Hangi gayrimenkul, hangi tapuya sahip?

Yazıyı paylaş:

Tapu, bir taşınmazın üstündeki mülkiyet hakkını gösteren resmi belge olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla gayrimenkul sahibi olan her kişi, hem satın alma işlemi öncesi tapu bilgilerini inceleyerek son kararını veriyor hem de emlak alım, satım, devir ve miras aşamasında tapu işlemleri için zaman ve emek harcıyor.

 

Tapuda karşılaşılan 41 sorun ve 41 cevap!

 

Peki kaç çeşit tapu var? Hangi gayrimenkuller için hangi tapu veriliyor?  Tapular çeşitlerine göre üçe ayrılıyor: Hisseli tapu, kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli (iskanlı) veya müstakil tapu…

 

Hisseli tapu nedir?
Arsa tapusu” olarak da bilinen hisseli tapu, bir taşınmazla ilgili hisse sahibi olan ortakların isim ve sayı bilgilerini içeriyor. Hisseli tapuya sahip bir binadan gayrimenkul satın alanlar, esasında arsadan pay almış sayılıyor. Aynı zamanda hisseli tapusu olan bir gayrimenkul alanlar banka kredisi kullanamayabiliyor. Diğer yandan söz konusu gayrimenkulü satışa çıkardığında da arsa ya da arazi üzerindeki satılık gayrimenkulün kime ait olduğu net olarak belli olmadığı için güçlük çekilebiliyor.

Hisseli tapu sahipleri diledikleri takdirde, rızai taksim sözleşmesi yaparak, söz konusu gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğunu belirleyebiliyor.

 

Tapu senedi neden 2 renktir?

 

Kat irtifaklı tapu nedir?
Genel tanımıyla “yapılacak veya yapılmakta olan binalar” için geçerli olan kat irtifaklı tapu, söz konusu binadaki hak sahiplerine avantajlar sağlar. Örneğin, kat irtifaklı bir bina tapuya kayıtlı olduğu için, ruhsat alımı gibi işlemler hızlı ilerler. Dileyen hak sahipleri tapu müdürlüklerine başvurarak kat mülkiyetli tapu alabiliyor.

Kat irtifaklı bir binanın tapu kaydında sadece bulunduğu arsa ve arsa üzerinde bir binanın bulunduğu bilgisi kayıtlıdır.

 

Kat mülkiyetli tapu nedir?
Kat mülkiyetli tapu, iskanlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.

Kat mülkiyetli tapuya sahip bir gayrimenkul ile ilgili alım, satım, devir vb. İşlemlerde banka kredisi kullanılmak istendiğinde, bu süreç oldukça hızlı ilerler.

Dikkat! Tapu harç ödemenizi geri alabilirsiniz!

 


BENZER YAZILAR