2019’da ev sahibi olmak isteyenlerin bilmesi gerekenler

Yazıyı paylaş:

2019 yılında hayatınızın en önemli finansal kararlarından birini vermeye hazır mısınız? Eğer henüz ilk ayını yaşamaya başladığımız 2019’da ev sahibi olmanın hayalini kuruyorsanız, ipuçlarına göz atın. Bu rehber, bu yıl bir ev satın almak için neye ve nasıl ihtiyacınız olduğu konusunda size yardımcı olacaktır.

 

1. Emlak sitesinde ev ilanlarını filtreleyin
Emlak sitesinde satılık emlak ilanları için zaman ayırın. Aradığınız ev ile ilgili il/ilçe/mahalle seçiminden konut fiyatı, oda sayısı, bina yaşı gibi pek çok bilgiyi anında görüntüleyerek, en yeni satılık ev ilanlarına ulaşmanız çok hızlı olacaktır.

 

2. Lokasyonu dikkatli seçin
Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterlerden biri de lokasyon seçimidir. Lokasyon seçerken birçok şeye dikkat etmelisiniz. Öncelikle seçtiğiniz bölgenin Bölge Raporu’nu kontrol etmeli, konut yatırım değerini öğrenmelisiniz. Bunun yanı sıra istediğiniz evde olması gerekenlerle ilgili bir liste yapmalı ve buna arayışınızı sürdürmelisiniz. Eğer çocuk sahibi iseniz satın alacağınız evin bölgedeki okullara, hastanelere ya da toplu ulaşım araçlarına yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Satın alacağınız evin bu yerlere yakın olması değerini de artıracaktır.

 

3. Gayrimenkul danışmanlarıyla tanışın
Gayrimenkul danışmanları ev aradığınız bölgedeki emlak fiyatlarını ve size uygun dairelerin nerede olduğunu bilir. Daha da önemlisi yılın hangi ayında ev sahibi olmanızın sizin için daha avantajlı olacağı konusunda doğru yönlendirme yapabilir. Ev satın alma işlemlerinizdeki tapuyla ilgili, hukuki vb. süreçleri de daha az zaman harcayarak çözmenize destek verirler. İşinde uzman olan gayrimenkul danışmanı, bütçe ve beklentinize en uygun evi kısa zamanda bulacaktır.

 

4. Uzun vadede düşünerek satın alın
Bir ev satın alanlar ilk kez konut sahibi oluyorlarsa, bu evde en az 10 yıl oturuyor. Bir başka deyişle, evlerini satmakla ilgili düşünceler beş yıldan önce oluşmuyor. Hatta ev sahiplerinin neredeyse yarısının hâlâ satın aldığı evde yaşamını sürdürdüğü biliniyor. Bu nedenle “uzun vadede düşünerek” satın almak gerekiyor. Dolayısıyla, yaşamak istediğiniz bir ev satın alacaksanız hem şu anda hem de yakın gelecekte ihtiyaç duyacağınız özelliklere sahip olmasına önem verin.
Tabii bir de yatırım amaçlı konut sahibi olanlar var. Bu gruba girenler için de “uzun vade” kuralı geçerli. Yatırımdan kâr elde etmek için ya kiraya veriliyor ya da tekrar satışa çıkarılabiliniyor. Tekrar satışa çıkarmak için evin değerlenmesini bekleme süresini de hesaba kattığınızda “uzun vade” yine devrede.

 

5. Yeni kredi kartları tekliflerini reddedin
Her yeni kredi kartı yeni harcama kalemlerini beraberinde getirebilir. Birden çok kredi kartına sahipseniz, her birinin düzenli fatura ödemesini yapmakta güçlük çekebilirsiniz. 2018’de ev almaya hazırlandığınız gerçeğini unutmayın ve düzenli ödenmeyen kredi kartı borçlarının kredi notunuzu olumsuz etkileyeceğini tekrar hatırlayın.

 

Eviniz gerçekten kaç metrekare?

