Kedi dostu ev için 5 ipucu

Yazıyı paylaş:

Kediler, mutlu ve temiz bir evde yaşadıklarında çok sevimli bir ev arkadaşı olabilirler. Yaşadıkları bölgeleri sahiplendikleri için yaşadıkları ortam onlar için çok önemlidir. Eğer siz de evinizde bir kedi ile yaşıyorsanız ortamı ona göre düzenlemelisiniz.

 

Evinizi kediniz için uygun bir hâle getirmek için 5 ipucu

1. Yemek kaselerini daima dolu tutun

Kediler insanlardan çok farklıdır ve bu nedenle farklı davranış eğilimleri vardır. Evde olsalar dahi kediler, doğadaki hayatta kalma güdülerine sahiptir ve bu alışkanlıklarını korumak onlar için çok önemlidir. Doğadaki vahşi kedilerin gün boyunca az az yeme alışkanlığı vardır, bu sebeple kedinizin yemek kasesi her zaman dolu olmalıdır.

Diğer yandan kediler yalnız yemek yemeyi tercih eder, bu sebeple yemek kaplarını mümkünse evin daha sakin bir köşesine koymalısınız.

 

2. Su kabını yiyecek kaplarından ayırın

Kedilerin diğer bir doğal davranışı da yiyecek ve suyu bir arada tüketmemesidir. Genelde yemek kaseleri ve su kabı yan yana konulur. Ancak su kabının yemek kasesinden ayrı tutulması, kedinizi daha fazla su içmeye sevk edecektir.

3. Tırmalama tahtası alın

Eğer evinizdeki koltuk ya da mobilyaların kediniz tarafından çizilmesini istemiyorsanız, hemen tırmalama tahtası almalısınız. Bu tırmalama tahtası, hem patilerinin korunmasını sağlar hem de kendilerini güvende hissettikleri yüksek bir yer sağlar.

Eğer bu tür ortamlar sağlanmazsa kediler mobilya, koltuk ya da perdeleri çizebilir. Hem sizin hem de kedinizin mutluluğu için bu tür tahtaları tercih etmelisiniz. Bu tırmalama tahtalarının farklı modelleri de bulunuyor.

 

4. Oyuncaklarla uygun ortamı hazırlayın

Evcil kediler kapalı ortamlarda kalsalar da vahşi içgüdülere sahiptir. Vahşi doğada kediler, yaklaşık 6 saat avcılık yaparak yiyecek bulurlar. Bu sebeple kedinizi eğlendirmek için ona bir oyun alanı oluşturmalısınız.

Evdeki ortamı şeritler, lazerler ya da farklı oyuncaklarla onlar için uygun bir hâle getirebilirsiniz. Tüneller, bulmacalar ya da top oyunları da evde olmadığınızda kedinizi meşgul edecek olan harika seçeneklerdir.

5. Rahat ve yüksek bir yatak sağlayın

Kediler günün çoğunu uyuyarak geçirirler, bu yüzden yattığı yerin rahat olduğuna emin olun. Kedinize bir yatak alırsanız, yerde kendilerini savunmasız hissettikleri için yüksek bir yere koymalısınız.

Diğer yandan sıcak bölgede uyumayı severler. Bu sebeple yataklarını güneş ışığı alan veya başka ısı araçlarının bulunduğu bir yere koymalısınız. Ya da kediniz sizinle birlikte uyumayı da tercih edebilir. Sahiplerinin kokusunu alınca rahatlayan ve kendini güvende hisseden kediler için yatağınızda mutlaka kişisel bir alan sağlamalısınız.

Hayvan Dostu Ev bulmak için 2 kolay yol var, seçim sizin!

Sevimli, tüylü arkadaşlar en kısa sürede ailenin üyesi olarak kendini kabul ettirmekte gecikmez. Haliyle ev değiştirme sürecine girildiğinde, ailenin her üyesi gibi onun da ihtiyaçlarına seslenen özelliklere sahip evler aranır.

