Tapu işlemlerinde 15 Eylül’de yeni dönem! Farklı il veya ülkelerde bulunan alıcı ve satıcıların bir araya gelmeden tapu işlemi yapmasına imkan sağlayan uygulama 15 Eylül’den itibaren tüm tapu müdürlüklerinde hizmete girecek.
Berlin’den Konya’ya telekonferansla gayrimenkul satışı yapıldı
Covid-19 tedbirleri nedeniyle Berlin’den ayrılamayan satıcı, Konya’daki gayrimenkulünü, Almanya ve Türkiye’deki tapu müdürlükleri aracılığıyla telekonferans yöntemiyle sattı. İşlem, taraflarından biri Avrupa’da diğeri Türkiye’deyken gerçekleşen ilk satış olarak tapu kayıtlarına geçti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün temsilcilikleri aracılığıyla, yeni tip Corona virüsü (Covid-19) tedbirleri nedeniyle Almanya’nın Berlin kentinden ayrılamayan kişinin Konya’daki gayrimenkulünün satışı, alıcıyla telekonferans yöntemiyle görüşmesiyle gerçekleştirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Aralık 2019’da, tapu müdürlüklerinin yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlara ilişkin yaptığı düzenleme ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesiyle, yılbaşından bu yana Genel Müdürlükçe belirlenen tapu işlemlerinde taraflar, farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı birimlerde bulunsalar dahi satış, bağış ve mal değişimi yapabiliyor.
Bu kapsamda yurt dışından ilk satış işlemi, Berlin ve Konya’daki satıcı ve alıcı arasında gerçekleşti.
Corona virüsü tedbirleri kapsamında uygulanan seyahat engeli nedeniyle Berlin’den ayrılamayan Sezai Gül, Konya Selçuklu’daki gayrimenkulünün satışı için Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Temsilciliği’ne başvurdu.
Alıcı taraf Zekiye Sarıgedik de Konya’nın Selçuklu İlçesi Tapu Müdürlüğü’nden işleme katıldı. Hazırlanan sözleşmenin telekonferans yoluyla taraflara okunması ve tarafların irade beyanlarının ardından ilgili mevzuat çerçevesinde işlem tamamlandı.
Böylece işlem, Türkiye’deki bir taşınmaza ilişkin, taraflardan biri Avrupa’da diğeri Türkiye’deyken gerçekleştirilen ilk satış olarak kayıtlara geçti.
Tapu müdürlüğü yetkilileri, bu şekilde bir satış işleminin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün çabalarıyla dünyada ilk olarak hem teknolojik hem de hukuki anlamda hayata geçirilen yenilikçi düşüncenin bir ürünü olduğunu ifade etti.
Yetkililer, işlemin Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan bu zor günlerde gerçekleşmesinin önemini vurguladı.
Artık alıcı ve satıcı farklı bölgelerde olsa da tapu işlemleri mümkün!
Tapu Kanunu’nun 26’ncı maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları hâlinde, taraf iradelerinin resmî görevliler tarafından ayrı ayrı alınması ile sözleşmenin tamamlanması mümkün hale getirildi ve düzenleme 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yasal düzenleme akabinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce gerekli mevzuat altyapısı hazırlanarak, tarafların farklı birimlerde bulunmaları halinde işlem yapmaları sağlandı ve 31 Aralık 2019 tarihli ve 2019/16 sayılı Genelge ile uygulamaya yönelik usul ve esaslar belirlendi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından 17 Ocak 2020 tarihinde vatandaşlarımızın farklı tapu müdürlüklerinde veya yurt dışında bulunması durumunda yapılacak tapu işlemlerine yönelik pilot uygulama başlatılarak, Ümraniye, Çankaya, Büyükçekmece, Kepez, Bayraklı ve Bornova Tapu Müdürlükleri ile Berlin Temsilciliği’nde işlem yapılmaya başlandı.
Daha sonra pilot uygulama kapsamındaki müdürlükler çoğaltılarak Nilüfer, Selçuklu, Yenişehir (Diyarbakır), Palandöken, Ortahisar, Canik, Melikgazi, Sarıçam, Dulkadiroğlu, Süleymanpaşa, İpekyolu, Battalgazi, Tepebaşı, Menteşe, Kastamonu, Tokat, Karaköprü, Yozgat, Erzincan Tapu Müdürlükleri olmak üzere toplam 26 birimde uygulanmak üzere genişletildi.
Uygulama ile birbirinden farklı yerlerde hatta yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın aynı anda bir müdürlükte hazır bulunmasına gerek olmadan işlem yapması mümkün hale geldi.
Böylece vatandaşlarımızın yaşadıkları yerden ayrılmadan ve günlük işlerini aksatmadan işlem yapmaları, zaman kaybının önlenmesi ile seyahat, konaklama vb. giderlerden tasarruf etmeleri sağlandı.
Yeni uygulama, pandemi sürecinde menfur hastalığın yayılmasının önlenmesi ve kamu sağlığının korunması bakımından da önemli bir görev üstlendi. Pandemi nedeniyle evinden hatta yaşadığı şehirden çıkamayan vatandaşların tapu devir işlemleri aksamadan gerçekleşti.