Parsel sorgulama nasıl yapılır?

Yazıyı paylaş:

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte emlak ile ilgili birçok işlem artık internet ve akıllı cihazlara kolayca indirilebilen uygulamalar üzerinden yapılabiliyor. Parsel sorgulama da bunlardan biri. Parsel sorgulaması en çok parsel bilgileri ile herhangi bir taşınmazı satın almak isteyen kişiler tarafından gerçekleştiriliyor.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi kolayca parsel sorgulama yapma imkânı sunuyor. Peki parsel sorgulama nedir ve nasıl yapılır? Bu konuda merak edilenleri ve sık sorulanları 6 soruda listeledik ve her 6 soru için detaylı 6 cevap hazırladık.

 

Parsel sorgulama ile ilgili en çok merak edilen 6 soru-6 cevap

1) Parsel sorgulama nedir?

Kamu kurumlarına tarafından ve vatandaşlar tarafından en çok kullanılan uygulamaların ilk sıralarında parsel sorgulama yer alıyor. Tapu Müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan tapu ve parsel bilgisi sorgulama olanağı sağlayan uygulamalar var. Parsel sorgulama,

2) Parsel sorgulama nereden yapılır?

Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz. e-Devlet üzerinden yapılan sorgularda parsel numarası bilinmese bile, kişiler üzerine kayıtlı taşınmazların parsel numaralarına erişebilmek mümkün. TKGM adresinden parsel sorgulama işlemi ise “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Ekranı” aracılığıyla kolayca gerçekleştirebiliyor. Parsel sorgulama işlemi sayesinde dileyen herkes parselin kime ait olduğunu öğrenebilir.

 

3) Tapu Kadastro parsel sorgulama için üyelik işlemi yapmak gerekiyor mu?

Sisteme üye olmadan da işleminizi yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi için herhangi bir şifre kullanmanız da gerekmiyor.

4) Tapu Kadastro parsel sorgulama sayfasında nasıl ilerlemeliyim?

tkgm.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sorgulama işleminiz için ilk yapmanız gereken adım, sayfa sonunda yer alan bağlantı adresine tıklamanız. Ardında açılan sekmede sorgu tipini seçmelisiniz.

Sorgunuzun idari sorgu ve coğrafi sorgu olarak tercih etmeniz gerekiyor. Sorgulamak istediğiniz parselin hangi ilde olduğunu belirttikten sonra bağlı olan ilçeyi seçin. Mahalle veya köyü belirtin ve ada durumunu bildirin. Son olarak parseli seçebilirsiniz.

Tüm bu aşamaları sırayla yapmanız gerekiyor. Sistem, parsel sorgulama hizmetini ancak bu şekilde sunuyor. Girdiğiniz bilgiler tamamsa “Sorgula” butonunu tıklayabilirsiniz. Sorgulama işleminizi tamamladıktan sonra istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Ancak daha detaylı bilgi almak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekir.

5) Parsel sorgulama için akıllı uygulama var mı?

Akıllı cep telefonu olanlar, tapu ve parsel sorgulama işlemlerini artık kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Bunun için yapılması gereken Mekansal Gayrimenkul Sistemi’ni (MEGSİS) IOS ve Andorid cihazlara indirmek. Böylece MEGSİS uygulaması ile parsel konumu, tapu alanı, niteliği ve pafta bilgilerine hızlıca ulaşılabiliyor.

6) TAKBİS ile parsel sorgulama nasıl yapılır?

TAKBİS, “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi”nin kısaltması. Tapu sorgula işlemi için kullanılan bir uygulamadır. e-Devlet üzerinden TAKBİS sistemini kullanabilirsiniz.

TAKBİS uygulamasına giriş yapmak için kimlik bilgisi ve şifre gerekmiyor. parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden de ulaşmak mümkün. Anasayfada istenilen il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşılabiliyor.
Sistemde taşınmaz numarası ile sorgulama yapma seçeneği de mevcut. İstenilen bilgilerin (il, ilçe, mahalle, ada, parsel) girişi yapıldıktan sonda harita üzerinde taşınmazın güncel konumu saniyeler içerisinde görüntüleniyor. Bu şekilde görüntülemenin avantajlarından biri, parsel sorgulama yapılan taşınmazı, komşu diğer parsellerle birlikte detaylıca görüntüleyebilmek.

 

Parsel sorgulama ile ilgili bilmeniz gereken emlak terimleri

Parsel nedir?

İmar Yasasına göre sınırlandırılmış arazi parçası ve/veya ayrılmış toprak olarak tanımlanıyor. Parsel alanının birden fazla sahibinin olması, başka bir değişle bir veya birden çok pay sahibi bulunması mümkün. Parsel sahipleri gerçek şahıs veya kuruluş, vakıf gibi tüzel kişiler de olabilir.

Ada nedir?

Ada, dört tarafı doğal ya da sonradan yapılmış cadde, sokak, meydan, akarsu, demiryolu gibi elementlerin oluşturduğu parsel parçalarıdır.

Ada ile parsel terimleri bazen birbirine karıştırılabiliyor. Adanın dört tarafı çevrili iken, parsel ise parçalarına ayrılmış olan bir arazidir. Dolayısıyla ada alanı parselden daha büyüktür.

MEGSİS nedir?

Mekansal Gayrimenkul Sistemi’nin kısaltmasıdır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından; kadastro müdürlüklerinde bulunan taşınmazlara ilişkin teknik verilerin tapu bilgileri ile eşleştirilerek, uluslararası standartlarda harita servisleriyle bu bilgilere ihtiyaç duyan kişilere sunulması, kurum, kuruluş ve belediyelerle bilgilerin paylaşılması amacıyla hazırlandı. Alınan bilgiler ve kadastro verileri vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-devlet kapısından da sunuluyor.

Müstakil parsel nedir?

Bir arsa veya tarlada birden fazla kişinin hissesi olabiliyor. Birden fazla hisse sahibinin olduğu kimi arsa ya da tarlalarda hangi hissedarın taşınmazın hangi bölgesine sahip olduğu açıkça belli olmayabiliyor.

Örneğin; dört hissedarın olduğu bir arsa eğer “müstakil parsel” değilse, bu arsada hangi alanın hangi hissedara ait olduğu net bir şekilde belirli değil anlamına geliyor. Hissedarlardan herhangi birinin kendi hissesinin satışını yapmak istemesi halinde, yeni alıcı arsadaki hangi dörtte birlik alanı satın aldığını resmi olarak bilemiyor.

Oysa müstakil parsel söz konusu olduğunda, her hissedara ait sınırlar resmi olarak belli oluyor.


BENZER YAZILAR