4 mevsim emlak satışı nasıl yapılır?

Yazıyı paylaş:

İlkbahar ve yaz aylarının gayrimenkul alım, satış ve kiralamalarının daha avantajlı olduğu söylense de, işin dinamiklerine hâkim emlak danışmanları her mevsimde başarılı bir grafik çizebiliyor. İşin sırrı ülke ekonomisini ve uzmanlık bölgesindeki emlak piyasasını doğru analiz etmekte, mevsimlerin alıcı-satıcı reflekslerini nasıl etkilediğini iyi bilmekte ve doğru gayrimenkul pazarlama stratejilerini benimsemekte saklı.

Bölgeden bölgeye değişen emlak alıcı beklentileri…

Ülkemizin yedi bölgesinde mevsimler ayrı ayrı koşullarda yaşanabiliyor. Mesela Antalya ve Ağrı kış aylarını, Mersin ve Rize yaz aylarını aynı şekilde geçirmiyor. Haliyle her bölgenin hatta şehrin kendi iklimine göre farklılık gösteren emlak pazarı dinamikleri oluyor. Bu durum, İzmir’de evini satmak isteyen bir konut sahibi ile Sakarya’da ev satın almayı düşünen müşterilerin beklentilerinin de aynı olmaması anlamına geliyor.

Dört mevsim için emlak satış ipuçları

Sonbahar, kış, ilkbahar, yaz… Mevsim n’olursa olsun her dönemde başarılı bir emlak kariyerine sahip olmak için yararlanabileceğiniz ipuçlarını derledik.

Sonbaharda ev satış ve kiralamalarını nasıl hızlandırırsınız?

• Sonbahar ayları gayrimenkul danışmanlarının müşteri profilini ağırlıklı olarak üniversite öğrencileri, çocuğunun okuluna yakın ev arayan aileler ve iş değişikliği nedeniyle şehir değiştirenler oluşturur. Bu müşterilere uygun, özellikle okula yakın, üniversite çevresinde ve ulaşım avantajına sahip emlak ilanlarınızı emlak sitesinde öne çıkarmak için en doğru zamandır.

• Sonbaharda gayrimenkul arayan kişiler iş, okul değişikliği vb. nedenlerden dolayı ev değiştirme kararı almış olabileceklerinden taşınma konusunda vakit kaybetmek istemezler. Bu durumda gayrimenkul danışmanlarının işi kolaylaşır, daha çabuk anlaşma sağlanabilir.

• Dolayısıyla yapmanız gereken ilk şey emlak sitesinde yayınlanan/yayınlayacağınız okula ve üniversitelere yakın, ulaşım imkânı yüksek ilanlarınızı tekrar gözden geçirmek, gerekirse ilan fotoğraflarını yenilemek ve fiyatlarını tekrar değerlendirmek olmalı.

• Alıcılar, soğuk havalar gelmeden hızlı bir şekilde satın almaya motive olur. Kış aylarında ev aramanın ve taşımanın daha zahmetli olacağı düşünülür. Havanın çok sıcak ya da çok soğuk olmaması ev gösterirken gayrimenkul danışmanlarına ve müşterilere avantaj sağlar.

Kış aylarında ev satış ve kiralamalarını nasıl hızlandırırsınız?

• Emlak sektöründe kış mevsimi için “ölü sezon” algısı yaygındır. Ancak değişen şartlar ve sektörel gelişmeler, bu algıyı bir nebze de olsa değiştirdi. Diğer yandan kış mevsimi ile ilgili bu algıyı satışta avantaja çevirmek mümkün!

• Sonbaharda bir türlü satışı ve kiralaması gerçekleşmeyen portföyünüzdeki evlerin ilan fotoğraflarını yenilemeden ve ilan açıklamasını tekrar yazmadan önce şu değişikliklerin uygulanması konusunda ısrarcı olabilirsiniz: Çatı, kombi ve petek bakımı, pencere ve kapıların dayanıklılığı vb.

• Kışın alıcılar ciddidir ve mevsim duyguları canlandırır, her ikisi de evinizi satmayı daha kolay hale getirir. Örneğin evin şöminesi varsa, ilan fotoğraflarında öne çıkarmakta fayda var.

• Konut sıkıntısından faydalanın. Kış aylarında, yaz mevsimine göre daha az satılık ev ilanı verilir. Bu durumu bir fırsata çevirebilirsiniz. Piyasada az gayrimenkul olması, bu iş için yatırım yapmak isteyenleri motive eder ve rekabeti azaltarak maksimum kâr elde etmenizi sağlar.

• Süresi dolan ya da uzun zamandır yayında olan etkisiz ilanları belirleyerek, bunların neden satılmadığını araştırın. Belki ev fiyatından dolayı satılmıyor olabilir ya da fotoğrafları çok ilgi çekici değildir! Satılık ev ilanları ile ilgili bir hareketlilik yaşanmayan ilanlarla ilgili bir analiz yapıp, hemen ev sahibine ulaşın ve yeni düzenlemelerle birlikte ilanın ne kadar etkili olacağını anlatın. Elbette faydasını göreceksiniz.

• Gününüzün bir kısmını bölgenizde dolaşmaya ayırabilirsiniz. Böylece bölgenizdeki “satılık” evleri gözden kaçırmamış olursunuz. Evini kendi satmak isteyen ev sahiplerine ulaşın ve neden sizinle çalışması gerektiğini anlatın! Potansiyel müşterinize portföyünüzden ve deneyimlerinizden bahsetmeyi unutmayın!

