henüz inşa aşamasındaki yapılar için ise tamamlandıktan sonra elde edeceği değer üzerinden bir hesaplama yapılacak. Bildirilen satış bedeli, değerleme raporunda yazan bedelden aşağı olamayacak ancak daha yüksekse, satış bedeli beyan edildiği gibi bildirilecek. Değerleme raporları ise SPK lisanslı uzmanlar tarafından verilmeye devam edecek.

 

Gayrimenkul değerleme hakkında mutlaka bilmeniz gereken 5 şey!

 


BENZER YAZILAR