Kiracılara tahliye taahhütnamesi baskısı!

Yazıyı paylaş:

Kiralık ev bulmanın giderek zorlaştığı dönemde, kiracılar tahliye taahhütnamesi ile karşı karşıya bırakılıyor. Tahliye taahhütnamesi, “kiracının, mülk sahibine karşı kiraladığı taşınmazı belli bir tarihte boşaltmayı üstlendiği yazılı taahhütname” olarak tanımlanıyor. Bugün yaşananlar gösteriyor ki, artık taahhütname imzalamayan kiracı adaylarına ev verilmiyor. 

Kira sözleşmesinin yanı sıra bir de tahliye taahhütnamesi imzalama seçeneği sunulması, Sabah Gazetesi’nin de manşetlerine taşındı. “Fırsatçıların yeni oyunu: Taahhütname yoksa ev yok” başlığıyla yayınlanan haberde xu satırlara yer verildi:

“Kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesini ekleyen ev sahipleri imza atmayana ev vermiyor. Bu belge ile keyfe keder zam yapıp çık baskısı uygulanıyor. Uzmanlara göre yasal düzenleme gerekiyor. Kiracıların talebi de bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılarak hızlıca hayata geçirilmesi yönünde.

Kiracılar mağdur: Tahliye taahhütnamesi imzalamayana kiralık ev yok!

Kiracı, belirli bir sürenin tamamlanması ile kiralananı boşaltacağını ifade ederse kiraya verenin belirlenen süre sonunda kiracıyı çıkarma hakkı bulunur. Kiralık ev sorunu her geçen gün büyürken mahkemeler de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlık dosyalarıyla dolup taşıyor. Yüzde 25’lik kira sınırını aşmak için son dönemde günlük kiralamaları artıran ev sahipleri uzun dönem kiralama için de kiracının önüne tahliye taahhütnamesi koyuyor.”

Sabah’ın haberinde kanuna göre tahliye taahhütnamesinin düzenlendiği tarih ile kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihin aynı olmaması gerektiği, yani ev sahibinin önce evini kiralaması ardından da taahhütname alması gerektiği belirtilirken, ancak ev sahiplerinin taahhütname imzalamayan kiracıyla sözleşme imzalamadığı gibi, taahhütname tarihini ya boş bırakıp kendi bir tarih belirlediği ya da üç ayla sınırlandırıp kiracıya daha girmeden yeni kira artışı için alan açtığı vurgulandı. 

Kanunen sözleşmeyle taahhütnamenin aynı gün olmaması gerekiyor

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Taahhütname ev sahibinin elini güçlendirirken kiracıyı tedirgin ediyor. Kanunen sözleşmeyle taahhütnamenin aynı gün olmaması gerekiyor. Ancak sözleşmeyle birlikte kiracının önüne konuluyor. Sadece tarih değiştiriliyor. Eğer kirada zam talebinde anlaşmazlık oluşursa ev sahibi istediği tarihi taahhütnameye ekleyip kiracıya çık baskısı yapıyor. Bu kiralık ev sorununu daha da büyütüyor, sistemi kilitliyor” diye konuştu.


BENZER YAZILAR