• Ev almak ya da satmak isteyen ancak bunun için ilkbahar ve yaz aylarını bekleyenleri ikna edin. Kış mevsiminde ev satmanın ya da almanın avantajlarını anlatarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Tabii potansiyel müşterilerinize bu dönemde onlara ekstradan zaman ayıracağınızı hissettirmeyi de unutmayın.

İlkbaharda ev satış ve kiralamalarını nasıl hızlandırırsınız?

• Bahar her zaman ev satmak için popüler bir zaman… Hava yavaş yavaş ısınıyor ve günler uzuyor. İnsanlar gerçekten evlerinden ayrılmak, dışarı çıkmak ve bir şeyler yapmak gibi hissediyorlar: Satın almak veya kiralamak için mükemmel bir ev bulmak gibi.

• Bahar aylarının gelmesiyle birlikte emlak sektörü de canlanmaya başlıyor. Konut satışlarının en yüksek olduğu bu ayları iyi değerlendirmek ve rekabette güçlü bir yerde durmak gerekiyor.

• İlanlarda bahar temizliği yapın. Bu aylara güzel bir enerjiyle başlayın ve ilan listenize göz atarak, onları daha dikkat çekici bir hâle getirin. Özellikle uzun zamandır portföyünüzde bulunan, ilgi görmeyen ilanlara yönelin ve eksik olan noktalarını tamamlamaya çalışın.

• Yeni ilanlar girerek, potansiyel alıcılara ne kadar geniş bir portföye sahip olduğunuzu gösterin. İlanlarınızda kaliteli fotoğraflar olmasına, metinlerinin düzgün yazılmış olmasına dikkat edin. Kiralık ve satılık ilanları daha görünür bir hâle getirmek için yeni teknolojileri kullanmayı da ihmal etmeyin. Video, harita gibi özelliklerle ilanlarınızı zenginleştirin.

• Portföyünüzde yer alan gayrimenkulleri satmaya hazır hâle getirin. Yeni konutların farklı özelliklerine dikkat çekin ve kaliteli fotoğraflarıyla öne çıkarın. Eğer konutlarda bahçe ya da havuz gibi detaylar varsa mutlaka bunlara fotoğraflarda yer verin. İkinci el konut satışı yapıyorsanız, mülk sahibiyle görüşerek evdeki eksikleri bildirin ve bunların düzeltilmesi için çaba gösteren. Bu şekilde evi daha hızlı satabileceğinizi ya da kiralayabileceğinizi belirtin. Yatırımından mümkün olan en yüksek getiriyi elde etmek için çalıştığınızı sık sık hatırlatın.

Yaz aylarında ev satış ve kiralamalarını nasıl hızlandırırsınız?

• Yaz sezonu her ne kadar haziranda başlıyor gibi görünse de en fazla hız kazandığı dönem 1 Temmuz’dan 30 Eylül’e kadar sürer. Bayram tatillerini de içine alan bu süre gayrimenkul danışmanlarının yaz sıcağında en çok enerji harcaması gereken zaman dilimidir. Bu nedenle mutlaka bir pazarlama bütçeniz hazır olmalı. Bunun içerisinde emlak sitesinde “öne çıkan ilan” vermek kadar, sosyal medya ve SEO pazarlaması için de bütçe ayırmış olmalısınız.

• Evet, yaz aylarında herkes tatile gidiyor ama bu onların bir ev arayışına girme ihtimalini azaltmıyor. Aksine, özellikle tatil yaptıkları bölgelerde bulunan yazlık ev ve arsa ilanları daha çok dikkatlerini çekiyor.

• Yazlık ev satışları için en uygun dönem başladı. Gayrimenkul danışmanlarının emlak sitelerine girişini yaptığı satılık yazlık ev ilanlarının sayısı da artmaya başladı. Gayrimenkul sektöründe yazlık evlere yönelik talebin arttığı bugünlerde, arzın da artmasıyla yoğun bir rekabet yaşanmaya başlayacak.

• Önce satışa çıkardığınız yazlık evin lokasyonunu çok iyi tanıyın. Denize olan mesafesi, merkeze yakınlığı gibi detaylı bilgilere hâkim olun. Satışa sunduğunuz evin çevresindeki diğer gayrimenkullerin değerini ve trendleri öğrenin. Fiyat karşılaştırması yaparak evin satış fiyatını belirleyin. İsterseniz Zingat.com Bölge Raporu ile evin satış fiyatını, geri dönüşüm süresini öğrenebilirsiniz.

• Portföyünüzdeki yazlık ev ikinci el ise tamirat ya da yenilenecek yerleri tespit ederek, bu konuda aksiyon alınması için yönlendirici olabilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterilerinizi kolay etkiler ve satışı hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Yazlıkta sadece evin içi değil dış çevresi de önemli. Evin bahçesinin ve havuzunun temizlenmiş olması gibi ayrıntılara dikkat edin.

• Yazlık bölgelerde satışa veya kiralamaya çıkardığınız yazlık ev, daire, arsa gibi ilanlarınız varsa, özellikle bu bölgelerde gerçekleşecek yaz festivali, fuar, konser gibi etkinlik tarihlerine göre ilanlarınızı yenilemek ya da gayrimenkul ofisiniz adına bir stant açmak iyi fikir olabilir.


BENZER YAZILAR