İstanbul Deprem Seferberlik Planı açıklandı

Yazıyı paylaş:

Kahramanmaraş merkezli ağır yıkım yaratan depremlerin ardından, olası İstanbul depremi ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bilim insanlarıyla birlikte olası bir İstanbul depremine yönelik yol haritası hazırladı ve “İstanbul Deprem Seferberlik Planı” isimli program İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplantının açılış konuşmasında, “Deprem konusunda yapılması gereken her ne var ise yerine getirmek için İstanbul olarak ayağa kalkıyoruz. Deprem dirençli İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz” dedi.

Depremin bilimsel bir gerçek olduğunu ve İstanbul’un bilim insanlarınca uzun yıllardır uyarıldığını anımsatan İmamoğlu, “Depremi ülkenin birinci sorunu kabul etmeliyiz” derken, “Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Deprem Bilim Kurulumuzla yaptığımız toplantılardan sonra depremin tüm boyutlarınız kapsayan yedi alanda bir çalıştay sürecini gerçekleştirdik. Güçlendirmeden, acil yardıma, lojistikten sağlık yardımlarına, afet koordinasyon merkezimize kadar tüm boyutları mercek altına aldık. Yedi bilimsel kuruldan gelen değerlendirme raporları da elimizdedir, bunları paylaşacağız. Ekiplerimiz ve bilim insanlarımız bundan sonra çalışmalarına aralıksız devam edecek.”

 

“Maliyetine güçlendirme yapacağız”

İmamoğlu ayrıca, “İstanbul Güçleniyor sistemi ile maliyetine güçlendirme yapacağız. Mart ayının ortasından itibaren başvuru almaya başlayacaktır. Bunu da vatandaşlarımıza buradan duyurmak istiyorum. Bu ülkede 24 yıldır deprem ve kentsel dönüşüm konuşuluyor. Ama bu hızla devam edersek bize bir 100 yıl daha lazım. Riskli bina analizi ve hızlı bina taramasına göre finans modeli oluşturacağız. Deprem sonrası bize başvuran kişi sayısı 110 bini geçti” açıklamasında bulundu.

 

Her mahalleye arama kurtarma ekibi

İstanbul’un her mahallesinde etkili olan arama kurtarma ekipleri oluşturulacağını belirten İmamoğlu, “Bu yapacaklarımız çok önemli. İstanbul’un deprem hazırlığı noktasında bu aşamayı geride bırakmak adına çürük binalar üreten sistemi değiştirmek zorunda olduğumuzu belirtiyorum. İstanbul’a özel bir kanun çıkarılması bu anlamda bir zorunluluktur. İmar aflarını artık geri dönmemek üzere hayatımızdan çıkarmalıyız.” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ardından söz alan İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Emrah Şahan, “İstanbul, inşaata ve betona gömülen bir anlayışın esiri oldu. İstanbul yetki karmaşasının yaşandığı bir şehir olamaz. 2019’dan bu yana deprem konusunda ortak aklı, kentin gelecek planını gören tüm paydaşlarla çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

‘Riskli yapıların tespit ve uygulanması gözden geçirilmeli’

İPA Başkanı Emrah Şahan’ın ardından konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce ise şu ifadeleri kullandı:

“Tüm yapıların kimlik kartları deprem güvenlik sertifikası olarak hazırlanmalı. Zemin katında ticari işletme bulunan tüm yapılar ayrı bir denetime tabi tutulmalı. İnşaatlarda görev alacak tüm ara elemanlara mesleki bir yeterlilik eğitimi verilmesi zorunlu. Riskli yapıların tespit ve uygulanması gözden geçirilmeli.” 

Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt ise “Sabit taksitle sosyal konut üretilebildiğini gösterdik. Riskli yapıların yenilenmesi sürecinde vatandaşlarımıza güven veren, sürdürülebilir yöntemler sunmak zorundayız. Güçlendirme konusunda da aktif rol alacağız” diye konuştu.

 


BENZER YAZILAR