Yazlık ev arayanlar nelere dikkat etmeli?

Yazıyı paylaş:

Yazlık bir ev satın alma hayali kuruyor fakat hayalinizi gerçekleştirmek için nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Aslında tam da aradığınız gibi bir yazlık ev bulmak düşündüğünden daha kolay bir süreçtir.

Yazlık evi nerede, nasıl, hangi fiyatla almanız konusunda size seçeneklerle dolu bir kılavuz hazırladık.

 

5 adımda yazlık ev bulma rehberi!

1) Yazlık eviniz yaşam tarzınıza uygun olmalı

Yazlık evinizde geçireceğiniz zamanları düşünün. Sadece yaz aylarında kullanmak mı istiyorsunuz, yoksa ileride sonbahar ya da ilkbaharın ilk aylarıyla birlikte şehirden kaçmak için de yazlık evinizin doğru bir adres olmasını mı diliyorsunuz?

Eğer sıcak yaz ayları dışında da yaşamayı düşünüyorsanız, yakıt masrafını size olabildiğince az çıkartacak bir bölgeyi tercih etmelisiniz. Mesela güney veya güneybatıdaki beldeler sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Peki yazlık evinizi daha çok ne amaçla kullanacaksınız? Özel ilgi alanlarınız için vakit ayırabilmek, şehirdeki sevdiğiniz alışkanlıklarınızı devam ettirebilmek için aradığınız yazlık evin yaşam tarzınızla eşleşen özelliklere sahip olması önemli.

2) Yazlık eviniz için bütçenizi planlayın

Yazlık eve sahip olma planları kuruyorsanız, belirli bir maddi birikime sahipsiniz demektir. Öncelikle bütçenize uygun bir ev bulmalısınız. Konut kredisi kullanabilirsiniz. Yazlık evinizin ilk birkaç yılında, hem kredinizi ödemek hem de masraflarınızı karşılayabilmek için yılın belirli aylarında kiraya verme fikrini gözden geçirebilirsiniz. Kiralık yazlık evler için talebin hayli fazla olduğunu unutmayın.

Her zaman bir B planı olarak, yazlık evinizin bulunduğu bölgeye karar verirken bu girişiminizi bir emlak yatırımı olarak da değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Gelecek yıllarda da yatırım değerini kaybetmeyecek bölgelerde aradığınız yazlık evi bulmak, siz ve aileniz için bir güvence olacaktır.

 

3) Evin ek masraflarını hesabı katın

Yazlık ev satın aldıktan sonra da birtakım masraflarla karşılaşacağınızı unutmayın. Tapu işlemlerinden ev için mobilya alışverişine, havuz ve bahçe bakımından tadilat işlerine dek olası masrafları da listeleyerek hareket ederseniz, yazlık evinizi planladığınız bütçe içerisinde yaşanır hale getirebilirsiniz.

4) Yazlık bölgeye hâkim emlak danışmanlarıyla çalışın

Yazlık ev almayı düşündüğünüz bir yer mutlaka vardır. Siz her ne kadar o bölgenin emlak piyasası ile ilgili geniş bir araştırma yaparsanız yapın, söz konusu beldeye hâkim bir emlak danışmanının değerlendirme kabiliyetine sahip olamazsınız.

Sadece yerel bir uzman uygun bir şekilde tavsiyelerde bulunabilir. Üstelik sadece yazlık evlerin emlak değeri açısından değil, çevresindeki avantajlardan sosyal hayat ve yeni komşularınızın profilleri hakkında fazlasıyla bilgileri olduğuna emin olabilirsiniz.

 

5) Yazlık evi detaylarıyla değerlendirin

Yazlık ev seçenekleri özellikle bu aylardan hayli fazla. Beklentilerinizi karşılayacak bir yazlık ev yatırımı yapmadan önce bütçeniz kadar ihmal etmemeniz gereken bir konu da burada neler yapmayı planladığınız…

Bir yazlık evde mutlaka bulunmasını istediğiniz özellikleri alt alta sıralayarak bir liste çıkarmalısınız: “Havuzu mutlaka olmalı, denize yürüme mesafesi kısa olmalı, bahçesi bakımlı olmalı, verandası bulunmalı” gibi… Siz önceliklerinize ne kadar hâkim olursanız, karşınıza çıkan ilk uygun fiyatlı yazlık ev için aceleci davranmazsınız.

Yazlık evinizin açık mekanlarını gelecek yıllarda da keyifle kullanabilmek için sağlam bir temel üzerine inşa ettiğinizden emin olun.

Bir yazlık ev için ideal yön güneye bakmasıdır. Beğendiğiniz yazlık evleri ziyarete başladığınızda, günışığı saatlerinde güneşin evin bahçesinde nasıl hareket ettiğini gözlemleyin ve günün hangi saatinde bahçeyi kullanmak istediğinizi düşünün.

 


BENZER YAZILAR