Z kuşağı nasıl konutlarda yaşamak istiyor?

Yazıyı paylaş:

İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinden akademisyenler Z kuşağının gelecekte yaşamlarını sürdürecekleri konutlar için olası beklentilerini araştırdı.

18-22 yaş arasında gençlerle yapılan anketin sonuçlarına göre Z kuşağı, bahçeli müstakil evde oturmak istiyor, komşuluğu ve mahremiyeti ön planda tutuyor.

Türkiye’de Z Kuşağı’nın Konut Algısı Üzerinden Geleceğin Konutlarına İlişkin Önermeler

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Yüksek Mimar İbrahim Erol’un, Prof. Dr. Ayfer Aytuğ ve Yüksek Mimar F. Esra Tanrıkulu ile kaleme aldığı ‘Türkiye’de Z Kuşağı’nın Konut Algısı Üzerinden Geleceğin Konutlarına İlişkin Önermeler’ başlıklı bilimsel makalesi yayımlandı.

Aidiyet, mahremiyet, esneklik ve estetik kavramları üzerinden Z kuşağının konut algısının değerlendirildiği çalışmanın sonuçlarına yönelik bilgi veren Erol, “Konutlarda kişiselleştirilebilen ve ihtiyaçlara göre genişletilip-daraltılabilen alanların arttırılması, konut içi mahremiyet duygusunun göz önünde bulundurulması, akıllı ev sistemleri vb. yeniliklerin geliştirilmesi, Z kuşağının geleceğin konutlarından beklentileri arasında” dedi.

 

Mutfak mahrem alan

Z Kuşağının çevre ve komşuluk ilişkileri bakımından aidiyet duygusuna çoğunlukla önem verdiğini söyleyen Yüksek Mimar İbrahim Erol, “Mahremiyet konusunda hassas oldukları görülüyor. Mutfak, konut içi mahremiyet bağlamında, aile içi bireyler arası bir mahremiyet alanı oluşturmaktan ziyade daha çok gelen misafirlere karşı mahrem tutulmak istenen bir alan. Özellikle evdeki bireylerin yemek hazırlığı yaptığı ortamı başkaları olarak tanımlanan diğer insanlarla paylaşmak istememesi sebebiyle, mutfağın konuttaki diğer mekânlar ile birleştirilip genişletilmesi mümkün olsa da Z Kuşağı mutfağın mahrem alan olarak kalmasını tercih ediyor” diye konuştu.

 

Hareketli panel duvarlar tercih ediliyor

Z kuşağının işlevsel verimliliği estetiğin üstünde tuttuğunu ifade eden Erol, “Z Kuşağı’nın hızlı ve pratik yaşam şeklinin, konut algıları üzerindeki yansıması olarak ifade edilebilecek olan bu durum, gençlerin işlevden taviz vermeden tasarlanacak estetik konutlarda yaşama isteğini ortaya koyuyor. Konutlarda çeşitli mekân organizasyonlarının planlanabilmesine imkân sağlayan hareketli panel duvarların tercih edilmesi bu durumu destekliyor. Herhangi biri için tasarlanan bir konutun hareketli duvarlar ile kişiselleştirilebiliyor olması, her şeyi kişiselleştirme eğiliminde olan Z Kuşağı’nın davranışsal alışkanlarına oldukça uyumlu” ifadelerini kullandı.

 

Öncelikli tercih bahçeli müstakil ev

Katılımcıların öncelikli tercihlerinin, bahçeli müstakil evler, villalar olduğunu söyleyen Erol, “Katılımcıların en çok vurguladığı diğer kavramların konfor, genişlik ve ferahlık olduğu görülüyor. Sonrasında ise sessiz, sakin ve huzurlu konutları tercih ediyorlar. Birçok disiplinde olması gerektiği gibi, mimarlıkta da gelecekle ilgili atılacak adımlarda, gelecek kuşakların tercihlerinin belirlenmesi ve gerekli dönüşümün doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi toplumsal açıdan önem taşıyor” dedi.

 

Z kuşağına ev satışı yapmak

Gayrimenkulde yeşil binalardan akıllı evlere dek geleceğin trendleri konuşulurken, 2000 yılı ve sonrası doğanların oluşturduğu Z kuşağı “potansiyel alıcılar” olarak şimdiden gayrimenkul danışmanlarının yeni müşterileri olmaya aday.

Peki gayrimenkul danışmanları Z kuşağı hakkında neler bilmeli? Z kuşağı doğumlulara ev satarken ve kiralarken nelere dikkat etmeli?

 

İşte Z kuşağının karakteristik özellikleri:

• Z kuşağının diğer ismi Alfa Kuşağı. Geleneksel değiller ve çok meraklılar. Dijital dünyanın içine doğdular ve teknoloji onlar için olmazsa olmaz.

• En fazla eğitim imkânına kavuşan kuşak olarak ezberlemekten çok görmek ve görürken işitmek istiyorlar. Görsel algıları çok açık.

• Dijital dünyanın içine doğup büyüyen Z kuşağının sosyal medyada ilk tercihi, yüzde 97 oranında var olduğu YouTube. YouTube dışında ise Instagramm ve Snapchat favorileri.

• Çeşitli sosyolojik gruplarla ilişki kurma ve hak arama konularında diğer kuşaklardan daha başarılılar.

