Yeni konutların yüzde 42’si peşin alındı

Yazıyı paylaş:

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 49’unun bitmiş, yüzde 51’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Temmuz ayında, banka kredisi kullanımı yüzde 14’lük oranla önceki iki ay ile aynı kalırken, senet kullanımında bir önceki aya göre 8 puan artış yaşandı.

Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’inin yabancılara yapıldığı Temmuz ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.75 oranında gerçekleşti.

 

Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.32
Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.75 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 86.60 oranında nominal artış gerçekleşti.
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Temmuz ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.32 oranında artış, 2+1 konut tipinde yüzde 0.42 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.26 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.18 oranında nominal artış yaşandı.

 

Peşinat oranı yüzde 42
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde ise; Temmuz ayında peşinat kullanımı yüzde 42, banka kredisi kullanımı yüzde 14 ve senet kullanımı yüzde 44 oranında gerçekleşti. Haziran ayında peşinat kullanımı yüzde 50, senet kullanımı yüzde 36, banka kredisi kullanımı ise yüzde 14 oranında olmuştu.

 

Yabancılar yeni konutlarda 1+1 daireleri tercih etti
Temmuz ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 38 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

 

Stok erime hızı yüzde 2.32
Yeni Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 2.32 oranında erime gözlemlendi. Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 49’u bitmiş, yüzde 51’i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

 

Banka kredisi kullanım oranı yüksek faizden etkilendi

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 14 olan banka kredisi kullanım oranının Temmuz ayında da aynı kalması, sektörün yüksek faizden olumsuz etkinlendiğini gösteriyor. Ancak Ağustos ayının ilk günlerinde kamu bankalarının başlattığı faiz indirimi hamlesiyle, özellikle beklemede olan kesimler harekete geçecek ve konut kredisi kullanımı yeniden artacaktır. Konut kredisi kullanım oranındaki artışı Ağustos ayı itibarıyla görmeye başlayacağız” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise Temmuz ayı sonuçları hakkında şu açıklamada bulundu: “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.75 oranında artış gerçekleşti. Stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde, Temmuz ayında stoklarda adet bazında erime oranı yüzde 2.32 seviyesinde görünüyor. Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 49’u bitmiş, yüzde 51’i ise bitmemiş konut stoklarından oluşuyor. Konut bedeli ödeme yöntemlerini incelendiğimizde, Temmuz ayında Haziran ayına göre senet kullanımında yüzde 21’lik bir artış, peşinatlı alımlarda ise yüzde 16’lık bir azalış olduğunu gözlemlemekteyiz.”


BENZER YAZILAR