Ev alacaklar peşin ve senetli satışlara yöneldi

Yazıyı paylaş:

Konut sahibi olmak isteyenler banka kredilerindeki yüksek faiz oranlarından kaçınarak peşin ve senetli satışlara yöneldi, ipotekli konut satışlarını üçe katladı. Bu yılın ilk yarısında diğer konut satışı 448 bini aşarken, ipoteklide 104 bin 168 adet ile sınırlı kaldı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi haziran sonuçlarının da ortaya koyduğu gibi, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarında peşinat öne çıktı. Buna göre, haziran ayında peşinat kullanım oranı yüzde 68,38, banka kredisi kullanım oranı yüzde 9,59 ve senet kullanım oranı ise yüzde 22,03 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında peşinat kullanım oranı yüzde 64,90, banka kredisi kullanım oranı yüzde 9,43 ve senet kullanım oranı yüzde 25,67 idi.

Yeni Şafak haberine göre, birikimleriyle ev sahibi olmak isteyen ancak yüksek kredi faizinden kaçınan tüketicilerin peşin ve senetli alımlara yönelmesi, banka kredili satışları üçe katladı. Tüketicilerin bu talebini fırsata çeviren markalı konut üreticileri de faizsiz satış seçeneklerini 48 aya (4 yıl) kadar çıkartmaya başladı. Bu da düşük maliyetle ev sahibi olmak isteyenleri hayallerine yaklaştırıyor. Bankalarda konut kredisi faiz oranları yıllık ortalama yüzde 17.97 seviyesinde. Aylık ortalaması yüzde 1.5. Kredi faizlerinin yüksek seyretmesiyle talebin peşin ve senetli satışlara yoğunlaşması, banka kredili satışları aşağı çekti. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansımış durumda. Buna göre, bu yıl ocak-haziran döneminde diğer (peşin, senetli) konut satışı 448 bin 642 adet olurken, ipotekli satışlar 104 bin 168 adette kaldı.

Aylık satışlarda da durum aynı. Bu yıl haziranda diğer satışlar 105 bin 853 adet olurken, ipotekli satışlar 28 bin 878 adette kaldı. Başka bir ifadeyle peşin ve senetli satışlar, ipotekli konut satışlarını aylık olarak da üç kat aştı.

Gazete haberinde görüşlerine yer verilen sektör temsilcileri, konut alıcılarının banka kredisi kullanmak yerine inşaat şirketlerinin sunduğu şirket içi vade ve senetli ödeme yöntemlerini tercih ettiğini belirtti.

İpotekli satışlardaki düşüşün nedeni kredi faizlerinin yüksek olması olarak gösterilirken, tüketicilerin de yüksek faizle bankalara borçlanmak yerine, firmalara borçlanmayı tercih ettiğine işaret edildi. Çünkü inşaat firmalarının nakit ve senetli satışlarda sunduğu finansman maliyeti, banka kredisine göre yarı yarıya avantaj sağlıyor. Toplum konut satışlarında ipotekli payının en düşük seviyelere ulaştığına işaret eden konut geliştiricileri, “Faiz yüksek olduğu sürece ipotekli satışlardaki düşüş sürer, tüketiciler inşaat şirketlerinden satın almayı tercih edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

 


BENZER YAZILAR