Türkiye’nin bisiklet dostu şehirlerinde emlak fiyatları!

Yazıyı paylaş:

Bugün 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü. Bisiklet kullanımı sosyal mesafeyi korumak için de önerilirken, Türkiye’nin bisiklet dostu şehirlerinde yaşamak isteyenler için emlak fiyatlarını listeledik.

Sosyal mesafe için toplu taşıma yerine bisiklet kullanılması önerisi

Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, “Bu dönemde insanlar sosyal mesafe için kısa mesafede toplu taşıma yerine bisiklet, uzun mesafede de elektrikli bisiklet kullanmaya başlayabilir. Sonuç olarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.” dedi.

Yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgını sürecinde insanların evde kaldığını anlatan Suyabatmaz, bazı insanların bisikleti tercih ettiğini dile getirdi. Türkiye’de son dönemde bisiklet satışlarının da arttığı da gözlemleniyor.

 

Küresel Bisiklet Şehirleri 2019 listesi açıklandı

Çevre dostu ve sağlıklı ulaşım aracı bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 3 Haziran, Dünya Bisiklet Günü olarak ilan edildiğinden beri bugün tüm dünyada kutlanıyor. Almanya merkezli Coya, Küresel Bisiklet Şehirleri 2019 listesinde dünyanın en bisiklet dostu şehirlerini açıkladı.

Liste hazırlanırken iklim, bisiklet kullanma oranı, güvenlik, altyapı, kiralama-paylaşma olanakları ve bisiklet dostu etkinlikler göz önünde bulunduruldu. İlk beş şehir sırasıyla Utrecht (Hollanda), Münster (Almanya), Antwerp (Belçika), Kopenhag (Danimarka) ve Amsterdam (Hollanda). Türkiye’den listeye sadece İstanbul girebildi. İstanbul’un listedeki sırası ise 74.

 

Bisiklet kullanmanın yararları

• Bisiklet, insan sağlığı için oldukça faydalı. Kişiyi zinde tutan bisiklet, kalori yakılmasını, kasların çalışmasını, eklemlerin daha güçlü olmasına yardımcı oluyor.

• Birçok hastalığın etkilerini azaltmada etkili olan bisiklet, kişinin ruh halini belirleyen seratonin, dopamin ve endorfin gibi hormonların salgılanmasını sağlıyor. Böylece bireyler, kendini daha enerjik ve mutlu hissediyor.

• Her şeyden önce arabalarla kıyaslandığında bisiklet, çevrenin daha az kirlenmesini sağlıyor. Dünyadaki artan araç sayısına bağlı artan fosil yakıt tüketiminin küresel ısınmaya etkisini düşürmede etkili.

• Özel araç alamayanlara bir ulaşım aracı olanağı sunuyor.

• Bisiklet tasarruf sağlar. Ülkenin, şehrin ve insanın ekonomisini güçlendirir.

 

Bisiklet dostu şehirlerde daire fiyatları ne kadar?

Ülkemizde Küresel Bisiklet Şehirleri 2019 listesine giren tek şehir İstanbul olsa da, “bisiklet şehri” denildiğinde akla gelen ilk il Konya oluyor.  515 kilometrelik bisiklet yoluna sahip Konya’yı, bisiklet yolu uzunluğunda 160 kilometreyle İstanbul, 65 kilometre ile Eskişehir takip ediyor.

İşte Türkiye’nin bisiklet dostu şehirlerinde yaşamak isteyenler için satılık ve kiralık ev fiyatları…

 

Konya’da ev fiyatları

Elverişli coğrafi özellikleri ve insanların ilgisiyle dünyaya örnek bisiklet kullanım kültürü bulunan ve “bisiklet şehri” olarak bilinen Konya, 515 kilometrelik bisiklet yoluyla Türkiye’nin diğer şehirlerine örnek oluyor. Sokaklarında 7’den 70’e herkesin bisiklet kullanırken görülebileceği kentte, hemen her hanede bir bisiklet bulunuyor.

Konya satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 1,21 artış gösterirken, şehirde ortalama konut metrekare fiyatları 1.748 TL oldu. Konut yatırımı geri dönüş süresinin 20 yıl olarak hesaplandığı Konya’da satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 131 bin 111 TL ile 218 bin 500 TL arasında değişiyor.

 

İstanbul’da ev fiyatları

İstanbul’da emlak fiyatları sadece ilçeden ilçeye değil, semtten semte de farklılık gösterebiliyor. Mahalle veya ilçe bazında satılık ve kiralık emlak fiyatlarını Zingat Bölge Raporu ile detaylı inceleyebilirsiniz.

Bununla birlikte İstanbul’da şehir genelinde satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 1,2 artış gösterdi. Şehirde ortalama konut metrekare fiyatları 4 bin 224 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl olarak hesaplanıyor.

2020 yılı emlak endeksi ve bölge raporunda İstanbul şehrinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 316 bin 773 TL ile 528 bin TL arasında oldu.

 

Eskişehir’de ev fiyatları

Eskişehir satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 0.35 artış gösterdi. Eskişehir’de ortalama konut metrekare fiyatları 2 bin 114 TL olurken, yatırımın geri dönüş süresi 19 yıl. Eskişehir’de satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 158 bin 543 TL ile 264 bin 200 TL arasında farklılık gösteriyor.

 

İzmir’de ev fiyatları

Satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 1,95 artış gösteren İzmir’de şehir genelinde ortalama konut metrekare fiyatları 3 bin 332 TL olurken, geri dönüş süresi 19 yıl. 2020 yılı emlak endeksi ve bölge raporunda İzmir şehrinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyat aralığı 249 bin 896 TL ile 416 bin 500 TL arasında.

 

Kırklareli’de ev fiyatları

Esasında Kırklareli’nden çok Lüleburgaz, bisiklet kullanımı konusunda aktif çalışmalarla öne çıkıyor. Kırklareli’nde satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları yüzde 0,58 artış gösterdi. Kırklareli şehrinde ortalama konut metrekare fiyatları 1.768 TL olurken, geri dönüş süresi 15 yıl olarak hesaplanıyor. Kırklareli’de satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 132 bin 571 TL ile 221 bin TL arasında.

Lüleburgaz’da ise satılık konut piyasasında son bir ayda satılık konut fiyatları %0.43 artarken, ilçede ortalama konut metrekare fiyatları 1.992 TL. Lüleburgaz ilçesinde satın alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 149 bin 363 TL ile 248 bin 900 TL arasında değişiyor.

 


BENZER YAZILAR