Çocuk evleri nedir?

Yazıyı paylaş:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, yeni inşa edilecek Çocuk Evleri Siteleri’nde uygulanacak ihtiyaç programı ile çocukların aile ortamına en yakın şekilde tasarlanmış yeni çocuk evlerinde yaşayacaklarını bildirdi. Peki çocuk evleri nedir?

Çocuk evi hizmeti, korunma altında bulunan çocukların daha küçük birimlerde bakımının sağlanması amacıyla her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde verilen yatılı sosyal hizmet modeli.

 

9 maddede Çocuk Evleri Sitesi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2020 yılı Ekim ayında yaptığı açıklama ile koğuş tipi yurtları kapatarak 10-12 çocuğun kalabileceği Çocuk Evleri Sitesi modeline geçtiklerini hatırlattı. Peki Çocuk Evleri nedir?

*  Yeni inşa edilecek Çocuk Evleri Siteleri’nde uygulanacak ihtiyaç programı ile çocuklar, aile ortamına en yakın şekilde tasarlanmış yeni çocuk evlerinde yaşayacaklar.

*  Yeni Çocuk Evleri Siteleri’nde çocukların fiziksel ve psikososyal gelişimi için özel tasarlanmış çeşitli ortak yaşam alanları olacak.

*  Çocuklara aile sıcaklığını hissettirmek üzere tasarlanan evler bir ailenin ihtiyaç duyabileceği bütün donanımları içinde barındıracak. Çocuklar için hobi odaları, bilgisayar odaları, atölyeler ve çok amaçlı salonların olduğu sosyal aktivite binaları tasarlanıyor. Müzik gibi sanatsal aktivitelerin yanı sıra spor faaliyetleri ve atölye çalışmalarıyla çocukların büyüme döneminde gelişimlerine destek olmak isteniyor.

*  Binaların tasarımında engelli çocukların erişimini öncelikli olarak gözetiliyor. Engelli çocukların hareket kabiliyeti ve güvenliği öncelikli olarak ele alınıyor. Tesis binaları ve açık alanların tamamı engelli çocuklar için erişilebilir olarak tasarlanıyor.

*  Tüm projelerde yenilenebilir enerji kaynakları hayata geçirilirken sahil bölgeleri başta olmak üzere tesislerin tasarlanmasında güneş enerjisi kullanımı esas alınıyor.

*  Merkezi ısınmadan yeni nesil kombi sistemlerine geçilmesi için gerekli mühendislik çalışmaları bakanlık tarafından planlandı. Dış mekanlar da çocuklara yönelik yeniden düzenlenirken, açık alan ve peyzaj düzenlemeleri çocukların yaş durumlarına ve ihtiyaçlarına en uygun şekilde detaylı olarak hayata geçiriliyor.

*  Arsa seçiminde Çocuk Evleri Siteleri’nin toplumla iç içe ve sosyal hayatın merkezinde olmasına özen gösteriliyor. Yeni mekanlar tek katlı müstakil evler şeklinde inşa edilecek.

*  Tesislerde yangına dayanıklı kablo sistemleri, gece görüşlü kamera sistemleri, acil aydınlatma ve jeneratör sistemleri, acil durumda müdahaleyi zorlaştırmayacak tasarımlar ve güvenlik kulübesinden tüm tesisin izlenebileceği sistemler oluşturuluyor.

*  Yeni program ile kuruluşlar içerisinde doğrudan Koruyucu Aile Modeline hizmet verecek birimler de yer alacak. Tasarlanan cam odalarda çocuklar koruyucu aileleriyle eşleştirilirken daha rahat bir ortam oluşturulacak, görüşmeler de gözetmenler tarafından gözlemlenebilecek.

 


BENZER YAZILAR