 

Z kuşağı ile ilgili gayrimenkul danışmanlarına özel ipuçları

• Z kuşağının sıraladığımız karakteristik özellikleri gayrimenkul danışmanlarına da yakın gelecekteki müşterilerine nasıl bir emlak pazarlama ve satış stratejisi izleyeceklerinin ipuçları veriyor.

• Gayrimenkul pazarlamasında YouTube kanallarına ağırlık vermek, emlak ilanlarını sadece fotoğraflamakla kalmayıp video-ilan konusunda daha aktif olmak, ilan fotoğraflarında ise görsel kaliteye özen göstermek bu ipuçlarının başında geliyor.

 

Z kuşağına özel pazarlama yöntemleri arasında neler öngörülüyor?

• Bir ev ya da arsa alırken, başka şehirde yaşasa bile Alfa kuşağı mutlaka yerinde görmek isteyecek. Bu da ilan açıklama bilgilerinin olabildiğince net ve doğru olması gerektiğini işaret ediyor.

• Aynı zamanda çocukluklarından itibaren ödüllendirilerek motive oldukları için gayrimenkul danışmanlarının küçük hediyeler konusunda daha yaratıcı olmaları gerekecek. Bu konu yurt dışında daha sık kullanılan bir pazarlama yöntemi ve öyle görünüyor ki ülkemizde de bu tarz uygulamalar artacak.

 

Z kuşağı ev arayışında nasıl bir destek almak ister?

• Z kuşağının ilk isteği, onu anladığına emin olduğu bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmaktır. Kim olduklarını, nasıl bir yaşam hayal ettiklerini, hangi tarz bir eve sahip olmak istediklerini kısa sürede anlayan ve bunu doğru bir iletişim diliyle aktarabilen danışmanlar Z kuşağını gözdesi olacak.

• Z kuşağı evini online emlak sitelerinde arayacak. Teknoloji konusunda doğuştan uzman oldukları için bir emlak ilanını incelediklerinde sadece fotoğraflarına ya da fiyatına bakmakla kalmayacak, evin bulunduğu bölgedeki emlak Pazar bilgisine de hızlıca ulaşabilecekler.

 

Yabancı komşularla yaşamaya çok hazırlar

• Onlar için çeşitlilik kültürü çok değerli. Bu özellikleri de emlak tercihlerini farklı şehirlerden yana kullanmaya hazır olduklarını gösteriyor. Yabancı komşularla yaşamaya çok hazırlar demek doğru bir yorum olacaktır.

• Konut özelliği olarak ise akıllı evler, doğaya saygılı yeşil binalardaki daireler, iklim değişikliği gibi olumsuz koşullara karşı kendilerini güvende hissedecekleri konutlar Z kuşağı için öncelikli olacak.

 

Z kuşağı ile ofis hayatı da değişiyor

Coldwell Banker Global Luxury, milenyum kuşağıyla ilgili açıkladığı gayrimenkul sektörü raporuna göre milenyum kuşağı 2030 yılında bugünün beş katı daha fazla zenginliğe sahip olacak. Aynı zamanda gayrimenkul sektörüne yatırdıkları bütçe bir önceki nesle göre yüzde 30 artış gösterdiği anlaşılıyor. Peki bu durum Z kuşağı için de geçerli mi?

Z kuşağı ile ilgili yapılan araştırmalar, yeni neslin farklı taleplerini ve bu taleplere göre şekillenmesi beklenen pazarları da işaret eder nitelikte.

 

Hibrit ve Z kuşağı

Z kuşağının iş hayatına adım atmasıyla iş yapış şekilleri ve mekansal ihtiyaçlar yeniden şekilleniyor. Özgürlüğünü önceliklendiren yeni nesil, mekandan bağımsız çalışmaya yeşil ışık yakıyor. Butik ofislerden hibrit çalışma modellerine pek çok senaryo gündemde.

Yeni nesil teknolojilerle birlikte hızla artan dijitalleşme profesyonel iş yaşamını dinamik bir dönüşüm sürecine soktu. Teknoloji çağının genç üyeleri iş hayatında daha fazla yer almaya başlarken verim odaklı çalışma modelleri ön plana çıkıyor.

 

Milenyum kuşağının yüzde 71’i ofislere ihtiyaç duymuyor!

Milenyum kuşağı özellikle COVID-19 ile birlikte yaşanan salgını sürecinde sıkça duyulan ve pek çok çalışan tarafından deneyimlenen uzaktan veya hibrit çalışma modelini tercih ettiğini belirtirken Harvard Business School’un NASA, Akamai gibi şirketlerde yürüttüğü araştırma da uzaktan çalışmanın yüzde 4,4 daha verimli olduğunu gösterdi.

Olmadık Ofis tarafından derlenen verilere göre, genç neslin iş dinamiklerine paralel olarak mekansal ihtiyaçlar da değişiyor. Milenyum kuşağının yüzde 71’i 2030 yılında fiziki ofis ihtiyacının ortadan kalkması gerektiğine inanıyor. Hâlihazırda ofiste çalışanların yüzde 63’ünün ise bu konuda milenyum kuşağıyla hemfikir olduğu görülüyor.


BENZER YAZILAR