 

6. Kredi notunuzu kontrol edin
Kredi notunuzu biliyor musunuz? Konut kredisi ile ev alacaklar için kritik konuların başında kredi notu geliyor. Kredi notu hesaplamasında bankalara olan önceki kredilerinin geri ödemesini ve kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyenlerin notu yüksek oluyor.
Kredi notu 1 ile 1900 arasında değişiyor. En riskli grup 0-699, orta riskliler 700-1099, az riskliler 1100-1499, iyi olanlar 1500-1699 ve çok iyi olarak nitelendirilenler ise 1700-1900 aralığındaki kredi notuna sahip. Eğer kredi notu 1550 ile 1900 arasında olanlar konut kredisini kolaylıkla alabilirsiniz. Kredi verme aşamasında bankaların alt sınırı bankadan bankaya değişebildiği gibi, konut kredisi almak için kredi notunun yanı sıra kredi miktarı, gelir seviyesi, sigortalılık süresi gibi konular da etkili oluyor.

 

7. Bütçenizi doğru planlayın
Peşinatını hesapladınız, kredi notunuza baktınız, konut kredisine uygunluğunuzu öğrendiniz ve şimdi işin en eğlenceli kısmı başlıyor; bütçenize uygun ev bulmak! Nerede, birinci el mi yoksa ikinci el mi, kaç metrekare ya da hangi kriterlere sahip bir konut arıyorsunuz? Satın almak istediğiniz evin lokasyonu, ulaşım araçlarına yürüme mesafesinde olması ya da sosyal alanlara olan yakınlığı önemli kriterlerdir. Konut ararken bu kriterlere de dikkat etmelisiniz.

 

8. Hesap edilemeyen masraflara bütçenizde yer ayırın
İpotekli kredinin yanında, bir ev satın almak için oldukça miktarda nakit paraya ihtiyacınız olacak. Düşünülmesi gereken peşin ödeme, masrafları kapatma ve taşıma masrafları var. Belki de yeni evinizde zevkinize uygun dekorasyon yenilikleri yapacaksınız? Her birini listeleyin ve ortalama bir genel-gider tablosu çıkararak satış fiyatını bunun üzerinden değerlendirin.

 

9. Kampanyaları ve faiz oranlarını takip edin
Faiz oranlarını takip etmek, eğer banka konut kredisiyle ev almayı planlıyorsanız en kritik süreçlerden biridir. Bu nedenle, güncel gayrimenkul haberlerini takip edin. Hem bankaların konut kredisi faiz oranlarını öğrenebilir hem de markalı konut projelerinin düzenlediği özel kampanyalarla avantajlı bir ödeme planıyla konut sahibi olabilirsiniz.

 

10. Yaşayacağınız mahalle ve ilçenin sizin ve ailenizin yaşamını şekillendireceğini unutmayın
Eviniz finansal bir yatırımdan daha fazlasıdır. Yaşamınızı geçirdiğiniz şehre, ilçeye, hatta mahalleye karar vermiş oluyorsunuz. Sizin ve ailenizin hayatı da buna göre şekilleniyor. Arkadaşlarınızla buluştuğunuz yerler, çocuğunuzu büyüttüğünüz yer, çocuğunuzun okul seçimi, işinize ulaşma mesafeniz, alışveriş yaptığınız yerler vs.
Bu nedenle bölge seçimine karar vermekte aceleci olmayın. Hangi mahallede kimler yaşıyor, komşularım kim olacak? Bulunduğum yerde yaşayan insanların eğitim seviyesi ya da yaş aralıkları nedir? Tüm bu soruların yanıtı hızlıca edinebilmek için Zingat.com Bölge Raporu özelliğini kullanabilirsiniz. Zingat.com Bölge Raporu’nda ev satın almayı düşündüğünüz bölge bilgisini şehir, ilçe veya mahalle olarak seçtikten sonra “demografik bilgiler” bölümünü inceleyebilirsiniz.

 

Konut satışlarında KDV indirimi devam edecek!

BENZER YAZILAR