Yeni konutta en fazla fiyat artışı 3+1’lerde

Yazıyı paylaş:

Markalı yeni konut projeleri ile ilgili gelişmelerde neler yaşandı? Geride bıraktığımız yılın son ayı olan Aralık 2017’de yeni konut projelerinde fiyat artışı hangi oranda gerçekleşti? Birinci el konut sahibi olanlar hangi ödeme seçeneğini tercih etti? En çok hangi konut tipi ilgi gördü? Peki yabancı yatırımcıları yeni konut satış oranlarında artış yaşandı mı?

Yanıtlar, Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Aralık ayı sonuçlarında…

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre; stok erime hızının yüzde 3.9’luk oranla son 6 aylık ortalamanın üzerine çıktığı Aralık ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.39, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.02 oranında gerçekleşti. Yeni konut satışlarının yüzde 82’si, bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Aralık ayında İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.16 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.46 oranında fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 11.1 puan fazla artış gösterdi.

 

Senet kullanım oranı 9 puan geriledi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Aralık ayında peşinat kullanım oranı yüzde 31, banka kredisi kullanım oranı yüzde 34 ve senet kullanım oranı yüzde 35 olarak gerçekleşti.

Aralık ayında peşinat kullanım oranı Kasım ayına göre 5 puan, banka kredisi kullanım oranı 4 puan yükselirken, senet kullanım oranı ise 9 puan geriledi.

 

Satışların yüzde 82’si bitmemiş konut stoklarından

Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 18’i bitmiş, yüzde 82’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Aralık ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı yüzde 3.9, metrekare bazlı ise yüzde 3.8 oranında stok erime hızı gözlemlendi. Bitmemiş konutların satış oranında 13 puanlık bir artış yaşandı.

 

Tüm konut tiplerinin satışında artış

Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0.11 oranında arttığı Aralık ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.33, 3+1 konut tipinde yüzde 0.50 oranında, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.45 oranında artış yaşandı. Bu verilere göre en yüksek fiyat artışı 3+1 kullanım alanlı konutlarda (yüzde 50) oldu.

51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12 oranında artış yaşanan Aralık ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.29 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.38, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.45, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.26 oranında artış görüldü.

 

Yabancılara satış oranı 1 puan daha geriledi, yüzde 3 oldu

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 3’lük oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar; Ağustos’ta yüzde 6, Eylül’de yüzde 3, Ekim’de yüzde 5, Kasım’da yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

 

Anında Ev Kredisi’ne bir yılda 45 bin başvuru yapıldı

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, 2017 yılının ev kredisi piyasası açısından oldukça hareketli geçtiğini ve bankaların toplam konut kredisi hacminin 191,6 milyar TL’ye* ulaştığını belirtti. Haki, İş Bankası’nın 2017 Eylül sonu itibarıyla yılsonuna kıyasla yüzde 13,2 bir artış ile ev kredisi hacmini 20 milyar TL’ye çıkardığını söyledi ve İş Bankası’nın sektörde konut finansmanının önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü vurguladı. (* 29.12.2017 tarihli BDDK verisidir)

Haki “İnsanlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Uçtan uca dijital ortamda sunduğumuz Anında Ev Kredisi çözümümüz ile, ev almak isteyenler ve kredi ihtiyacı olanlar isbank.com.tr’den Anında Ev Kredisi başvurusu yaptıklarında, talebin krediye dönüşmesine kadar geçen bütün süreci dijitalde tamamlayabiliyorlar. Kredi hesaplama, ekspertiz, kredi tahsisine kadar tüm süreç dijitalde gerçekleşiyor ve şubeye sadece bir kez imza atmak için gidiliyor. Hizmet sunmaya başladığımız ilk günden bugüne 1 yıl içerisinde toplamda yaklaşık 45.000 başvuru gerçekleşmesi hizmetimize olan büyük ilgi ve talebin bir göstergesi. Müşteri deneyimi odağı ile tasarladığımız dijital hizmetlerimiz hem sektöre yön veriyor hem de müşterilerimize hız ve kolaylık sağlıyor.” dedi.

Haki ayrıca konut sektörüne desteğini sürdüren İş Bankası’nın, ev kredilerinde kullandırmak üzere International Finance Corporation (IFC) ile yeni bir anlaşmaya vardığını belirterek şöyle devam etti: “Anlaşma kapsamında 20 milyon USD’lik kısmı CTF’den, 105 milyon USD’lik kısmı IFC’den olmak üzere toplamda 125 milyon USD kaynak sağlamış olduk. 125 milyon USD tutarındaki bu kaynağın 80 milyon USD’lik tutarı enerji verimliliği yüksek olan konutların, kalan tutarı ise standart konutların finansmanında kullandıracağız.”

 


BENZER YAZILAR