Konut kredi faizlerinde neler oluyor?

Yazıyı paylaş:

Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma odaklı adımları, konut kredisi faizlerini de etkiledi. Son 5 haftalık dilim incelendiğinde, konut kredisi faizlerinin 10,1 puan artışla yüzde 34’ü aşması dikkatleri çekti. Bu rakam, son 5 yılın en yüksek oranı. 

Konut kredisi ile ilgili gelişmeleri mercek altına alan Dünya Gazetesi, “Konutta kredi ‘çıkmaz’ı” başlıklı haberinde, bankaların kredi verirken çok seçici davrandığına değindi.

Haberde konu ile ilgili sektör temsilcilerinin “Ekspertiz değeri 5 milyon liralık bir konutta bulunabilecek rakam 1-2 milyon lira. O nedenle cebinde 3 milyon lira peşinatın hazır olması gerekiyor. Kredinin yüzde 20’sine ancak bulabiliyor. Ortalama 2 milyon lira bir kredide aylık taksit 60-70 bin lira. Böyle olunca da krediye erişim problem, bu taksiti ödemek ikinci bir problem. Yeni şeyler düşünüp hayata geçirmeden konut açığını çözmek mümkün görünmüyor. Şu anda inşaat firmaları da tüketiciler de krediye erişimde zorlandığını için satışları etkiliyor. Böyle devam ederse yıl sonunda pazarda en az yüzde 30 daralma kaçınılmaz olur” değerlendirmeleri de yansıtıldı.

Haberde görüşlerine yer verilen isimlerden biri de Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan oldu. Konut kredisine erişilebilirliğin zor olduğuna işaret eden Hakan Akdoğan, “Erişebilseniz de faiz oranları çok yüksek. Bu da finansmandan faydalanmayı çok iştahlı hale getirmiyor. Konut kredisinde yüzde 2,5-3’ler çok yüksek oranlar. ” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bu yıl şubat ayında yaptığı düzenlemeyle, ekspertiz değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasındaki sıfır konutlar için yüzde 70-80 oranında kredi kullanma imkanının söz konusu olduğunun belirtildiği Dünya Gazetesi haberinde şu satırlara yer veridi: 

Ancak çoğu banka 250 bin TL üst limitte kredi kullandırırken, bazı bankalarda en çok 3 milyon liraya kadar finansman sağlıyor. Söz konusu 3 milyon liralık konut kredisi güncel ortalama 2,90 faizle hesaplandığında, aylık taksitler 120 ay 90 bin lirayı buluyor. Toplam ödeme 10 milyon 810 bin liraya ulaşıyor. Finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, konut satışlarında ipoteklinin payını yüzde 30’lar seviyesinden yüzde 20’nin altına düşürdü.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi


BENZER YAZILAR