Emlak işinde yapay zekâdan yararlanmak için 5 neden

Yazıyı paylaş:

Emlak işinde başarıyı sürdürülebilir kılmak ve çağın beklentilerini yakalamak isteyen danışmanların iş ajandasında, yapay zekâyı stratejilerine dâhil etmek var.

Bu yılın başında OpenAI isimli şirket, geliştirdiği dil modeli ChatGPT 3’ü tanıttı ve tüm dünyanın ilgi odağı haline geliverdi. Sizinle bir insan gibi sohbet eden, hayata dair her şey hakkında söyleyecek sözü ve her soruya karşı verilecek cevabı olan ChatGPT’nin yanı sıra benzer başka modeller de karşımıza çıktı.

Midjourney mesela, hayranlık uyandıracak görseller üreten bir yapay zekâ (Artificial Intelligence-AI) uygulaması olarak adından sıkça söz ettirdi. Şimdi herkes kendi profesyonel alanı ile ilgili yapay zekâdan nasıl faydalanacağına odaklanıyor.

Emlak alım, satım ve kiralama alanında teknoloji kullanımının yoğun yaşanması; gayrimenkul dünyasının yapay zekâ ile yakın ilişkide olmasını gerektiriyor. Emlak sektöründeki teknoloji kullanımının odağını ise veri toplama ve yapay zekânın yönettiği analiz teknolojileri oluşturuyor.

 

Emlak dünyasında yapay zekâ

Gayrimenkul dünyasında yapay zekâ kullanımının yükseliş trendinde olduğunu fark etmemek mümkün mü? Gayrimenkul geliştirmeden pazarlama yöntemlerine kadar geniş bir yelpazede yapay zekânın sektöre pek çok avantajlar sağlamaya devam edeceği açık.

Emlak danışmanları yapay zekâdan nasıl yararlanır?

Gelin, gayrimenkul danışmanlarının özellikle günlük çalışmalarında yapay zekâdan en çok yararlanacağı 5 alanı ele alalım.

 

1) Başarılı emlak kariyeri için yapay zekâ

Teknoloji geliştikçe gayrimenkul sektöründe de verinin önemi her geçen gün daha çok artıyor. Verilerin analizi artık gayrimenkul trendlerini doğru okumak ve hedeflere yön vermek için kıymetli bir adım. Mesela yapay zekâ teknolojileri sayesinde mülk değerlemesi işleminde daha doğru sonuçlar elde edilebiliyor.

Yapay zekânın emlak sektörünü dönüştürmesinin en önemli yollarından biri, daha iyi veri analitiği sağlamak. Yapay zekâ ile emlak profesyonelleri ve yatırımcılar büyük miktarda veriyi birkaç dakika içinde analiz edebiliyor. Evet, söz konusu olan yapay zekâdan yararlanarak pazar fırsatlarını tahmin edebilmek…

Tüm bu veriler de fiyatlandırma, zamanlama ve değeri etkileyebilecekler hakkında doğru kararlar alınmasına yardımcı olabilir. Haliyle, yapay zekânın ve tahmine dayalı analitiğin emlak fiyatları üzerindeki etkisi yadsınamaz. Bu da yatırımcıların paralarını nereye yatıracakları konusunda daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olabilir.

2) Pazarlama fırsatları için yapay zekâ

Ai ayrıca mülklerin pazarlanma ve satılma şeklini de değiştiriyor. Yapay zekâ destekli sohbet robotlarının yardımıyla emlak şirketleri, potansiyel alıcılarla daha kişisel bir şekilde etkileşim kurabilir. Bu sohbet robotları soruları yanıtlayabilir, bilgi sağlayabilir ve hatta mevcut ilanlardaki gösterimleri planlayabilir. Sonuç olarak, satın alma ve satış süreci daha verimli, kişiselleştirilmiş ve akıcı hale geliyor. Veri analizi sonucunda genel trendlere göre emlak danışmanları, gayrimenkul alım satımından pazarlama ve reklam stratejilerine kadar her konuda daha bilinçli kararları hayata geçirebiliyor. Yapay zekâ sayesinde müşteri davranışları ve yönelimleri bölge bölge incelenerek müşteri profilleri oluşturulabiliyor ve ihtiyaca göre kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları tasarlanabiliyor.

3) Bır danışman olarak yatırım tavsiyesi için yapay zekâ

Teknolojiyi işinde en iyi şekilde kullanmak isteyen emlak profesyonelleri için yapay zekâ ve tahmine dayalı analitik tam bir bilgiler havuzu.

Verileri ve tarihsel eğilimleri analiz eden Ai, gelecekte büyüme yaşaması muhtemel alanların belirlenmesine yardımcı olabiliyor. Peki yapay zekâ ve tahmine dayalı analitik neleri içeriyor?

Satış verilerini, mülk özelliklerini ve mülk değerlemelerini, yerel ve bölgesel ekonomik trendleri, demografik ve pazar yeri eğilimlerini vs. Verilerin gücünden yararlanarak riskli ve kazançlı alanların belirlenmesinde önemli ipuçları sunuyor.

Nasıl mı? Bilgiler ve analizleri bir arada değerlendirerek gayrimenkullerin yatırım potansiyellerini tahminleyerek…

4) Zaman yönetimi için yapay zekâ

Küresel danışmanlık şirketi McKinsey, bu yıl bir araştırma yayımladı. Araştırmanın adı, Yapay Zekânın Durumu 2023 Raporu.

Rapora göre, her üç işletmeden biri yapay zekâ çözümlerini en az bir iş fonksiyonunda kullanıyor. Bunun en hızlı yollarından biri yapay zekâ destekli kişisel asistanlar kullanmak. Bu sayede günlük iş akışını kolay ve etkili bir şekilde yönetmek mümkün. Bunun kapsamına portföy yönetimi, müşteri ilişkileri ve pazarlama stratejilerini iyileştirme, belgelerin ve bilgilerin manuel veri girişi ihtiyacını azaltmak, müşterilerle iletişimi hızlandırmak giriyor. Tabii bu kolaylık zamanın daha verimli kullanılması için bir fırsat yaratıyor.

5) Müşteri memnuniyeti için yapay zekâ

Yapay zekâ ile sadece işlem süreçleri kolaylaşmıyor, aynı zamanda müşteri deneyimini iyileştirmeye de destek veriyor.

Emlak danışmanları yapay zekâ güdümlü müşteri ilişkileri yönetimi sistemlerini kullanarak, mevcut ve potansiyel müşterileri için kişiselleştirilmiş hizmetler verebilir. Bu, kişiye özel öneri ve tavsiye sunabilmek demek.


BENZER YAZILAR