Find the best home loan for your house

All Home Loans

Bank Interest Rate Monthly Installment Total Amount Go to Details
% 2,84 2.589 TL 310.690 TL Go to Details
% 2,85 2.597 TL 311.654 TL Go to Details
% 2,99 2.710 TL 325.223 TL Go to Details
% 3,05 2.759 TL 331.079 TL Go to Details
% 3,31 2.973 TL 356.701 TL Go to Details
% 3,39 3.039 TL 364.659 TL Go to Details
% 3,59 3.206 TL 384.688 TL Go to Details
% 3,69 3.290 TL 394.768 TL Go to Details
% 3,75 3.340 TL 400.835 TL Go to Details
Konut Kredisi Hesaplama

Konut kredisi faiz oranları, konut kredisini nasıl hesaplandığı ve konut kredisi alırken dikkat etmeniz gereken bilgileri aşağıdaki bölümlerde görebilirsiniz. Konut kredisi, bir bankanın satın almak istediğiniz konutu teminat altına alarak bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra, kredi almayı düşündüğünüz bankaya başvurarak size uygun krediye alabilirsiniz.

Ev sahibi olmak birçok kişinin hayalidir. Ev sahibi olmak istiyorsanız ve yeterli birikiminiz yoksa bankadan konut kredisi alarak ev sahibi olabilirsiniz. Bankalar ihtiyaç kredisine dayalı tüm kredi taleplerine yanıt verirken, konut kredisi (mortgage) sistemi ile ev almak isteyenler için de bankaların çeşitli kampanyaları ön plana çıkıyor.

Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüzde konut almak isteyenler ayda belirli bir miktar ödeme ile ev sahibi olabiliyor.Ev kredisi almak bankadan bankaya değişiyor olsa bile belirli koşulları ve dikkat edilmesi gereken noktaları var. Kredi başvurunuzun onaylanma şansını artırmak istiyorsanız aşağıdaki bilgilere dikkat etmenizi öneririz.

  • Kredi puanınızı öğrenin. Bu banka için en önemli detaydır. Kredi notunuz yetersiz ise bankadan konut kredisi almanız oldukça zor olabilir.
  • Konut kredisi faiz oranlarını ve maliyet oranlarını karşılaştırın. Bunlar bankadan bankaya değişir. Faiz oranlarını karşılaştırmak için kullanabileceğiniz birçok uygulama var.
  • Konut kredisi için, kredi tutarının konut fiyatının %80'ine kadar olduğunu bilmelisiniz. Yani 100.000 TL değerindeki bir konut için 80.000 TL'ye kadar kredi çekebilirsiniz. Bazı bankalar ihtiyaç kredisinden kalan tutarı tahsis ederek size bir teklif sunabilir. Konut alacağınız fiyattın eksik kalan kısmını tamamlamak için bir kredi kampanyası olabilir. Oranlar için ilgili bankaların sayfalarından güncel bilgiyi kontrol etmenizi öneririz.
  • Bir bankanın konut kredisine uygun sayılabilmesi için satın alacağınız evin mutlaka daire veya kat tapusuna sahip olması gerekmektedir.
  • Kredi tutarınız, gelir düzeyinize ve ekspertiz raporunuzun sonuçlarına göre belirlenir. Yani konuttun değeri yüksekse yeterli kredi alamayabilirsiniz. Ödeme gücünüz ve satın almak istediğiniz konuttun değeri ile orantılı olmalıdır.

Konut Kredisi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

"Nasıl konut kredisi alırım?" sorusunun cevabı elbette ilk etapta doğru bankayı bulmaktır. Konut kredisi için gerekli evrak listesi, kredi alacağınız bankaya ve çalışma durumunuza göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, maaşlı bir çalışansanız konut kredisi alabilmeniz için maaş bordrosu, emekli iseniz maaş bordronuzun bir nüshasını ibraz etmeniz gerekmektedir. Ek belge ve bilgiler istenebilse de başlıca belgeler şunlardır:

  • Banka şubesinde başvuru formunu doldurun.
  • Kimlik. (kimlik yerine ehliyet veya pasaport da kullanılabilir)
  • İkametgâh bilgisi.
  • Gelir belgesi. (Serbest meslek sahipleri için bordro veya vergi belgesi)
  • Alınacak konuttun tapu fotokopisi veya daire tapu ve iskân belgesi.

Maaşlı bir çalışansanız, yukarıdaki belgelere ek olarak şunlara da ihtiyacınız olabilir:

  • Çalıştığınız şirketten imzalı sirküleri kopyası.
  • Maaşınızın da herhangi bir kısıtlama olmadığı belirten yazı.

Serbest meslek sahibi iseniz, aşağıdaki belgeleri hazırlayarak konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz:

  • İş sertifikası.
  • İmza sirküleri.
  • Son 1 yıla ait bilanço ve gelir tablosu.
  • Ticaret sicil gazetesi tescil.
  • Bir önceki yıla ait kurumlar vergisi tahakkuk Bilgisi.

Gerekli evrakları teslim ettikten sonra satın almak istediğiniz konut değerlendirilecektir. Daha sonra kredi başvurunuzun sonucu hakkında bilgilendirileceksiniz. Eksik belge ile konut kredisi başvurusu yaptığınız taktirde, konut kredisi talebinizin olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir.

Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Konut kredisi taksit tutarının belirlenebilmesi için öncelikle konut kredisi faiz oranının hesaplanması gerekmektedir. Konut kredisi hesaplamaları şu adımları izlemelidir:

  • Belirtilen faiz oranı, çekilen kredi tutarı ile çarpılır. Bu işlem, kalan anapara için ödenen tutar düşüldükten sonra her ay tekrarlanır. Daha sonra ödenecek faiz tutarı eşit taksitlere bölünür.
  • Konut kredisi faiz oranlarını bireysel hesaplamak oldukça zor bir süreçtir. Bu yüzden sizin için en uygun konut kredisinin hangisi olduğuna karar verdikten sonra bankanın internet sitesinde yer alan konut kredisi hesaplama aracından da yararlanabilirsiniz.

Konut Kredisi Faiz Oranları Nedir?

Diğer kredi türlerinde olduğu gibi konut kredisi faiz oranları da bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Ülkemizde ve dünyada yaşanana ekonomik gelişmeler konut kredisi faiz oranlarını değiştirebilmektedir. Faiz oranını etkileyen bir diğer faktör ise bankadan almış olduğunuz finansal desteği geri ödeyeceğiniz ay sayısı olan kredi vadesidir.

Sayfamızdaki “Kredi Hesaplayıcı” ile aylık kredi tutarını hesaplayabilir veya ilgili bankanın sunduğu kredi faiz oranlarını “Tüm Konut Kredileri” tablomuzda görebilirsiniz. Ayrıca, satılık daire ve kiralık daire ilanlarımıza göz atabilir, size ne uygun daireyi bulabilirsiniz.