Emlak Sözlüğü

Kat Mülkiyeti

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir. Bir taşınmazın bağımsız bölümleri daire, ofis, iş yeri, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanılabilir. 

Kat mülkiyeti için neler gerekli?

Peki, mülk sahibinin hangi amaçla kullanacağına dair mülkiyet hakkı olan kat mülkiyeti için gerekli koşullar neler?

  • İnşaatın bitmiş, yapının iskân belgesinin alınmış olması ilk gereklilik. Binalar için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekiyor.
  • Mülk sahibi veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe hazırlanmalı.
  • Söz konusu dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu yapılabiliyor. Böylece kat mülkiyeti tapusuyla belgeleniyor.

Kat mülkiyetli tapu nedir?

Tapular çeşitlerine göre üçe ayrılıyor: Hisseli tapu, kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli (iskanlı) veya müstakil tapu. Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır. Kat mülkiyetli tapuya sahip bir gayrimenkul ile ilgili alım, satım, devir vb. İşlemlerde banka kredisi kullanılmak istendiğinde, bu süreç oldukça hızlı ilerler. 

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Farklar Nedir?

Kat İrtifakı, inşaatın başlangıcından iskân alınacak döneme kadar kullanılan bir tapu belgesidir. Konut tamamlanıp İskân alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılır. Kısacası kat irtifakı, inşaat sırasında alınan geçici bir belgedir.

Kat İrtifak tapusu ile araziye veya arsa üzerinde belirli bir alana sahip olursunuz. Kat mülkiyeti ile arsa, üzerinde yapılan daire, kat, depo vb. gibi bağımsız bir bölüme sahip olduğunuzu gösterir.

Kat Mülkiyeti tapusu ile o alan tamamen size ait olduğunu belirtir ve bu sayede banka kredisi alabilir ve satılık ilanı verebilirsiniz. Kat irtifakı ile kredi almak veya satışa çıkarmak kolay olmayacaktır.

Kat Mülkiyet Tapulu Ev Almak Mantıklı Mı?

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı sorusunu cevaplayalım. Kat mülkiyetli olan dairenin tüm yönetmeliklere uygun olarak inşa edildiğini belgeler. Kat mülkiyeti belgesi bulunan daire satın alındığında herhangi bir sorunla karşılaşmayacaktır. Satın almakta olduğunuz dairenin mülkiyeti tapuya bakılarak öğrenilebilir.

Tapuda daire kısmı işaretli ise tapu mülkiyetini alınmış olduğunu gösterir. Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ev satın alırken, kat mülkiyeti için tapuya bakmalı ve mülkiyeti olan tapu tercih edilmelidir.

Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu?

Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir.  Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız. Yasal olarak bir ev satın aldığınızda, 1 veya 2 yıl içinde kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmeniz gerekmektedir. Geçilmediği taktirde para cezası alabilirsiniz.

Kat Mülkiyeti Ücreti Nedir 2022

2022’de kat mülkiyeti almak için ücretler her şehirde Büyükşehir İlçe Bürosu tarafından belirlenir. Kat mülkiyeti tapu sicil ve kadastro müdürlüklerine ödenecek ücret miktarı bulunduğu mevkii ve metrekaresine göre değişim göstermektedir. Satılık daire ilanlarımızı inceleyebilirsiniz.


İlgili Blog Yazıları:

Hangi Tapu Hangi Gayrimenkule Verilir?

Evin Satış Fiyatını Hesaplama Yolları

Kazandıran Gayrimenkul Yatırımı İçin 5 İpucu