Yeni konutlardaki 2+1 dairelere yabancı ilgisi!

Yazıyı paylaş:

2018 yılının Nisan ayında markalı konut projelerinde neler yaşandı? En çok hangi konut tipleri ilgi gördü? Peki markalı projelerdeki konut satışlarında yabancı yatırımcılara yapılan konut satışlarının payı ne oldu? Nisan ayıyla ilgili merak edilen bir diğer konu ise Türkiye’nin 81 ilindeki satılık ve kiralık konutlarda yaşananlar…

İşte REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi 2018 yılı Nisan ayı sonuçları…

 

Yabancı alıcıların oranı son dört aylık ortalamayı geride bıraktı

Nisan ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 5) kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde 44) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 5 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar kasımda yüzde 4, aralıkta yüzde 3, ocakta yüzde 4, şubatta yüzde 6, martta ise yine yüzde 8 oranında gerçekleşmişti.

 

GYODER: “Yatırımcılar kur artışını iyi değerlendirdi” 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 yılı Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 8’lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Satışların son 6 ayın ortalaması yüzde 5’in üzerinde olması, yabancı yatırımcıların döviz kurlarındaki değer artışını iyi değerlendirdiğini gösteriyor” dedi.

 

En yüksek artış 1+1 ve 51-75 metrekare arası konutlarda yaşandı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi 2018 yılı Nisan ayı sonuçlarında öne çıkanlar şöyle:

• Yeni Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,17 oranında artarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,38 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 80,40 oranında artış gerçekleştirdi ve endeks değeri 180,4’e ulaştı.

• Nisan ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,56 oranında arttı.

• Bitmemiş konutların satış oranı 8 puan düştü. Nisan ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 30’u bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 70’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir düşüş, bitmiş konutların satış oranında ise yüzde 8’lik bir artış yaşandı. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, nisan ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde hem adet bazlı hem de metrekare bazlı olarak stoklarda yüzde 3,6 oranında erime gözlemlendi.

• Yeni Konut Fiyat Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde yüzde 0,56 oranında; 2+1 konut tipinde yüzde 0,38 oranında; 4+1 konut tipinde ise yüzde 0,01 oranında artarken; 3+1 konut tipinde yüzde 0,27 oranında azaldı. Yeni Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre, 51-75 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,69 oranında; 76-100 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,34 oranında; 101-125 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,32 oranında; 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0,01 oranında artarken; 126-150 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,38 oranında azaldı.

• Bu ay konut satış fiyatlarının en çok arttığı il yine Ağrı, kira fiyatlarının en çok arttığı il ise bu ay Elazığ oldu. • En düşük amortisman süresini ve en yüksek yıllık brüt kira getirisini sunan iller biri hariç aynı kaldı: Aydın, Van ve Kırklareli.

Konut satışlarında hareketlilik başlıyor

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand ise nisan ayı sonuçları hakkında şunları söyledi:

“Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,64 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10,53 oranında artış gerçekleşmiştir. Nisan ayındaki artış hem aylık (yüzde 1,87) hem yıllık (yüzde 10,83) enflasyonun altında gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk dört aylık döneminde kredi faiz oranlarındaki artışın ve konut fiyatlarındaki enflasyon ölçeğinde yükselişin hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir. Ancak geleceğe doğru baktığımızda, hükümetin KDV oranlarına ilişkin düzenlemeleri, tapu harcının indirilmesi, başta kamu bankaları olmak üzere bankaların konut kredi faiz oranlarını psikolojik sınır olarak düşünülen aylık yüzde 1’in altına düşürmesi ve GYODER, KONUTDER, İNDER gibi sektördeki öncü derneklerin yapmayı planladıkları indirim kampanyaları sektördeki durağanlığın bitip hareketliliğin yeniden başlayacağını bizlere gösteriyor.”

Kiraların en çok yükseldiği şehir Elazığ, en çok düştüğü şehir Kütahya 

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,49 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,59 oranında artış gerçekleşti. Nisan ayında Elazığ’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,10 oranında arttı ve Elazığ kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Kütahya’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,00 oranında azaldı ve Kütahya kiraların en çok azaldığı şehir oldu.

 

Konut fiyat artışının lideri yine değişmedi

REIDIN Emlak Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre Ağrı’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,01 oranında arttı ve Ağrı satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Kütahya ise, yüzde 0,74 oranında azalan metrekare başına konut satış fiyatlarıyla, fiyatların en çok azaldığı şehir oldu.

 

En yüksek yıllık kira getirisi yine Aydın, Van ve Kırklareli’de

Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, nisan ayının en kısa amortisman süreleri bu ay Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.


BENZER YAZILAR