Yaz aylarında en çok kimler ev satın alır?

Yazıyı paylaş:

Yaz ayları pek çok kişi için gayrimenkul ile ilgili harekete geçme zamanıdır. Bayram tatillerini de içine alan bu süre gayrimenkul danışmanlarının yaz sıcağında en çok enerji harcaması gereken zaman dilimidir.

Peki yaz aylarında gayrimenkul danışmanları en çok kimlere emlak satışı yapar? En sık karşılaştığı müşteri tipleri hangileridir?

 

İşte yaz aylarında en çok ev satın alan 5 müşteri grubu!..

Çocukları okula yeni başlayacak ailelerden LGS sonuçlarına göre liseye yakın ev arayanlara, üniversite sınav sonuçlarına göre öğrenciler ve ailelerinden öğretim görevlilerine, ataması açıklanan devlet memurlarından emlak yatırımcılarına, Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen yabancılardan iş değişikliğine göre ilçe veya şehir değiştirecek olanlara kadar uzun bir liste hazırlanabilir. Tabii bir de yazlık ev satın almak veya emeklilik hayalini yaşayacağı bölgeyle ilgili arayışa girenleri de unutmamalı…

Bu yaz ev satabileceğiniz 5 müşteri tipi ve onları gerçek birer alıcıya dönüştürmenin ipuçları…

 

1) Ataması gerçekleşecek devlet memurları

2019 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Merkezi Yerleştirme Takvimi açıklandı. KPSS 2019/1 kapsamında yerleştirmelerin yapılması için talepler 11 Mart’ta başlamış ve 24 Mayıs’ta sona ermişti. Merkezi Atama tercihleri ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından 9 Temmuz’da başlayıp 18 Temmuz’a kadar sürecek.

• Bu takvim gayrimenkul danışmanları için de konut alım, satım ve kiralamasında daha hareketli geçecek günlerin habercisi…

• Ataması ile birlikte evini taşıyacağı ilçe veya il belli olan devlet memurları arasında kiralama eğilimi daha yüksek olsa da, ev sahibi olmak isteyenler de olacaktır.

• Devlet memurları için bütçelerine uygun, birikimlerini değerlendirebilecekleri, kira öder gibi ev sahibi olabilecekleri emlakları önermek, ev satışınızı hızlandıracaktır.

• Atama takvimine göre özellikle kamu kurum ve kuruluşları yakınındaki emlaklarınızla ile ilgili ilanlarınızda mesafe avantajını belirtmeyi unutmayın.

 

2) Yazlık ev sahibi olmak isteyenler

Evet, yaz aylarında herkes tatile gidiyor ama bu onların bir ev arayışına girme ihtimalini azaltmıyor. Aksine, özellikle tatil yaptıkları bölgelerde bulunan yazlık ev ve arsa ilanları daha çok dikkatlerini çekiyor.

• Gayrimenkul danışmanlarının emlak sitelerine girişini yaptığı satılık yazlık ev ilanlarının sayısı artmaya başladı. Gayrimenkul sektöründe yazlık evlere yönelik talebin arttığı bugünlerde, arzın da artmasıyla yoğun bir rekabet yaşanmaya başlıyor. Bu nedenle Zingat.com gibi emlak sitelerindeki ilanlarınızı tekrar gözden geçirmeyi, yeni ilan fotoğrafları ve dikkat çekici açıklamalar eklemeyi ihmal etmeyin.

• Önce satışa çıkardığınız yazlık evin lokasyonunu çok iyi tanıyın. Denize olan mesafesi, merkeze yakınlığı gibi detaylı bilgilere hâkim olun. Satışa sunduğunuz evin çevresindeki diğer gayrimenkullerin değerini ve trendleri öğrenin. Fiyat karşılaştırması yaparak evin satış fiyatını belirleyin. İsterseniz Zingat.com Bölge Raporu ile evin satış fiyatını, geri dönüşüm süresini öğrenebilirsiniz.

• Portföyünüzdeki yazlık ev ikinci el ise tamirat ya da yenilenecek yerleri tespit ederek, bu konuda aksiyon alınması için yönlendirici olabilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterilerinizi kolay etkiler ve satışı hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Yazlıkta sadece evin içi değil dış çevresi de önemli. Evin bahçesinin ve havuzunun temizlenmiş olması gibi ayrıntılara dikkat edin.

