Yaşam endeksiyle göz dolduran şehirler!

Yazıyı paylaş:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk kez yapılan “İllerde Yaşam Endeksi” nin 2015 sonuçları açıklandı. Yaşam endeksine göre en iyi yaşam Isparta’da olurken, konut endeksinde en yüksek değer Sakarya’nın. 

 

Sakarya konutta birinci

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan, özellikleri açısından hem bireyin hem hanehalkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde en yüksek değeri 0,9369 ile Sakarya aldı. Sakarya’yı 0,9304 ile Sinop ve 0,9247 ile Bolu takip etti. Ardahan ise 0,0860’la en düşük konut endeks değerine sahip şehir oldu.

 

Yaşam endeksi en yüksek il Isparta oldu

TÜİK yaşam endeksi 0 ile 1 arasında değer alıyor ve 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini gösteriyor. Endeks sonucuna göre Isparta 0,6745 değeriyle yaşam endeksinde en yüksek değere sahip oldu. Isparta’yı 0,6737’yle Sakarya ve 0,6553 ile Bolu takip etti. Listede son sıraları 0,2936’yla Mardin ve 0,2975’le Ağrı paylaştı.

 

Altyapıya erişimde ve sosyal yaşamda İstanbul ilk sırada

Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde, en yüksek endeks değeri 0,9592’yle İstanbul’a ait. İstanbul’u İzmir ve Ankara takip etti. Altyapı hizmetlerine erişim endeksinde en düşük değer ise 0,0320’yle Hakkari’nin. Güçlü toplumsal ilişkilere, çeşitli sosyal faaliyetlere sahip olma yoluyla bireylerin sağlık, çalışma hayatı gibi diğer yaşam boyutlarını da olumlu etkileyen sosyal yaşam endeksinde ilk sıra 0,6747 ile yine İstanbul’un oldu.

 

Çevre endeksinin birincisi Kastamonu

Bireylerin sağlığına ve sürdürülebilir yaşamına doğrudan etkisi bulunan çevre boyutuna ilişkin endekste ilk sırayı 0,8111 değeriyle Kastamonu aldı. Kastamonu’yu sırasıyla Karabük ve Bilecik izledi. Çevre endeksinde en düşük endeks değeri 0,1955’le Iğdır’ın oldu.

 

Yaşamından en memnun Sinop

Yaşam memnuniyeti boyutunda en yüksek endeks değeriyle ilk sırayı Sinop aldı. Sinop’u sırasıyla 0,9655’le Afyonkarahisar ve 0,9510’la Bayburt izledi. Yaşam memnuniyeti endeksinde son sırayı Tunceli aldı.

 

 


BENZER YAZILAR