Yeni ev kurmanın maliyeti ne kadar?

Yazıyı paylaş:

Yeni ev kurmanın maliyeti 120 bin liraya çıktı

Evlilik sezonunun başlamasıyla birlikte bu yıl 1 milyona yakın çiftin dünya evine girmesi bekleniyor. Ancak yükselen döviz kurları pek çok sektörde fiyatları da arttırdı.

Yeni bir ev kurmanın maliyeti en az 120 bin lirayı buluyor. Mobilya ve beyaz eşya sektörü temsilcileri, BDDK’dan kredi kartına taksit sayısının arttırılmasını talep ederek, bu sayede satışların artacağını düşünüyor.

Kiralık ev maliyeti

Evi olmayan yeni yuva kuracakları bekleyen bir başka masraf kalemi de kiralık bir eve taşınmanın maliyeti.. İstanbul’da kira ortalaması 5 bin TL seviyelerine ulaşmış durumda. Ayrıca depozito için de en az 2 kira bedeli isteniyor. İşin içine emlakçı, taşınma masrafları ve abonelikler de girince yeni bir eve taşınmak 20 bin lirayı geçiyor.

En ekonomik mobilya paketinin maliyeti – 2022

Yeni bir ev kurarken olmazsa olmazların başında gelen mobilyaların fiyatları da geçen yıla oranla yükselmiş urumda. Mobilya sektörü temsilcileri, son bir yıl içinde fiyatlardaki artışa dikkat çekiyor. Geçen yıl 15 bin liraya alınan bir ürün, 2022 yılında en az 30 bin liraya mâl olabiliyor.  Yeni evlenecek çiftler için yatak odası, yemek odası ve salon oturma grubundan oluşan en ekonomik mobilya paketinin bile maliyeti yaklaşık 63 bin TL civarında.

Mobilyada kredi kartına 9 taksit sınırlaması var. Sektör temsilcileri, alım gücünü artırabilmek için Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan peşin fiyatına kredi kartıyla ödemede vadelerin uzatılmasını talep ediyor.

BDDK’ya benzer bir talep de beyaz eşya sektöründen geliyor. Beyaz eşya sektörü temsilcileri kredi kartına taksit sayısının artırılmasını istiyor.

Ev kiralamadan mobilya ve beyaz eşyaya uzanan yeni ev kurma maliyet listesinde, düğün masraflarını unutmamak gerekiyor.

 


BENZER YAZILAR