Deprem sonrası fahiş kira fiyatlarına tepkiler büyüyor

Yazıyı paylaş:

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen depremlerin ardından deprem bölgesinde ve diğer illerde kiralık, satılık ev fiyatlarında fahiş fiyat artışı oluştu.

Asrın felaketinin ardından Türkiye’de bir tarafta dayanışma örneği yaşanırken, diğer yandan ise fırsatçılar yüzlerini göstermeye devam ediyor. Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen depremlerin ardından yoğun göç alan illerden biri olan Ankara’da bazı ev sahipleri ve emlakçılar kiraları arttırdı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fahiş fiyat artışına yönelik Ankara’daki yaşayan vatandaşlar olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, “Bununla ilgili de farklı farklı projeler ürettik. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması ile ilgili depremin ilk gününden beri onları ev bulma noktasında barınma ihtiyaçları veya gıda, kıyafet yardımları ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık” dedi.

 

“Fırsatçılığın oluşturulmaması için elimizden geleni yapıyoruz”

Başkan Hakan Akçam, depremin ardından kiralık ve satılık evlere ilginin çok yoğun olduğu dönemde fırsatçılık ortamı olduğunu söyledi. Akçam, bazı bölgelerde kira fiyatlarının birdenbire iki katına çıktığını belirterek, “Mal sahipleri her dönemde olduğu gibi burada da bir fırsatçılık oluşturdu. Bu fırsatçılığın oluşturulmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama serbest bir piyasa olduğu için bununla ilgili herhangi bir yaptırımı olmuyor. Bunu ilgili mercilere taşıdık, önerilerimizde bulunduk. Emlak danışmanlarının bu fiyatları yukarı çıkarmasıyla ilgili algı var, biz bu işlerin içinde asla olmadık. Ankara’da 4 bine yakın emlak danışmanım var. Yüzde 95’i depremin ilk gününden beri vatandaşları konutlara yerleştirmede komisyon ücreti almadılar. Vatandaşın ihtiyacını karşıladılar. Mal sahiplerinin bizler üzerinden fiyatı yükseltiyor algısının yapmamaları ile ilgili bu anlamda önlem alınmalı. Biz emlak danışmanları Türkiye’nin büyük bir yarası olan olayı pansuman etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Mardin’de fırsatçılığa yer verilmedi ev kiraları sabit kaldı

Mardin’de fırsatçılığa yer verilmedi, evlerin kira fiyatları sabit kalırken birçok ev depremzedelere ücretsiz olarak açıldı.

Asrın felaketi’ olarak adlandırılan afetin ardından birçok vatandaşın yaşadığı evi ağır hasar almıştı. Bunu fırsat bilen kişiler kira ve ev fiyatlarında artışa gitmiş, depremi fırsata çevirmeye çalışmıştı. Birçok ilde fiyatlar yüzde yüze yakın artarken Mardin’de kira ve ev fiyatları sabit kaldı. Depremzede vatandaşları ailesi olarak gören Mardin halkı kira fiyatlarında artış yapmak yerine depremzedelere evlerini ücretsiz açtılar. Bazı vatandaşlar ise depremzede vatandaşların kira ücretlerini ödemek için emlakçılar ile iletişime geçti.

 

“Mardin’de depremden önce ev fiyatları 2 bin 500 veya 3 bin arasındaydı şu an fiyatlar sabit kaldı”

Mardin’de fiyatların sabit kaldığını belirten Mardin Yetkili Emlakçılar Derneği Başkanı Nedim Bulut, “Bu acıyı hep birlikte yaşadık, bu acı hepimizin yüreğinde kanayan yara oldu. Buraya birçok depremzede vatandaş geldi ve depremin her aşamasında Mardin’in bütün halkı, sivil toplum kuruluşları olsun hepimiz el ele verdik ve kardeşlerimizin yanında durduk. Daha sonrasında bize kiralamalar karşısında yansıyan fiyatların yükseldiği ihbarları oldu. Biz bunu dernek ve halk olarak kabul etmedik buna tepkimizi gösterdik. Mardin’e gelen bütün herkesi misafirimiz olarak kabul ettik ve evimizi iş yerimizi açtık. Buraya gelen bütün vatandaşlarımızı yabancı olarak görmedik. Mardin’de kiralama konusunda hiçbir zaman fırsatçılığa veya fiyatların artışına geçmedik. Tam tersine biz dernek olarak ve vatandaşlarımızla fiyatları yükseltmek yerine ücretsiz olarak açtık. Mardin’de kiralama konusunda hiçbir şekilde kimse yükselişe geçmedi.

Depremin ilk gününde bütün dernek üyelerimizle bir araya geldik. Bütün afet bölgesinde olan vatandaşlarımızı kendimize aile olarak gördük. Mardin’de kimin kapısını çalarsanız sizi misafir etmeye hazırdır. Diğer şehirlerde fiyatlar artıyor yapabilirler ama bu vicdan meselesidir. Yarın aynı şeyi oda yaşayabilir, dünya malının beş para etmediğini gördük. Mardin’de depremden önce ev fiyatları 2 bin 500 veya 3 bin arasındaydı şu an fiyatlar sabit kaldı. Şu anda dernek olarak 3 gün içeresinde 160 adet gayrimenkulü kiraya verdik. Bunların 60 tanesini mülk sahipleri ücretsiz olarak vatandaşlara verdi. Bizi arayan vatandaşlarda oldu kiralarını ödemek isteyen oldu. İnsanlar her konuda birbirine destek oluyor” dedi.

 

Kaynak: İHA


BENZER YAZILAR