Bu yıl ev alacak ve kiralayacak müşterileriniz kimler olacak?

Yazıyı paylaş:

2024 yılıyla birlikte gayrimenkul satış ve kiralama ile ilgili hedefler belirleniyor. Bu yıl daha fazla emlak satışı yapmak, daha çok ev kiralamak, portföyünü genişletmek isteyen gayrimenkul danışmanları neler yapmalı? Özellikle 2024 yılında gayrimenkul profesyonellerinin en çok iletişime geçeceği potansiyel müşteriler kimler olacak?

 

İşte 2024 yılında ev alacak ve kiralayacak 5 müşteri profili!

1- Yabancılar

 

• Yabancıların Türkiye’deki konut tercihinde markalı projelerden 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 daireler öne çıkıyor. Ayrıca İstanbul’da Boğaziçi manzaralı lüks evler, Antalya gibi şehirlerde lüks villalar da ilgilerini çekiyor.

• Yabancılar ile iletişimde beklentilerini doğru anlamak, aktarmak, sorularla yabancı müşterilerinizi yönlendirmek ayrı bir özen gerektirebiliyor.

• Özellikle Ortadoğulu müşterilerin en büyük arzusu deniz manzarası olan evler… Genellikle kalabalık ailelere sahip oldukları için de geniş metrekareli evleri tercih ediyor, ev aradıkları bölgede en büyük metrekareye sahip konutlara yöneliyorlar.

 

2- Yeni evliler

Çiftler ağırlıklı olarak bahar ve yaz aylarında evlenmeyi tercih eder. Evlenecek ya da yeni evli çiftler; yeni bir hayat kurma telaşında olduğu için ev seçerken karar vermekte zorlanabilir. Onların beklentilerini anlamak için doğru sorular sormanız önemli.

• Yeni evlilerin yaşamlarını kolaylaştıracak pratik çözümler sunabilirsiniz.

• Büyük bir daire yeni evlilerin masraflarını artırabileceği için küçük ama kullanışlı konut tiplerini önerebilirsiniz.

• Yeni ve genç binalar; tadilat masrafı gerektirmez, bu nedenle iyi bir seçenektir. Ayrıca yeni binalardaki dairelerin çoğunda ankastre mutfak, fırın, davlumbaz, ocak gibi eşyaların olması tasarruf etmelerini sağlar.

 

 

3- Üniversite öğrencileri ve çocuklu aileler

Söz konusu “okula yakın ev” ise, 2024’de size bu taleple gelecek iki farklı müşteri tipi olacaktır: Üniversite öğrencileri ve özellikle çocuğu ilkokula yeni başlayacak, okul değiştirecek veya LGS sınavıyla farklı bir bölgede okul kazanan çocukların aileleri…

Üniversite öğrencileriyle başlayalım… Yüksek Öğretim Kurumları Sınav sonuçları her yıl ağustos ayının sonunda açıklanıyor. Eylül ve ekim aylarında ise öğrencilerin ev arama süreci başlıyor.

• Bu dönemde özellikle üniversiteye yakın kiralık ev ilanları öne çıkıyor.

• Öğrenciler için eşyalı daireler az masraflı ve konforlu bir seçenek olduğu için daha çok tercih ediliyor

• Öğrencilerin önemli bir kriteri de uygun fiyat. İlanlarınızda uygun fiyatlı dairelerinizi ön plana çıkarmak için kira bedelini vurgulayabilirsiniz.

• Akıllı daireler, öğrencilerin hayatını kolaylaştıracak donanıma sahiptir.

• Öğrencilerin kiralık ev arayışında bir tercihi de şehir merkezine yakın olmaktır.

Çocuklu aileler eğer çok önemli bir sebep yoksa okulların tatil olduğu dönemlerde taşınmayı tercih eder.

• Evli ve çocuklu ailelerin önceliği çocuğunun okuluna yakın lokasyondaki evlerdir.

• Birden fazla çocuğu olan aileler 3+1 ve 4+1 dairelerde yaşamak ister. Dubleks ve bahçeli evler onlara daha kullanışlı gelecektir.

• Söz konusu konutun depolama alanı ya da kapalı bir balkonu olması tercih sebebi olabilir.

• Konum avantajı olarak ise yeşil alanlara yakın, çocuk parkı olan yerlerde bulunan evleri göstermek satış ya da kiralamada etkili bir sonuç almanızı sağlar.

 

4- Emlak yatırımı yapmak isteyenler

2024 yılını konut yatırımında fırsata çevirmek isteyenler müşterilerle de sık sık karşılaşacaksınız.

Yatırım için daire alınacak bölgeler ve konut tipleri yapılan alt ve üst yapı yatırımlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Yatırımlık dairelerde 1+1 ve 2+1 konut tipleri öne çıkıyor. Yatırımcıların ilk etapta; lokasyon avantajı, yakın çevresinde okul, hastane, alışveriş merkezi bulunması ilgisini çekiyor.

• Müşterilerin yatırım hedeflerini analiz etmelisiniz. Yatırım stratejisini nedir? Satın alıp yeniledikten sonra tekrar satmak mı; satın aldıktan sonra gerekli yenilemeleri yapıp kiraya vermek mi?

• Yatırım yaparken nelere dikkat ettiğini belirledikten sonra seçenekleri sunabilirsiniz.

• Yatırım getirilerini araştırıp, verilere dayanan sonuçları müşterinize sunabilirsiniz. Örneğin; konut geri dönüş süresini, bölgenizdeki ulaşım yollarını, okulları, hastaneleri, demografik yapıyı ve yıllara göre fiyat analizlerini Zingat.com Bölge Raporu verilerinden öğrenebilirsiniz.

• Emlak yatırımcısı için fırsat olabilecek gayrimenkulleri önerebilmek için araştırma yapmak ve doğru veriler sunmak avantajlı olacaktır.

 

5- İlk kez ev satın alacaklar

İlk kez ev sahibi olacaklara bölgenizde uzman bir gayrimenkul danışmanı olduğunuzu göstererek güven verebilirsiniz.

• İlk kez ev satın alacak kişiler, ayrıntılara önem verir. Eğer konut piyasasıyla ilgili iyi bir araştırma yapmamışlarsa, beklentilerine ve bütçelerine uygun yönlendirme hızlı sonuç verecektir.

• İşlerine ve sosyal yaşamalarına yakın olan bölgelerle daha çok ilgilenirler.

• Markalı konut projeleri, yeni binalar, modern mimari, akıllı ev teknolojileri cazip gelecektir.

• Banka kredi faizleri, kredi kullanım oranları ve şartlarıyla ilgili bilgi almak isteyebilirler.

Her şey müşteri beklentilerini doğru karşılamakla başlar

Gayrimenkul ilanı yayınladığınızda, potansiyel müşterilerinizden birçok geri dönüş alabilirsiniz. Peki potansiyel müşterilerinizi nasıl gerçek birer alıcıya dönüştürebilirsiniz? Uzman gayrimenkul danışmanları; karşısındaki müşterinin finans durumunu, taleplerini anlayarak, buna uygun yönlendirme yapması gerektiğini bilir. Ancak müşteri beklentileri ve müşteri profilleri birbirinden çok farklıdır. Potansiyel müşterilerine birçok ev göstermek yerine, isteklerini karşılayacak daireleri gezdiren gayrimenkul danışmanları daha hızlı satış ya da kiralama yapabiliyor. Hedef kitlenizi belirlemeniz, tanımanız ve pazarlama stratejinizi çıkan sonuçlara göre planlamanız sizi başarıya götürecek en önemli anahtar…

 

 


BENZER YAZILAR