Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kim ne dersin desin Kanal İstanbul’u yapacağız!”

Yazıyı paylaş:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kentsel Dönüşüm ve Akılı Şehirler Kurultayı’nda yaptığı konuşmada kentsel dönüşümden Kanal İstanbul projesine önemli açıklamalarda bulundu. 

 

“Kanal İstanbul’u yapacağız”

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen kurultayda kentsel dönüşüm ve Kanal İstanbul projesiyle ilgili konuşmasından satır başları…

• Afetlere hazırlık kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından inşallah biraz daha mesafe kat etmiş olacağız. Bu vesileyle sizlerin huzurunda bir müjdeyi İstanbullularla özellikle bir örnek olması bakımından, Esenler’de yaşayan kardeşlerimle paylaşmak istiyorum.

• Kentsel dönüşüm için 5 Ekim 2012 tarihinde Esenler Havaalanı Mahallesi’nde ilk kazmayı vurmuştuk. İşte bu mahalledeki çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Bu bölgede 2 bin 373 konut ve 55 iş yeri yapıldı.

• Kentsel dönüşümü bir proje, bir hayal olmaktan çıkartıp, fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz.

• Ülkemizde bu çerçevede yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut var. Şu ana kadar 48 ilimizde 179 alan riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunuyor. Ayrıca 21 ilimizde 37 bin 782 dekar büyüklüğünde bir yer rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiş durumda.

• Toplu konutta artık özgün mimariyi, yerel mimariyi hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz.

Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul’un her iki tarafında gerçekten İstanbul’un şanına yakışır konutlarla, Kanal İstanbul’un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep “Olur mu canım” diyenler çıktı. Arkadaşlar, Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul’u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız.

• Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir. Mesela Kanal İstanbul’un çevresinde, ben arkadaşlarıma da söyledim, kesinlikle dikey mimariye müsaade edilmemelidir.

• TOKİ’nin yatay mimari, mahalle kültürü, yöresel mimari konseptleriyle belediyelerle yürüttüğü ortak projelerle takdir ettiğim adımlar attığını görüyorum. İnşallah görmeye devam edeceğiz. Alan itibariyle sıkıntılı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir ama dikey mimariye gerek olmayan yerlerde bizim özgün mimarimizi kullanmak suretiyle gerçekten dünyaya yerleşimde farklı mesajlar vermeliyiz. Artık vatandaşlarımızın da bu yönde beklentileri ortaya çıktığı içini müteahhitlerimiz de kendileri yenilemek durumunda kalıyorlar.

• Türkiye’nin 2023’e kadar kadar 6 milyon konuta ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor. Vatandaşlarımızın sadece içinde oturacakları değil kendisine yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmasını istiyor. Dar gelirli vatandaşlarımızın da bu imkanlara sahip olması gerekir. Burada tüketici kredilerindeki faizi lütfen daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil, katılımcı kuruluşlar, markaları baz alarak değil. Onlar da bu oranları düşürsünler ki, konut kredisi alan vatandaşımız rahatlasın.


BENZER YAZILAR