Zingat Blog 🏠 Emlak Haberleri, Güncel Gayrimenkul Bilgileri

TOKİ enflasyonu sabitledi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konut, iş yeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için sabitlediklerini açıkladı. Artış oranının enflasyon, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve yur tiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarının altına çekildiğini duyurdu. TOKİ, alt gelir grubuna yönelik daha önce satılan konutlarda altı ayda bir yapılan dönemsel artış oranını 2019 yılı için yüzde 4’e sabitlediklerini belirtti. İşte madde madde TOKİ’nin yüzde 4’e sabitlediği enflasyonun detayları…

 

TOKİ, enflasyonu sabitledi

 

Yurt içi fiyat endeksi yüzde 6’ya sabitlendi

TOKİ tarafından yapılan arsa satışlarında borç bakiyeleri Yİ-ÜFE oranı ile güncellendi. Daha önce TOKİ’den arsa satın almış olan vatandaşların borçlarına 2018 yılında yüzde 23,71 olan Yİ-ÜFE oranı uygulandı. Mevcut ekonomik koşullar altında bu oranda da 2019 yılı için sabitleniyor. 2019 yılında Yİ-ÜFE oranı yüzde 6’dan uygulanacak. Böylelikle yılda yüzde 12’lik bir güncelleme olacak.

TOKİ’den daha önce konut almış dar gelirli vatandaşlardan gelen yoğun talep neticesinde dönemsel artış oranlarını 2019 yılı için sabitlediklerini hatırlatan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, AA’ya açıklamalarda bulundu.

“İdaremizden konut alan vatandaşlarımızın aylık taksit ödemelerine her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, memur maaş artış oranı, TÜFE ve Yİ-ÜFE oranları arasından en düşük olanının artışını yapıyorduk. Fakat son dönemde gerçekleşen ekonomik veriler, enflasyon oranları, artış oranlarının yükselmesi ve vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep neticesinde 2019 yılında bu oranları koşulsuz sabitledik. Bizden konut almış vatandaşlarımıza bu oranlarında altında bir imkân sunacağız. Alt gelir grubunda artış oranlarımızı 2019 yılında ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yüzde 4 olarak uygulayacağız.”

Alt gelir grubunda yapılan geri ödeme artış oranının yıllık yüzde 8’e indiğini vurgulayan Turan, orta gelir grubuna yönelik satılan konutların artış oranlarının 2019 yılında ocak ve temmuz aylarında yüzde 5 olmak üzere yıllık yüzde 10 olarak uygulanacağına değindi.

Orta gelir grubuna yönelik satılan konutlarda geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedellerinin bir önceki altı aylık dönemdeki memur maaş artış oranı ile güncellendiğini hatırlatan Turan, “Daha önce bizden konut almış olan orta gelirli vatandaşlarımızın geri ödemelerinde memur maaş artış oranının yüzde 5’ten fazla olması durumunda bizim artış oranımız sadece yüzde 5 olacaktır.” açıklamasında bulundu.

 

TOKİ’den borç kapatan kampanya