Türkiye’nin en yaşanabilir 10 ilçesi!

Yazıyı paylaş:

Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerde çeşitlilik gösteren parametrelerin ağırlıklandırılması ile bölgelerin yaşanabilirliklerini skorlayan REIDIN Sosyo–Ekonomik Derecelendirme (SED) çalışmasının 2021 yılı sonuçları açıklandı.

Türkiye’nin yaşanabilirlik skoru yüksek ilçelerini sıralamasını da ortaya koyan araştırmada, sosyo-ekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler İstanbul, Muğla ve İzmir’den çıktı.

 

 

Türkiye’nin A+ dereceye sahip en yaşanabilir ilçeleri

REIDIN SED raporuna göre, 258 ilçe içinde A+ derecesine sahip ilk üç bölge sırasıyla Sarıyer, Bodrum ve Beşiktaş oldu. Aynı raporun bir önceki yıla ait sıralamasında ilk sırada bulunan Beşiktaş’ın yerini, 2021 sonuçlarına göre Sarıyer aldı.

Sosyo-ekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler sıralamasında İstanbul ilçeleri yoğunluk gösterirken, 2021 yılı sonuçlarına göre A+ dereceye sahip ilk 10 ilçe listesine Muğla 3, İzmir ise 1 ilçe ile dâhil oldu.

 

A+ dereceye sahip en yaşanabilir 10 ilçe (REIDIN SED 2021 raporu)

1) Sarıyer (İstanbul)

2) Bodrum (Muğla)

3) Beşiktaş (İstanbul)

4) Kadıköy (İstanbul)

5) Bakırköy (İstanbul)

6) Çeşme (İzmir)

7) Marmaris (Muğla)

8) Adalar (İstanbul)

9) Datça (Muğla)

10) Beyoğlu (İstanbul)

Sosyo-ekonomik derecelendirmede en hızlı yükselen ilçe

REIDIN SED çalışmasının başlangıcı olan 2015 yılında C derecesi ile 213. sırada yer alan İzmir’in Çiğli ilçesi, 2021 yılında 79. sıraya yükselerek B+ derecesine sahip olan ve yaşanabilirlik düzeyi en hızlı yükselen ilçe olmuştur.

 

Sosyo-ekonomik derecelerin ilçelere göre dağılımı

İlçelerin 2021 yılı REIDIN SED dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan dereceler 14% ile B, C+ ve C olarak öne çıkmakta. Dağılımda en yüksek orana sahip diğer derece ise yüzde 13  ile A- olarak görülüyor.

 


BENZER YAZILAR