2018’de ev hayali kuranlar için 5 ipucu!

Yazıyı paylaş:

Hayatınızın en önemli kararlarından birini vermeye hazır mısınız? Bu yıl ev sahibi olacaksınız. Öyleyse finansal olarak tüm planlarınız hazır. Yapmanız gerekenin aradığınız evi bulmak olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Elbette emlak sitesinde il/ilçe/mahalle seçiminden konut fiyatı, oda sayısı, bina yaşı gibi pek çok bilgiyi anında görüntüleyerek, en yeni satılık ev ilanlarına ulaşmanız çok hızlı olacaktır. Ancak öncesinde, 2018 yılında ev sahibi olmak için gözden kaçırmamanız gereken püf noktaları incelemenizi tavsiye ederiz.

 

2018’de ev sahibi olmaya hazır olmak için 5 ipucu

1. Kredi notunuzu kontrol edin

Kredi notunuzu biliyor musunuz? Konut kredisi ile ev alacaklar için kritik konuların başında kredi notu geliyor. Kredi notu hesaplamasında bankalara olan önceki kredilerinin geri ödemesini ve kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyenlerin notu yüksek oluyor.

Kredi notu 1 ile 1900 arasında değişiyor. En riskli grup 0-699, orta riskliler 700-1099, az riskliler 1100-1499, iyi olanlar 1500-1699 ve çok iyi olarak nitelendirilenler ise 1700-1900 aralığındaki kredi notuna sahip. Eğer kredi notu 1550 ile 1900 arasında olanlar konut kredisini kolaylıkla alabilirsiniz. Kredi verme aşamasında bankaların alt sınırı bankadan bankaya değişebildiği gibi, konut kredisi almak için kredi notunun yanı sıra kredi miktarı, gelir seviyesi, sigortalılık süresi gibi konular da etkili oluyor.

 

2. Gayrimenkul danışmanlarıyla tanışın

Gayrimenkul danışmanları ev aradığınız bölgedeki emlak fiyatlarını ve size uygun dairelerin nerede olduğunu bilir. Daha da önemlisi yılın hangi ayında ev sahibi olmanızın sizin için daha avantajlı olacağı konusunda doğru yönlendirme yapabilir. Ev satın alma işlemlerinizdeki tapuyla ilgili, hukuki vb. süreçleri de daha az zaman harcayarak çözmenize destek verirler. İşinde uzman olan gayrimenkul danışmanı, bütçe ve beklentinize en uygun evi kısa zamanda bulacaktır.

 

Emlak danışmanlarına en sık sorulan 6 soru!

 

3. Yeni kredi kartları tekliflerini reddedin

Her yeni kredi kartı yeni harcama kalemlerini beraberinde getirebilir. Birden çok kredi kartına sahipseniz, her birinin düzenli fatura ödemesini yapmakta güçlük çekebilirsiniz. 2018’de ev almaya hazırlandığınız gerçeğini unutmayın ve düzenli ödenmeyen kredi kartı borçlarının kredi notunuzu olumsuz etkileyeceğini tekrar hatırlayın.

 

4. Aradığınız evin özelliklerinde net olun

Peşinatını hesapladınız, kredi notunuza baktınız, konut kredisine uygunluğunuzu öğrendiniz ve şimdi işin en eğlenceli kısmı başlıyor; bütçenize uygun ev bulmak! Nerede, birinci el mi yoksa ikinci el mi, kaç metrekare ya da hangi kriterlere sahip bir konut arıyorsunuz? Satın almak istediğiniz evin lokasyonu, ulaşım araçlarına yürüme mesafesinde olması ya da sosyal alanlara olan yakınlığı önemli kriterlerdir. Konut ararken bu kriterlere de dikkat etmelisiniz.

 

5. Henüz bilmediğiniz masrafları da hesaplayın

İpotekli kredinin yanında, bir ev satın almak için oldukça miktarda nakit paraya ihtiyacınız olacak. Düşünülmesi gereken peşin ödeme, masrafları kapatma ve taşıma masrafları var. Belki de yeni evinizde zevkinize uygun dekorasyon yenilikleri yapacaksınız? Her birini listeleyin ve ortalama bir genel-gider tablosu çıkararak satış fiyatını bunun üzerinden değerlendirin.

 

Bölge bölge emlak fiyatlarını öğrenmenin en kolay yolu!

 


BENZER YAZILAR