2022 Haziran ayı kira artış oranı ne kadar?

Yazıyı paylaş:

2022 yılının Haziran ayı kira artış oranları belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl bu dönemde imzalayanların ve kira kontratını yenileyecek olanların Haziran 2022’de kiraları ne kadar zamlandı? İşte 2022 Haziran ayı kira artış oranı…

 

Bu haberi tüm kiracılar okumalı!

 

2022 Haziran ayı kira artış oranı

Haziran ayı kira artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayı enflasyonunun açıklamasının ardından belli oldu.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %73,50, aylık %2,98 arttı.

TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,33 artış gerçekleşti.

Buna göre Haziran ayında kira fiyatlarına en fazla yüzde 39,33 oranında zam yapılabilecek.

 

Kira zam oranı nasıl hesaplanıyor?

Kira artış oranı, mülk sahibinizin uygulayacağı en yüksek zam oranını belirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklanmıştı.

Bu açıklamayla Yeni Ekonomi Paketi’nde kira zamlarının artık tüketici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesine karar verilmişti. Kira artış oranları da artık üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanıp bu şekilde kiracıya bildiriliyor.

 

“Mutlu kiracı-mutlu ev sahibi” olmak için ipuçları!

 

Kira fiyat artışında düzenleme bekleniyor

Hükümet tarafından yapılması planlanan kira düzenlemesine ilişkin son açıklamayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yapmıştı.

Çalışmanın son aşamasına gelindiğini belirten Bakan Bozdağ, “Birinci başlık ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiraya tutacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

 


BENZER YAZILAR