Evim Yuvan Olsun Kampanyası ile ilgili merak edilen 12 soru

Yazıyı paylaş:

TC İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın organizasyonunda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere “Evim Yuvan Olsun” uygulaması hayata geçirildi.

Zingat Askıda Ev ile TC İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın organizasyonunda gerçekleşmeye başlayan Evim Yuvan Olsun Kampanyasına katıldı.

İşte Evim Yuvan Olsun Kampanyası ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Evim Yuvan Olsun Kampanyası nedir?

Hayırseverlerin güvenilir bir uygulamayla evlerini bedelsiz olarak ya da indirimli kira bedelleriyle ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunabilecekleri bir sistem devreye alındı.

Ev tahsis etme imkânı olmayan vatandaşlar ise sistem üzerinden nakdi bağış yoluyla depremzedelere barınma desteği verebiliyor.

Uygulama kapsamında, boş ya da kullanmadığı evini depremzedeler için en az 3 ay süreyle açanların başvurusu alınıyor. Başvurular, evin bulunduğu ilçenin Kaymakamlığı tarafından yerinde inceleniyor. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak kampanyaya dahil edilirken; kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanıyor. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştiriliyor

 

Evim Yuvan Olsun seferberliğine destek zamanı

Zingat da Askıda Ev ile TC İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın organizasyonunda gerçekleşmeye başlayan Evim Yuvan Olsun Kampanyasına katıldı.

Askıda Ev ile barınma ve konaklama ihtiyacı olanlar ile evini depremzede vatandaşlarımıza açmak isteyen yardımseverleri buluşturmayı hedefleyen Zingat, bu süreçte, yardımseverlerin Askıda Ev’e verdiği değerli katkılar sayesinde çok sayıda depremzede vatandaşa konaklama konusunda destek sağladı. Zingat, Askıda Ev ile bu kez Evim Yuvan Olsun Kampanyasına dahil olarak desteğini sürdürüyor.

 

Zingat Askıda Ev ile Evim Yuvan Olsun süreci nasıl işliyor?

  • Ev sahibi, yönlendirilen, Zingat Askıda Ev sitesine başvuru formunu dolduruyor.
  • Başvuruyu alan Zingat.com, ev sahibi ile iletişime geçerek bilgileri doğruluyor.
  • com, aynı süreci yürüten diğer emlak siteleri gibi, doğrulanmış bilgileri ilgili kamu birimine iletiyor.
  • Kaymakamlık yetkileri evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapıyor.
  • Süre bitiminde Kaymakamlık, konutu ev sahibine teslim ediyor.
  • Depremzedeler engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylerin yer aldığı aileler önceliklendirilerek ilgili evlere yerleştiriliyor.
  • Kaymakamlık, evini bedelsiz tahsis edenler ile “Ödünç Sözleşmesi”, evini indirimli fiyatla kiralayanlara ile “Kira Sözleşmesi” imzalıyor.

Evim Yuvan Olsun Kampanyası ile ilgili sık sorulan 12 soru ve yanıtları

1) Depremzedeler, Evim Yuvan Olsun Kampanyasından nasıl yararlanabilir?

AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri, kampanya kapsamına dahil edilen evlere yerleştirilecek depremzede aileleri belirliyor. Depremzedeler e-devlet üzerinden barınma başvurusu yapabiliyor.

 

2) Evimi herhangi bir bedel beklemeden depremzedelere açmak için ne yapmalıyım?

Evinizi en az 3 ay süre ile depremzedelerin kullanımına sunmanız gerekiyor. Daha az süre ile ev tahsisi değerlendirmeye alınmıyor. Program, AFAD paydaşları, emlak siteleri web sayfalarından yapılan başvuru sonrasında, ilgili evin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından, yerinde inceleme yapmak üzere sizinle iletişime geçiyor. Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle “Ödünç Sözleşmesi” imzalanıyor.

 

3) Evimi indirimli bir bedelle depremzedelere kiraya vermek için ne yapmalıyım?

