Yapay zekâ teknolojisiyle ülke olarak kazanırız!

Yazıyı paylaş:

Zingat.com CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek, YTÜ Makine Teknolojileri Kulübü tarafından düzenlenen BEMdays’19 etkinliğinin konuğu oldu. “Gelecek” teması üzerine kurulan etkinliğe, ülkemizde ve dünyada ses getirmiş büyük firmaların yetkilileri ve girişimciler katıldı.

“Yapay zekâ ve Türkiye” konulu panelde ise Zingat.com CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek, TÜBİTAK BİLGEM Baş Araştırmacılarından Mehmet Haklıdır, Deep Learning Türkiye kurucusu Merve Ayyüce Kızrak, Intenseye Kurucu Ortağı Sercan Esen katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Sabah Gazetesi yazarı Şule Güner yaptı.

 

Net ve milli bir yapay zekâ stratejisine ihtiyacımız var

 

İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde Zingat.com CTO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet Erkek; Zingat.com’un sektördeki yerini anlatırken, daha önceki konuşmalarında da belirttiği gibi Türkiye’nin devlet tarafından desteklenen bir yapay zekâ stratejisine ihtiyacının olduğunun altını çizdi.

 

“Zingat.com insanların temel ihtiyaçlarından olan barınma hakkına akıllı çözümler getiren bir emlak platformu. Türkiye gayrimenkul bakımından zengin bir ülke. Bu büyük değeri gördük ve sektöre farklı bir bakış açısı kazandırdık. Veriye verdiğimiz önemden dolayı: Emlak. Bilgi. Güven diyoruz. Ev almak, çok kıymetli bir karar ancak bilgi olmadan yapıldığında iyi sonuç vermeyebilir. Dolayısıyla bilgi çok önemli. Biz bu bilginin içini, büyük veri teknolojisi, makine öğrenmesi ve yapay zekâ teknolojilerini katarak doldurmaya çalışıyoruz. Hayatınızın en önemli finansal kararlarından birini alırken, güven unsuru da ayrı bir önem taşıyor çünkü aldığınız bilgilerin doğruluğundan emin olmanız gerekir.” dedi.

 

“Türkiye’nin milli bir yapay zekâ stratejisine ihtiyacı var”

Ulusal düzlemde, hükümetin öncülüğünde yapay zekâ strateji geliştirilmesi ve uygulanması gerektiğine dikkat çeken Erkek: “Herkes bir proje geliştiriyor fakat ulusal düzlemde belirlenmiş net bir strateji yok ne yazık ki, en kısa zamanda yapay zekâ üreten Türkiye olmalıyız.
Ülke olarak matematik konusunda çok iyi olmadığımızı düşünüyorum, bu durumu geliştirmek için temel bilimlere öncelik vermemiz gerekiyor. Temel bilimleri anlamadan yapay zekâyı anlamak mümkün değil.

Zingat.com olarak, makine öğrenmesi ve yapay zekâ teknolojilerini imkânlarımız dahilinde kullanmaya çalışıyoruz. Özel sektörde herkes yapay zekâ üzerinde konuşuyor ama ne yapılacağı henüz çok belli değil. Devletin alt yapısı da bu konuda gelişim kaydediyor ve yapay zekâ konusunda çalışmaların başlatılacağı belirtiliyor. Bu çalışmanın hızla ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum. Dijital anlamda iyi çalıştık ancak geride kalmamak için daha çok çalışmalı ve yapay zekâ teknolojileri ile bir adım öne geçmeliyiz. Bu alan ülkemiz adına bir sıçrama fırsatı oluşturacağı için çok önemli. Geliştirilmiş ve uygulanabilir yapay zekâ teknolojileriyle ülke olarak dünya çapında adımızı duyuracağımıza inanıyorum dolayısıyla bu konu beni oldukça heyecanlandırıyor.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

 

“Teknolojiyi ihraç eden bir ülke olmalıyız”

TÜBİTAK BİLGEM Baş Araştırmacısı Mehmet Haklıdır: “Yapay zekâ herkesin gündeminde. 1950’li yıllardan beri olan bir teknoloji. Yapay zekâyı; teknolojileri geliştiren ve uygulayan olmak üzere iki ana gruba ayırmak gerekir. TUBİTAK, bilim yapanla, teknoloji geliştiren arasındadır. Bilimin, teknolojiye dönüşmesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ülkemizde de üniversiteler ve özel sektör yapay zekâ üzerine yatırım yapıyor. Dünyada bu trendin nereye gittiğini anlamaya çalışıyoruz. Teknolojiyi ihraç eden bir ülkeye dönüşmemiz gerekiyor.”

 

“Yapay zekâyı anlamak için temel bilimleri bilmek gerekiyor”

Deep Learning Türkiye kurucusu Merve Ayyüce Kızrak: “Temel bilimleri bilmeyen, yapay zekâyı anlayamaz, biz de bu eksiği gidermeye çalışıyoruz ve güzel gelişmeler yaşanıyor. Birçok lisans öğrencisine ücretsiz eğitim olanağı sunduk. Akademik olarak Türkiye’de çok değerli çalışmalar yapılıyor ve bu çalışmaların uygulamaya geçmesi gerekiyor. TUBİTAK’ta güzel örnekler var, akademik çalışmaları olanların başvurmasını öneriyorum. Özel sektörün de yapay zekâ konusunda gönüllülük esasıyla çalışması gerektiğine inanıyorum.”

 

“Hedefimiz yapay zekâyı bir servis olarak sunmak”

Intenseye Kurucu Ortağı Sercan Esen: “Yapay zekâ tabanlı video analist servisleri sunuyoruz. Asıl hedefimiz yapay zekâyı bir servis olarak sunmak ve kullanıcılara fayda sağlamak. Dünyada yapay zekâ araştırmaları hızlı bir şekilde devam ediyor ama asıl önemli olan uygulamaları hayata geçirebilmek ve kullanabilmek.”

 

Gelecekte emlak ofislerini neler bekliyor?

BENZER YAZILAR