Zingat Blog 🏠 Emlak Haberleri, Güncel Gayrimenkul Bilgileri

Ev satın almadan önce bilmeniz gereken 20 şey!

Ev satın almak, hayatınızda vereceğiniz en önemli ekonomik kararlardan biri… Bu nedenle ev satın alırken dikkatli olmalı ve bütün olasılıkları değerlendirmelisiniz.

Emlak sitesindeki aramalarınızın ardından emlak danışmanıyla bir araya gelmiş, ilandaki o evi ziyaret etmiş ve tam da istediğiniz özelliklere uygun bir ev bulmuş olsanız bile satın alma kararı vermeden önce dikkat etmeniz gerekenler listesine mutlaka göz atın!

Peki satın alacağınız evde olması ve olmaması gerekenler neler?

 

İşte ev satın almadan önce bilmeniz gereken 20 şey!.. 

1) Alacağınız evin hukuki olarak sorunlu olmadığından emin olun. Evin tapusunun olması ve bu tapunun çok ortaklı olmamasına dikkat edin. Çok ortaklı tapular uzun vadede problem çıkarabilir.

2) Binanın yapı ruhsatı, yapı kullanma izni olup olmadığını öğrenin. Satın alacağınız konut üzerinde ipotek ya da haciz kararı olmamasına dikkat edin.

3) Kendiniz yaşayacak olsanız da, evi kiraya vererek doğru bir emlak yatırımı yapacak olsanız da aidat bedeli hem ev sahipleri hem de kiracılar için önemli bir kriterdir. Bu yüzden mutlaka aidat bedelini öğrenin.

4) Satın alacağınız evin önceki yıllara ait emlak vergi borcu var mı, mutlaka sorgulayın.

5) İkinci el konut satın alıyorsanız ve evde kiracı varsa kira sözleşmesine mutlaka göz atın.

6) Evin bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne giderek binanın onaylı mimar projesine bakın.

7) Evin metrekaresinin size belirtildiği ya da ilanda gördüğünüz gibi olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse evi ölçmekten çekinmeyin.

8) Binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını mutlaka araştırın. Gerekirse yapı denetim şirketi raporlarını isteyin ve kontrol edin.

9) Satın alacağınız evin güneş görmesi önemli. Bu sebeple evin odalarının gün ışığı alıp almadığını kontrol edin.

10) Binanın kendine ait bir otoparkı olup olmadığına önem verim. Aynı zamanda beş ve daha yüksek katlı binalarda asansör olması her zaman avantaj sağlar, evin değerini yükseltir.

11) Balkon ve merdiven korkuluklarının kaliteli ve düzgün olmasına dikkat edin.

12) Binanın çevresinde park, alışveriş merkezi, okul, hastane gibi yerleri öğrenin.

13) Evin toplu ulaşıma uzaklığını dikkate alın.

14) Bina dış duvarlarının, çatı ve bodrum kat döşemesinin ısı yalıtım projesine uygun olup olmadığına bakın. Binada ısı, ses ve gerekli yerlerde su yalıtımının yeterli düzeyde olmasına dikkat edin.

15) Duvar, tavan ve döşemelerde çatlama, dökülme, küflenme gibi problemleri kontrol edin.

16) Binadaki elektrik, telefon ve aydınlatma sisteminin doğru çalışıp çalışmadığını öğrenin.

17) Binanın sıhhi tesisatında problem var mı? Konut ikinci el ise yakın zamanda tesisat onarım veya yenileme geçirmiş mi? Bu gibi konuların ileride büyük problemler çıkaracağını unutmayın.

18) Binada güncel yönetmeliklere uygun bir yangın merdiveni olmasını önemseyin.

19) Çatıda su ve ısı yalıtımın yapılıp yapılmadığını sorun. Özellikle satın alacağınız ev en üst ya da çatı katıysa mutlaka bu konu hakkında bilgi sahibi olun.

20) Oturacağınız binaya ait enerji kimlik belgesini kontrol edin.

 

Hayalinizdeki evi Zingat bulsun!

Dilerseniz hayalinizdeki evi bulmak için uzun zamanlar harcamamanız da mümkün! Zingat.com’un yeni uygulaması “Zingat Bana Ev Bul” ile hayalinizdeki evi Zingat size bulabilir!..