Bu zahmetli ev arama süresini kısa tutmanın 2 kolay yolu var:

1) İlk seçenek, Zingat.com’da satılık, kiralık ve günlük kiralık kategorilerindeki ilanlar arasında tercihinizi yaptıktan sonra, filtrelemede “Hayvan Dostu Patili Evler” sekmesini seçmek. Karşınıza çıkan güncel ev ilanları arasında mutlaka aradığınız gibi bir ev bulacaksınızdır.

2) İkinci kolay yolu yine Zingat.com adresine giriş yapıp, ücretsiz Zingat Bana Ev Bul üzerinden ilerlemek. Siz aradığınız evin özelliklerini aktarırsınız, Zingat sizin için seçtiğiniz lokasyonda bütçenize ve isteklerinize uygun emlak ilanlarına sahip üye emlak ofis ve danışmanlarına sizi yönlendirir, süreci sonuna kadar takip eder.

 

Kedi evi nedir, nasıl yapılır?

Sadece sokak kedileri için değil, evinizi paylaştığınız ve huyunu suyunu yani neleri sevip sevmediğini gayet iyi bildiğiniz sevimli kediniz için de kedi evi tasarlayabilirsiniz. Peki kedi evi nedir ve kedi evi nasıl yapılır? Kedi evi yapımı boyunca gerekli malzemelere ulaşmak çok kolay. Ayrıca evde artık kullanmadığınız birçok eşya kedi evi yapımında yeniden işlevsellik kazanabilir.

Kartondan kedi evi yapımı

Kedi evi yapmak isteyenler bu işi pratik ve az masrafla hayata geçirmek istediklerinde ana malzemeleri karton oluyor. Kartondan kedi evi yapmanın farklı yöntemleri var. Bu konuda pek çok yapım videosu izleyebilir, farklı metotları inceleyebilirsiniz. Karton üzeri çizmesi, kesmesi, şekil vermesi zor bir malzeme olmadığından farklı renkler ve şekillerle kimseninkine benzemeyen ilham veren kedi evleri yapabilirsiniz.

Karton kedi evi yapılışı için hazırsanız, önce bir kedinin içine rahatlıkla sığabileceği ebatta bir karton kutu edinmeniz gerekiyor. Kutunun tek bir tarafı açıkta kalacak şekilde diğer yüzlerini kapatın. Belki kapattığınız yüzlerden birine kedinizin başını uzatıp merakını gidereceği küçük şık bir pencere yapabilirsiniz. Kullanmadığınız büyük beden bir tişörtü kutudan geçirip boyun kısmını, kutunun açık yanıyla denk getirmelisiniz.

Kedi evi yapımı malzemeleri

Gördüğünüz gibi en basit haliyle kartondan kedi evi yapımı için gerekli malzemeler sadece karton kutu, makas, koli bandı ve eski bir tişörtten oluşabiliyor. Maket bıçağı kedi evine küçük bir pencere kondurup bu mini kulübeye biraz olsun ışık girmesini planlayanların, renkli boyalar veya keçeli kalemler de kedi evine dekoratif bir tasarım imzası atmak isteyenlerin listesinde yer alabilir.

Karton kutudan kedi evini ilk kez yaptıktan sonra eliniz alışacak. Tam da bu noktadan sonra kedi evi yapımına mimari açıdan yaklaşıp yeni fikirler bulabilirsiniz. Aynı metotla iki ya da üç karton kutuyu bir araya getirebilirsiniz mesela… Kedi evi için çatı eklemek isteyebilir, içine artık kullanmadığınız bir yastık, bir minder koyup evi kullanacak kedinin mutluluğuna mutluluk katabilirsiniz.

Ahşaptan kedi evi yapımı

Arama motorlarında “Kedi evi yapımı tahtadan” yazanların sayısı hiç az değil. Ahşaptan kedi evi yapımında karton yerine tahta parçaları kullanarak, benzer bir mantıkla ilerlenebilir. Uzun ömürlü olmasıyla öne çıkan ahşaptan kedi evleri aynı zamanda dayanıklı ve çok daha koruyucu oluyor. Kartondan yapılışı gibi tamamlandıktan sonra boyanabilir, içine minder koyulabilir, üzerine tişört geçirilerek ısının korunması sağlanabilir.

