Zingat Genel Müdürü Mehmet Erkek: Vatandaşlar çalıştıkları emlakçının yetki belgesini sormalı

Yazıyı paylaş:

Son günlerde fahiş kira fiyatları vatandaşları zorlamaya devam ederken, kendilerini emlakçı olarak tanıtıp komisyon istemeye çalışan fırsatçılar da bir başka sorun olarak ortaya çıkmaya başladı. Peki emlak ticaretinde birtakım fırsatçı kişilerin dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşlar ne yapmalı?

Zingat Genel Müdürü Mehmet Erkek, vatandaşların bu duruma karşı alabilecekleri önlemler hakkında NTV’ye konuştu.

İşte NTV’de soru-cevap şeklinde gerçekleşen canlı yayında Zingat Genel Müdürü Mehmet Erkek’in açıklamaları…

KİRALARDA ARTIŞIN NEDENLERİ

Her gün yeni bir fırsatçılıktan bahsediyoruz. Neden böyle bir durum ortaya çıkmaya başladı?

Arz-talep dengesizliği yaşanan her dönemde fırsatçılık olmuştur ve şu anda bir krizin yaşandığı günümüzde yaşanan da budur. Bu sorunun kaynağına bakmak lazım. Kiralama taleplerine doğru ciddi bir yığılma olduğu ve arz tarafı da bunu karşılamadığı için ister istemez fiyatlar yukarı yönlü tırmanmaya başladı ve bundan da birtakım fırsatçılar yararlanmak istediler.

 

VATANDAŞLAR EV KİRALARKEN GERÇEK EMLAK DANIŞMANLARI İLE ÇALIŞMALI

Öğrencilerin eğitim aldıkları şehirlere geri gelmeye başlaması, pandemide duran inşaatlar, stok sıkıntısı nedeniyle İstanbul’da birtakım sorunlar var. Bu durum diğer şehirlerde de, örneğin Düzce’de de aynı mı? Bu sorunu nasıl çözeceğiz?

Bu problem özellikle 10 büyük ilimizde var ama nispeten daha küçük illerde de yaşanıyor. İstanbul’da da, İzmir’de de, Düzce’de de benzer durumlarla karşılaşabiliyoruz. Burada çok net olan, halkımızın bu konudan bilgilendirilmesi gerektiğidir.

Bu yıl Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği çıktı ve emlakçılık artık tamamen belirli bir mesleki yetki belgesine göre Bakanlık tarafından düzenlenmiş yetkiler dâhilinde yapılabiliyor. Artık kapı açıp ev gösteren birtakım insanların, yani bu anlamda görevi veya işi olmayan kişilerin emlak ticareti yapması, bu süreçte aracılık yapması kanunen tamamen yasaklanmış durumda. Bir defa vatandaşlarımızın bu durumda bilinçli hareket etmeleri lazım.

Vatandaşların emlak kiralama veya satın almada öncelikle karşılarındaki kişinin gerçek bir emlak danışmanı olup olmadığını görmeleri lazım. Çünkü, söz konusu olan, burada sahibinden bir kişinin evini kiraya vermesi değil, fırsatçılık örneklerinde yaşanan birtakım kişilerin emlakçı gibi davranması. Çözüm, mesleki yeterlilik belgesinin olup olmadığına bakılması.

 

EMLAKÇILARA YETKİ BELGESİNİ SORUN

Eskiden sahibinden ev aranırdı, o emlakçı komisyon ücretini vermemek için…

Biz Zingat olarak bu konuda bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışıyoruz. Türkiye’de emlak ticaretinin gelişmesi için bu işin profesyoneller tarafından yapılması gerektiğine inanıyoruz. Profesyoneller kim? Emlak sektöründe aracılık işini yapanlardır profesyonel emlak danışmanları… Profesyonel emlak danışmanlarının çalışma şekli, nasıl komisyon alacakları gibi tüm konular Bakanlık tarafından Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde belirlenmiş durumda. Bakanlık tarafından özellikle bu yıl ciddi adımlar atıldı, net çizgiler çizildi; belirli bir eğitimi olan, belirli bir süre staj yapmış ve çalışmış kişiler yetki belgesi alarak önce mesleki yeterlilik belgesi sonra yetki belgesi elde ederek emlak danışmanlığı yapabiliyor.

 

Vatandaşlar, profesyonel bir emlak danışmanıyla karşı karşıya olup olmadıklarını nasıl anlayacak?

Vatandaşlarımıza net olarak şunu söyleyebiliriz: Çalıştıkları kişiler eğer emlakçı olarak kendilerini tanıtıyorlarsa, yetki belgesini sorun lütfen. Gerekirse yetki belgesi numarasını öğrenip, taşınmaz ticareti bilgi sistemi portalinde arayıp bulabilirler.

Vatandaşlarımızın, emlak ticaretinde kanun tarafından belirlenen şartları yerine getiren profesyonel emlak danışmanları ile çalıştıklarına emin olmaları gerekiyor. Tabii ki ben vatandaşımızı anlıyorum. Ben emlakçıya komisyon vermeyeyim, sahibinden yani bireylerden ev bulayım diyebiliyor. Şimdi genel olarak piyasadaki ilanlara baktığımızda, ilanların yüzde 80, yüzde 90’ı emlak danışmanları tarafından yönetiliyor. Sadece yüzde 10’luk bir kesim emlak sahibinden yönetiliyor. Bu da tercih meselesi.

Unutmayalım, ev almak, satmak veya kiralamak sadece bir ev bakma meselesi değildir. Emlakçı bütün bu süreçte sizlere destek olur, profesyonel bir danışmanlık hizmet verir. Yüzlerce ev arasında uygun portföyü getirir, gösterir, mesai harcar ve sizi doğru bir şekilde yönlendirir. Geçmişte halk arasında emlakçılara yönelik olumsuz düşünceler oluştuysa, bu mesleği uygun şekilde icra etmeyenler nedeniyledir. Zaten bu kişiler Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği çerçevesinde elenip tamamen piyasadan yok olacaklar.

Zingat.com olarak ülkemizin en gözde üniversitelerinden mezun, doktoralı emlak danışmanı üyelerimiz var. Mesleği bu denli düzgün, itibarlı, profesyonel bir düzlemde yapan Zingat üyelerimiz var. Vatandaşlarımıza da fırsatçılardan uzak durmalarını, dolandırılmamak için kesinlikle ve öncelikle böyle profesyonel emlak danışmanları ile çalışmalarını tavsiye ediyorum.

 

Zingat Genel Müdürü Mehmet Erkek’in konuk olduğu yayının videosunu izlemek için tıklayın.

 


BENZER YAZILAR