Arsa satışlarını hızlandırmanın püf noktaları

Yazıyı paylaş:

2020 yılı yeni tip Corona virüsü salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok şeyi değiştirdi. Yeni normal ile birlikte hayatımıza yeni kavramlar girerken, insanların ihtiyaç ve talepleri de farklılaştı. Bunun etkilerinin en net gözlemlendiği sektörlerden biri de gayrimenkul oldu.

Trend değişti: Alıcılar satılık arsa arıyor

Arsa, arazi, tarla ve bahçe taleplerinde yaşanan artış son zamanlarda dikkat çekiyor. Artık alıcılar geleceklerine yatırım yaparken, hava alabilecekleri bağ, bahçe, arazi, arsa gibi yerleri tercih ediyor. Özellikle “satılık imarlı arsa” arayışı öne çıkarken, bu gelişmede Covid-19 salgınının payının büyük olduğu gözlemleniyor.

Emlak ilan sitelerinde aramalar büyük bir hız kazanırken, gayrimenkul danışmanları portföylerinde bahçeli, geniş balkonlu, müstakil evlerin yanı sıra arsa ilanlarına da daha çok ağırlık vermeye başladı.

 

Emlak sitesinde arsa arayışları arttı

Zingat.com, milyonlarca ziyaretçisinin, Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinin öncesi ve sonrası dönemlerde yaptığı gayrimenkul aramalarını geçtiğimiz Mayıs ayında analiz etti. Ortaya şu tablo çıktı:

Küresel salgının ülkemizde görülmeye başlandığı 11 Mart tarihi, satılık arsa ve satılık tarla taleplerini de etkiledi. 11 Mart sonrası satılık arsa aramaları yüzde 50, tarla aramaları ise yüzde 41 oranında yükseldi. Satılık arsa aramalarında öne çıkan iki bölge Çanakkale ve Balıkesir oldu. Covid-19 ile birlikte Çanakkale’de satılık arsa aramaları yüzde 509, Balıkesir’de satılık arsa aramaları yüzde 306 arttı.

Peki alıcı tarafında ciddi oranda artış gösteren “satılık arsa” talepleri karşısında gayrimenkul danışmanları nasıl bir yol izlemeli? Peki arsa satışında başarılı  olmak isteyen gayrimenkul danışmanları nelere dikkat etmeli?

 

Daha çok arsa satışı nasıl yapılır?

Arsa satışı gayrimenkul sektöründe önemli bir yer tutuyor. Gayrimenkul danışmanları arsa satın alarak birikimini değerlendirmek isteyen müşterilere pazarlama ve satış yaparken en doğru kararı vermesinde destek veriyor.

Satılık arsa almak, gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için önemli bir seçenek. Birikimlerini güvence altına almak isteyen ya da başka amaçlarla değerlendirecek olanlar arsa yatırımını tercih ediyor. Alıcı ve satıcıları doğru yönlendiren gayrimenkul danışmanları ise arsa satışında kazanç hedeflerini gerçekleştirebiliyor.

 

Arsa yatırımı konusunda uzman bir danışman olduğunuzu gösterin

Arsa satın almak isteyenlerin ortak hedefi, bütçesine uygun ve kazanç sağlayacak arsa yatırımı yapmaktır. Alıcılarla iletişime geçtiğinizde öncelikle arsa yatırımının uzun vadede kazanç sağladığını mutlaka belirtin. Hangi bölgelerde bulunan arsaların değerleneceğini, imara uygun olup olmadığını ve portföyünüzdeki satılık arsaların avantajlarını anlatabilirsiniz.

Yol gösterici olun

Satılık arsanın bulunduğu bölgenin avantajları, değerini belirlemede en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle bir arsa satın almayı planlayan müşterilerinize söz konusu arsanın gelecek beş yılda köprü, ana yol gibi ulaşım ve altyapı yatırımlarının yapılacağı bölgelerde olup olmadığı, ne kadar sürede prim yapacağı konusunda bilgilendirebilirsiniz.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün web sitesini ziyaret edip arsanın, ada ve parsel bilgileriyle sorgulama yapıp, müşterilerinize detaylı veriler sunabilirsiniz.

 

İhtiyaca uygun arsayı önerin

Potansiyel müşteriniz arsa alacağı bölgeye karar verdikten sonra aradığı özelliklere uygun seçenekleri sunabilirsiniz. Müşterinizin satın almayı düşündüğü arsanın satış değerini, aynı bölgedeki benzer arsaların fiyatıyla kıyaslayın. En kârlı arsayı bulma noktasında fiyat, özellik, konum gibi verilerle karar verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

 

Müşterinize arsayı mutlaka gezdirin

Ev satın almak isteyen müşterileriniz; söz konusu gayrimenkulü görmek için sabırsızlanır ancak arsa satışı için bu durum söz konusu olmayabilir. Uzman gayrimenkul danışmanları ise arsa satışı yaparken, müşterilerini gayrimenkulü gezdirmeye ikna eder. Alıcıya; arsa sınırlarını, bulunduğu bölgeyi, çevresindeki koşulları da göstererek satışı hızlandıracağınızdan şüpheniz olmasın.

 


BENZER YAZILAR