Evinizi 1 yıl süre ile kiraya vermeyi kabul etmeniz gerekiyor. Uygulama kapsamında daha kısa süreli kiralamalar kabul edilmiyor. Evinizi piyasa şartlarına göre belirgin bir düzeyde indirimle kiraya vermeniz bekleniyor. Program, AFAD paydaşları emlak sitelerinin web sayfalarından yapacağınız başvuru sonrasında, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı tarafından yerinde inceleme yapmak üzere sizinle iletişime geçiliyor. Belirttiğiniz kira bedeli piyasa koşulları ile kıyaslanıyor ve Kaymakamlık evinizi uygun bulursa sizinle “Kira Sözleşmesi” imzalıyor.

 

4) Evimde kimi misafir edeceğim?

Evinizde Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 10 ildeki vatandaşlarımız misafir ediliyor. Evinizin özellikleri dikkate alınarak, dezavantajlı bireylere sahip aileler öncelikli olmak üzere belirlenecek depremzedeler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri koordinasyonunda, Kaymakamlıklar tarafından evinize yerleştiriliyor.

 

5) Uygulamada hangi depremzedelere öncelik verilecek?

Kampanya kapsamındaki evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan vb. dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik veriliyor.

 

6) Evimi bu kampanya kapsamında ne kadar süre için tahsis edebilirim?

Evinizi depremzedelere bedelsiz olarak açmak istiyorsanız, en az 3 ay olmak üzere 1 yıla kadar tahsis edebilirsiniz. Evinizi indirimli bedel karşılığında kiraya vermek istiyorsanız 1 yıl boyunca tahsis etmeniz gerekiyor.

 

7) Evimi tahsis ettiğim süre boyunca faturalar kim tarafından ödenecek?

Kampanya kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği konutların aidat, elektrik, su ve doğalgaz giderleri Kaymakamlıklar tarafından desteklenecek. Ev sahibine bu giderlerle ilgili bir külfet yüklenmeyecek.

 

8) Kaymakamlık ile nasıl bir sözleşme imzalayacağım?

Depremzede ailelere bedelsiz tahsis ettiğiniz konut için “Ödünç Sözleşmesi”, indirimli olarak kiraya verdiğiniz konut için “Kira Sözleşmesi” imzalanıyor.

Sözleşme taslaklarına aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ödünç Sözleşmesi Taslağı     Kira Sözleşmesi Taslağı

 

9) Evimi indirimli bedelle kiraya verdiğimde, kira bedeli kim tarafından karşılanır?

Kira bedeli, kampanya kapsamında toplanan bağışlardan karşılanarak, evinizin bulunduğu ilçe kaymakamlığı aracılığı ile ödeniyor.

 

10) Evimi eşyalı olarak kullanıma açabilir miyim?

Evinizi eşyalı veya boş olarak kullanıma açabilirsiniz. Evinizi eşyalı olarak kullanıma açtığınızda, Kaymakamlık ile yapacağınız sözleşmede eşya detaylarına da yer verilir. Kayıt altına alınmış eşyalarınız Türkiye Sigorta güvencesi altında.

 

11) Evimde kullanımdan kaynaklı bir hasar olursa zararım karşılanır mı?

Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortasıyla depremzedelere evini açan vatandaşlarımızın konutları, sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanarak güvence altına alınıyor.

Depremzedelerimizin kullanımı için tahsis edilen evlere özel hazırlanan Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası; evde bulunan eşyalar ile bina ve binanın ayrılmaz bütünleyici parçaları ve/veya sabit tesisatı risklerine karşı 25.000 TL’ye kadar bir yıl süreyle teminat sunmakta.

 

12) Boş bir evim yok ama depremzedelere barınma desteği vermek istiyorum. Ne yapabilirim?

Kampanya kapsamında, kiraya verilen evlerin depremzedeler ile buluşturulabilmesi için AFAD’ın ilgili bağış hesabına nakdi bağışta bulunabilirsiniz.


BENZER YAZILAR