Yeni konut fiyatları yüzde 0.46 yükseldi!

Yazıyı paylaş:

Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Nisan ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.46, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.71 oranında gerçekleşti.

Nisan ayında İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.50 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.23 oranında fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 10.4 puan fazla artış gösterdi.

Banka kredisi oranı yüzde 35

Markalı projelerden konut satın alan tüketicinin banka kredisi kullanma oranı, bir önceki aya göre Nisan ayında 2 puan artarak yüzde 35 oranında gerçekleşti. Nisan ayında senet kullanım oranı yüzde 47, peşinat kullanım oranı ise yüzde 18 oldu.

1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1’de artış sürüyor

Nisan ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 38’i bitmiş, yüzde 62’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.
Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0.40 oranında arttığı Nisan ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.51, 3+1 konut tipinde yüzde 0.57 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.33 oranında artış yaşandı.

Büyük alanlara sahip konutların satışında yükseliş

51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.35 oranında artış yaşanan Nisan ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.65 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.34, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.52, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.27 oranında artış görüldü.

Yabancılara satış oranı son 6 aylık ortalamanın altında

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 7 olduğu yabancı yatırımcılara satış Şubat’ta yüzde 4, Ocak’ta yüzde 3 olarak gerçekleşirken, Mart ayında bu oran yüzde 10’a çıkmıştı.

Uçtan uca dijital bir ev kredisi deneyimi

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Sn.Recep Haki, İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan emlak endeksleri ile ilgili açıklama yaptı. Recep Haki, “İş Bankası 2017 Mart sonu itibarıyla ulaştığı 18.8 milyar TL tutarındaki konut kredisi hacmi ile yıl sonuna kıyasla yüzde 6,08 oranında gelişme göstermiş ve elde ettiği yüzde 11.7’lik(*) pazar payı ile sektörün önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürmüştür. Özellikle son dönemlerde kredilendirme oranının artması ile KDV’nin ve tapu harç masraflarının düşmesi gibi düzenlemeler, geleceğe yönelik beklentileri güçlendirdi ve piyasayı hareketlendirdi. Son 3 yıllık zaman diliminde artan konut satışları, 2017 yılının ilk aylarında da bu yılki satış hacminin geçmiş yıllar seviyesinde olacağının sinyallerini vermiş oldu. Düzenlemeler sonrasında sektörde yaşanan hareketlilik, bankaların kredi hacimlerine de olumlu yansıdı. Emlak Konut GYO A.Ş ve GYODER ile mart sonuna kadar sürdürülen kampanya kapsamında uygun faiz ve 240 aya kadar vadelendirme seçeneklerimiz ile bankamız ilk çeyrek verilerine olumlu katkı sağlayan sonuçlar elde edildi. Konut sektörünün geleceğine güvenen İş Bankası, bu alandaki yatırımlarına devam ederek bankamız müşterisi olsun ya da olmasın tüm kullanıcıların ev kredisi başvurularının alınmasından, taleplerin krediye dönüşmesine kadar geçen tüm süreçleri içeren bir uygulamayı dijital ortamda hizmete sunmuştur. Kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla isbank.com.tr ana sayfada hayata geçirilen ‘Anında İşlem Ev Kredisi’ hizmeti ile kullanıcılara uçtan uca dijital bir ev kredisi deneyimi yaşatılmaktadır.” dedi.

Yabancıya konut satışının artması bekleniyor

GYODER Başkanı Aziz Torun ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin 2017 yılı Nisan ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

“Orta gelirlinin konut edinmesinin hedeflendiği, 1 Şubat’ta başlayıp 31 Mart 2017’de sona eren ‘Gayrimenkulde Güç Birliği-20 yıl vade düşük faiz’ kampanyasının olumlu etkisi, Nisan ayında da sürdü. Nisan ayında banka kredisi kullanım oranının bir önceki aya göre 2 puan artarak yüzde 35 oranında gerçekleşmesinde de kampanyaların etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada tüm konut tiplerine yönelik talepte artış görülen Nisan ayında, en fazla yükseliş yüzde 0.57 oranı ile 3+1 konut tipinde gerçekleşti. Ayrıca markalı konut projelerinde Nisan ayında gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın 1 puan altında kalan bu oranın, önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz” dedi.


BENZER YAZILAR