 

3) Okula yakın ev arayanlar

Söz konusu “okula yakın ev” ise, bu yaz bu taleple satılık ev ilanlarınızla ilgilenecek iki farklı müşteri tipi olacaktır:

a) Özellikle çocuğu ilkokula yeni başlayacak, okul değiştirecek veya LGS sınavıyla farklı bir bölgede okul kazanan çocukların aileleri.

• Özellikle ortaokul ve lise döneminde okula yakın bir ev satın almak isteyen aileler servis ve ulaşım masrafını da hayatlarından çıkarmak ister. Bu nedenle çocuklu ailelerin önceliği çocuğunun okuluna yakın lokasyondaki evlerdir. Bu nedenle okula yakın konumdaki ilanlarınızın başlık ve açıklamalarında hangi okula ne kadar mesafede olduğunu belirten bilgiler eklemek gerekecektir.

• Birden fazla çocuğu olan aileler 3+1 ve 4+1 dairelerde yaşamak ister. Dubleks ve bahçeli evler onlara daha kullanışlı gelecektir. Söz konusu konutun depolama alanı ya da kapalı bir balkonu olması tercih sebebi olabilir.

• Konum avantajı olarak ise yeşil alanlara yakın, çocuk parkı olan yerlerde bulunan evleri göstermek satış ya da kiralamada etkili bir sonuç almanızı sağlar.

b) Üniversite öğrencileri ve aileleri.

• Yüksek Öğretim Kurumları Sınav sonuçları yaz aylarının son haftalarında netlik kazanıyor. Her ne kadar üniversite öğrencileri kiralık ev arayışında yüksek bir talep oluştursa da, artık pek çok üniversite öğrencisinin ailesi kira öder gibi 1+1 dairelere yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu yatırımı hem çocuklarının üniversite hayatları boyunca rahat yaşayacakları bir mekan hem de bir gelecek yatırımı olarak değerlendiriyorlar.

• Üniversite yakınlarında stüdyo dairelerle birlikte metrekaresi küçük 2+1 dairelerin satışı da bu dönemde hız kazanıyor.

• Aklında sadece üniversite öğrencisine kiralık daire arayan veliler ile iletişim kurduğunuzda, bu ihtimali de gözden geçirme fırsatını önermek akıllıca olabilir. Böylece çocuklarının geleceği için bir yatırım yapma olasılığını değerlendirmek isteyecek aileler yeni müşterileriniz olabilir.

4) Yeni evlenecek çiftler

Çiftler ağırlıklı olarak bahar ve yaz aylarında evlenmeyi tercih eder. Evlenecek ya da yeni evli çiftler; yeni bir hayat kurma telaşında olduğu için ev seçerken karar vermekte zorlanabilir. Onların beklentilerini anlamak için doğru sorular sormanız önemli.

• Yeni evlilerin yaşamlarını kolaylaştıracak pratik çözümler sunabilir, mesela büyük bir daire yeni evlilerin masraflarını artırabileceği için küçük ama kullanışlı konut tiplerini önerebilirsiniz.

• Yeni ve genç binalar; tadilat masrafı gerektirmez, bu nedenle iyi bir seçenektir. Ayrıca yeni binalardaki dairelerin çoğunda ankastre mutfak, fırın, davlumbaz, ocak gibi eşyaların olması tasarruf etmelerini sağlar.

 

5) Kira geliri elde etmek isteyenler

Satın aldıkları konuttan kira geliri elde etmek, aynı zamanda da gelecekte daha yüksek bir fiyata konutunu satmak isteyen emlak yatırımcıları için değerli olan şey, yakın gelecekte prim yapacak bölgelerdir.

• Yatırım için daire alınacak bölgeler ve konut tipleri yapılan alt ve üst yapı yatırımlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Yatırımlık dairelerde 1+1 ve 2+1 konut tipleri öne çıkıyor. Yatırımcıların ilk etapta; lokasyon avantajı, yakın çevresinde okul, hastane, alışveriş merkezi bulunması ilgisini çekiyor.

• Müşterilerin yatırım hedeflerini analiz etmelisiniz. Yatırım getirilerini araştırıp, verilere dayanan sonuçları müşterinize sunabilirsiniz. Örneğin; konut geri dönüş süresini, bölgenizdeki ulaşım yollarını, okulları, hastaneleri, demografik yapıyı ve yıllara göre fiyat analizlerini Zingat.com Bölge Raporu verilerinden öğrenebilirsiniz.

• Emlak yatırımcısı için fırsat olabilecek gayrimenkulleri önerebilmek için araştırma yapmak ve doğru veriler sunmak avantajlı olacaktır.

 


BENZER YAZILAR