Ahşaptan kedi evi yapımı ile ilgili internette küçük çaplı bir arama bile yapsanız pek çok ilham verici model ve yöntemle karşılaşacaksınız. Elinizden küçük çaplı da olsa marangozluk işleri geliyorsa, ahşaptan kedi evi kediler için de daha sağlıklı ve çevreci bir barınak oluyor. İçine bir mama bir de su amaçlı iki kap için özel bir tasarım yapmayı ihmal etmeyin.

Geri dönüşüme katkı için atık malzemelerden kedi evi yapımı

Peki atık malzemeleri kullanarak kedi evi yapmak mümkün mü? Evet! Kâğıt bardaklardan eski gazetelere, kumaş parçalarından evde kullanmadığınız birçok materyale kadar her şey atıklardan kedi evi yapımı için ilham verebilir. Kartondan kedi evi yapımı bölümündeki adımları takip edip, elinizin altındaki atık malzemeleri evin iç ve dışını daha korunaklı kılacak şekilde ek materyal olarak kullanabilirsiniz.

Kedi evleri ile ilgili bilmeniz gereken 9 şey

1) Büyük bir naylon poşet veya battal boy çöp poşeti ile yuvayı kaplarsanız, soğuk havalarda rüzgârdan ve soğuktan kedilerin bir nebze de olsa korunmasına yardımcı olursunuz. Korunaklı kedi evi için poşetle kaplamak etkili bir çözüm sunabilir.

2) İdeal bir kedi evi yapımı ölçüleri vermek gerekirse, üst ve alt bölümleri 50 x 40 cm, yan bölümleri 45 x 40 cm uygun olabilir.

3) Kedi evinin tabanına koyacağınız bir minder veya yastık, özellikle yerden gelecek soğuğu önlemede etkili olacak. Küçük ve kritik bir hatırlatma yapalım: Minderi veya yastığı zemine iyice bantlamak, evi kullanan kedinin rahat etmesinde önemli rol oynayabilir.

4) Kedi evini yolda görecek kişiler için anlamlı ve dikkat çekici bir yazı yazmaya ne dersiniz? Kapısına ya da çatısına büyük harflerle KEDİ EVİ yazabilir, “Burada yaşayan kedi için su kabına su, mama kabına yiyecek koyabilirsiniz” gibi mesajlar yazabilirsiniz.

5) Kedi evinde neden iki kap olmalı? Pek çok kedi severin bildiği gibi, kedilerin doğal davranışlarından biri, yiyecek ve suyu bir arada tüketme alışkanlıklarının olmaması. Ayrıca, su kabının mama kabından ayrı tutulması, kediyi daha çok su içmeye sevk eder.

6) Kartondan kedi evi yaptıysanız, fırtınası bol soğuk kış günleri için önlem almayı düşünmekte yarar var. Örneğin karton malzemeli kedi evinin tabanı ile minder arasına, ölçülerine uygun bir ahşap parçası kestirip yerleştirebilirsiniz.

7) Kedi evi yapımı ile ilgili denenmiş videolar çeken, deneyimlerini paylaşan kişiler, kedi evi için ihtiyaç duyulacak malzemeler listesine zımba makinesini de mutlaka ekliyor. Bu sayede koruma amaçlı poşete sarmaktan karton kutunun kanatlarını birbirine tutturma işlemini sağlamlaştırmaya dek birçok adımda zımbalamak en sık yaptıkları işlerden…

8) Kedi evi yapımında bir iki denemeden sonra uzmanlaştıktan sonra ev kediniz için de hazırlayabilir, bahar aylarıyla birlikte evinizin balkonuna veya yazlık evinizin bahçesine el emeği göz nuru bir kedi evi yapıp, can dostunuzu şımartabilirsiniz.

9) Kedi evi yapımı için cesaret edemezseniz hazırları satılıyor. Hazır kedi evi modelleri arasında pelüş kumaşlarla kaplanmış, tırmanma direği olanlar ilgi görüyor. Tabii kedi yatağı ile birlikte kedi evini aynı ebatlarda birlikte planlamak mümkün.


BENZER YAZILAR