Zirvedeki sıradışı yaşam alanları!

Yazıyı paylaş:

Orta Avrupa’nın en büyük dağı olan Alpler, İsviçre, Kuzey İtalya, Fransa, Avusturya, Almanya, Slovenya, Hırvatistan gibi birçok ülkeye uzanıyor… Özellikle doğa sporlarıyla ilgilenenlerin hayallerini süsleyen Alp Dağları, sadece yüksekliği değil ilginç yaşam alanlarıyla da dikkat çekiyor. 

İşte Alp Dağları’ndaki ilginç yaşam alanları…

Zirvede bir müze

Zaha Hadid Mimarlık tarafından tasarlanan ve Messner Dağ Müzesi’ne ek olarak yapılan bu bina Avrupa’nın önemli kayak merkezlerinde biri olan Kronplatz Dağı’nda yer alıyor. Ünlü dağcı Reinhold Messner tarafından da desteklenen ve muhteşem bir manzara sunan bu yapıya teleferikle ulaşılıyor. Müze bu yapıyla birlikte dağcılık kültürü, jeoloji ve bunun gibi ilgi alanları olanlar için kaçırılmayacak bir hazine sunuyor.

 

Teleferik istasyonu restoran olursa…

Herzog&de Meuron Mimarlık tarafından tasarlanan bu ahşap restoran, İsviçre’deki Chäserrugg Dağı’nda bulunuyor. 1970’lerde teleferik istasyonu olan, şimdi ise muhteşem bir manzara sunan bu  ahşap restoran 2260 metre yükselikte bulunuyor.

 

Çevre dostu dağ evi

Alpler’in ve Avrupa’nın en yüksek dağı olan Mont Blanc’de yer alan Refuge du Gouter Dağ Evi’nin planlanması 5 yıl, yapılması ise 3 yıl sürmüş. Çevre dostu olan dağ evinde güneş panelleri ve rüzgar türbinleri de yer alıyor. Refuge du Gouter Dağ Evi’nin 120 kişilik bir kapasitesi bulunuyor.

 

Alpler’de romantizmin doruğu

Kuzey İtalya Cortina D’ampezzo’da konumlanan bu ahşap yapının bir diğer adı “yıldız ışığı odası”. Alplerin en yüksek noktasında yıldızları izleme imkânı sunan bu yapı, 2055 metre yükseklikte bulunuyor.

 


BENZER YAZILAR