Yeni düzenlemenin spekülatif emlak ilanlarını frenlemesi bekleniyor

Yazıyı paylaş:

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan tebliğle internet ortamındaki gayrimenkul ilanlarının takibe alınması sonrası sahte, mükerrer ve piyasayı yükseltmek için girilen ilanların önüne geçileceği ve vergi kaybının azaltılacağı öngörülüyor.
İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Vergiye uyum düzeyinin ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılmasına hizmet etmek amacıyla hayata geçirilen düzenleme kapsamında ilan sitelerinde yer alan taşınır ve taşınmazlara ait tüm bilgiler, 1 aylık periyotlarla Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirilecek.

Özellikle gayrimenkul ilanlarını disiplin altına alacağı belirtilen düzenlemeyle sahte ilan vererek emlak piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, vergi kaçağının en aza indirilmesi, asılsız ve spekülatif ilanların önüne geçilmesi ve piyasanın şeffaflaştırılması amaçlanıyor.

Düzenleme çerçevesinde gayrimenkul ilan portallarında yer alan malların sahiplerinin bilgileri, taşınır veya taşınmazın kaça satıldığı ve hesap numaraları gibi bilgiler ilan portallarına bildirilecek. Bu portallar vasıtasıyla da bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilecek.

 

“Asılsız ve sahte ilanların önüne geçilecek””

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa,  yaptığı açıklamada yeni düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni düzenlemeyle ilan fiyatı ile tapuda beyan rakamları arasındaki makasın daralacağını ve böylece vergi kaybının azalacağını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “İlk günden beri kimlik bilgilerinin alınmasını istiyorduk. Bu ilanların mutlaka disiplin altına alınması gerekiyordu. Çok sayıda doğru olmayan ve asılsız ilan vardı. Emlakçı olmadığı halde emlakçı gibi ya da ev sahibi olmadığı halde ev sahibi gibi ilan verenler vardı. Bu sitelerde asılsız ilanların artması, sahte ilan yoluyla kapora dolandırıcılığı yapılması gibi sıkıntılar artmıştı. O açıdan düzenleme isabetli oldu. Ancak düzenleme çok ani oldu. Biraz daha sektörle istişare halinde ve kademeli olarak bu sisteme geçilebilirdi.” diye konuştu.

 

“Tapu harcı düşürülürse gelir 3’e katlar”

Nizameddin Aşa,  belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bundan önceki düşük beyanlar için bir af getirilmesi gerekiyor. Bir defaya mahsus beyan affı getirilirse ve vatandaşlar malının değerini güncellerse o bölgedeki satışlar için bir emsal olur ve düşük beyanın önüne geçilebilir. Şu anda satışların çok büyük kısmı düşük beyanla gerçekleştiriliyor. Bunun için tapu harcının düşürülmesi gerekiyor. Şu anda alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer alınıyor. Toplam yüzde 4 tapu harcı alınıyor. Bunu da alıcı ödüyor genellikle. Bu rakam yüzde 50 düşürülürse tapu harcı geliri 3’e katlar.”

Aşa, “Mali kayıpların önlenmesi, sahte ve asılsız ilanların önüne geçilmesi için bu düzenleme önemli. Ancak bahsettiğim gibi bize göre hedefe tam ulaşılması için tapu harcının düşürülmesi ve beyan affının getirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 


BENZER YAZILAR