7 maddede Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut projesi!

Yazıyı paylaş:

Asgari ücretli ve dar gelirli vatandaşlar, TOKİ aracılığıyla yapılacak konutlara uzun vadeli, kiradan daha ucuz bir maliyetle sahip olabilecek.

İşte dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını sağlayacak “Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut” projesi hakkında bilmek gerekenleri 7 maddede derledik:

 

100 bin sosyal konut projesi ile ilgili bilmek gerekenler

1) 2020 yılı kapsamında ülkenin 81 vilayetinde 100 bin sosyal konutun inşa sürecini başlatıldı.

2) Projeyle 100 bin dar gelirli ailemizin kira öder gibi konut sahibi olabilmelerinin temin edilmesi hedefleniyor.

3) Yılbaşı itibariyle temeli atıldıktan sonra azami 1 ila 1,5 yıl içinde konutlar tamamlanıp sahiplerine teslim edilecek.

4) Vatandaşlar yüzde 10 peşinatın ardından kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olabilecek.

5) Sosyal konutlar 2+1 brüt 75 ve 85 metrekare ile 3+1 brüt 100 metrekare olarak projelendirilecek.

6) 100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon TL.

7) Projeler meydanı, camisi, okulu, çarşısı, parkı, yeşil alanı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikleriyle geleneksel mahalle kültürünü yaşatacak şekilde tasarlanacak.

Sosyal Konut Projesi başvuru tarihi ne zaman?

81 ilin tamamında gerçekleştirilecek projeye başvurular 15 Aralık 2019-15 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılabiliyor.

 

7 bölgede 7 farklı sosyal konut

Projedeki konutların mimari yapısı bölgeden bölgeye farklılık gösterecek.

• Karadeniz Bölgesi’nde geleneksel yığma taş yapıları andıracak biçimde cephede zemin kat seviyesinde yöresel taş kaplamalar, üst katlarda ahşap hissi verecek ahşap görünümlü kaplamalar ve eğimli çatı saçaklarını destekler nitelikteki eli böğründeler yapmak suretiyle Karadeniz’e özgü yöresel ahşap ve taş yapı elemanları karma şekilde kullanılacak.

• Marmara Bölgesi’nde hem geleneksel hem modern yapılar inşa edilecek. Depreme dayanıklı, yeşili bol, mahalle kültürünü yansıtan tasarımlar ile kalabalık nüfusun rahatça nefes olabildiği alanlar inşa edilecek.

• Ege Bölgesi’nde iklim koşullarına uygun, açık renkli cephe kaplamaları ve boyamaları, cephede derzlemeler, ahşap görünümlü kat silmeleri ile dikmeler, yer yer cephe süslemeleri ve kiremit çatılarıyla Ege’nin geleneksel zarif dokusuna uygun nitelikte çözümlemeler yapılacak.

• Akdeniz Bölgesi’nde güneş ışınlarını yansıtacak canlılıkta doku ve renkleriyle sade ve yalın cephe çizgiler, yer yer teras, yer yer eğimli çatılarıyla geleneksel kemerli pencereler ve ferforje işlemeleriyle Akdeniz mimari kültürü yaşatılacak.

• İç Anadolu’da kıvrımlı yolları, şirin sokakları, ahşap süslemeli bitişik düzenli yapıları, cumbalı evleriyle örf adet ve gelenekleri yaşatan mahalle kültürünü benimseten konutlar yapılacak.

• Doğu Anadolu’da karasal iklimin gündüz sıcak gece soğuk tavrına ve arazinin zor şartlarına cevap verebilecek nitelikte cephe unsurlarının bölgenin yapısına uygun malzemelerden seçilmesine özen gösterilecek. Genellikle eğimli çatılar ve geniş saçaklarıyla taş dokulu pencere söveleri ve kat silmeleriyle bölgenin mimari diline uygun tasarımlar yapılacak.

• Güneydoğu Anadolu için de yöresel taşların hâkim olduğu cephe kaplamaları ve motif işlemeleri esas unsur olmakla birlikte yer yer kullanıma uygun düz damların ve büyük balkonların, yer yer eğimli metal çatıların ve geniş saçakların kullanımı ağırlık kazanacak.

 

Sosyal konutlar hangi il ve ilçelerde?

Yeni sosyal konutların yapılacağı yerler İstanbul’da Arnavutköy, Başakşehir ve Tuzla, Ankara’da Beypazarı, Güdül, Sincan, Nallıhan, Bala, Haymana ve Çubuk, İzmir’de Aliağa, Karabağlar, Kemalpaşa, Seferihisar ve Selçuk ilçeleri bulunuyor. En çok konutun yapılacak illerden Gaziantep’te de sosyal konutlar Güneykent, Nurdağı, Şehitkamil ve Islahiye ilçelerinde inşa edilecek.

 


BENZER YAZILAR