Emlak Sözlüğü

Bilirkişi

Çözümlenmesi özel veya bilimsel bilgiye dayanan konularda düşüncesine başvurulan uzman, eksper gibi vasıflarla da adlandırılan gerçek ve tüzel kişilere bilirkişi denir.

Bilirkişiler konunun uzmanı şahıslar olabileceği gibi, o konu ile ilgili kurumlar da olabilir. Örneğin, Adli Tıp Kurumu kendi konusunda en önemli bilirkişilik kurumudur. Sahte para konusundaki davalarda Merkez Bankası bilirkişilik kurumudur.

Resmi ve özel bilirkişiler kimler olabilir?

Bilirkişi, hukuki anlaşmazlık konusunda ilgili alanda uzmanlaşmış ve görüşüne değer ve önem verilen kişidir. Bu kişiler hâkim, savcı, avukat, müşteki, sanık tarafından talep edilebilir. Bu kişilerin konumları, durumları, salahiyetleri devlet tarafından belirlenmiştir.

Bilirkişiler, anlaşmanın sağlanması, adaletin yerini bulması, suçlunun cezalandırılması, masumun beraat etmesi için şahitlik yaparak rapor sunarlar. Bu raporların güvencesi hâkim tarafından verilir. Kanaat bildirmez, bilimsel boyutta inceleme yaparlar.

Resmi bilirkişiler ve özel bilirkişiler bulunmaktadır. Resmi bilirkişiler devletin tahsis ettiği uzmanlardır. Bu kişilerin bağımsız ve tarafsız olması esastır. Özel bilirkişiler ise sanık, avukat, müştekinin talebiyle mahkemeye çağrılan uzman kişilerdir.

Bilirkişiler, doktorlar olabilir, öğretmenler olabilir, mühendisler olabilir. Bir konu hakkında uzmanlık belgesi bulunan ve tarafsız, bağımsız bir bilgilendirme yapma salahiyetini elinde bulunduran herkesin bu şartlar altında bilgisine başvurulur.