2019 tapu harcı ne kadar, nasıl hesaplanır?

Yazıyı paylaş:

2019 yılında konut sahibi olanlar için tapu harcı ödemesi merak edilen konulardan biri. Peki 2019’da gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı ne kadar oldu? Tapu harcı miktarı nasıl hesaplanıyor?

2018 yılında indirim başlatılan tapu harçlarında 2019 yılı nasıl yaşanacak? İşte 2019 yılında tapu harçları ile ilgili bilinmesi gerekenler…

• Tapu harçları gayrimenkul devir ve iktisaplarında, emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.

• Emlak vergisi değeri ise 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri olarak tanımlanıyor.

• Tapu harcı devreden ve devir alan için ayrı ayrı, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. Yani tapu harcı hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.

• Önemli bir bilgi olarak; 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile tapu harçlarına indirim yapılmıştı. Tapu harcı konut ve iş yerleri için binde 20 oranından binde 15’e düşürülmüş ve bu indirim 31 Aralık 2018’de sona ermişti.

• Tapu harcı oranları her sene Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile yeniden açıklanıyor. 2019’da uygulanacak tapu harcı oranları Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı ve gayrimenkullerin devir işlemi için binde 20 oranında harç tahsil edileceği açıklandı. Bununla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı konut ve işyerleri için geçtiğimiz sene uygulanan tapu harcı indiriminin 3 ay daha uzatılacağı müjdesini verdi. Mart ayı sonuna kadar ev alanlar binde 20 değil, binde 15 oranında harç ödeyerek tapularını alabilecek.

Binde 20 hesabı üzerinden örneğin 500 bin TL değerindeki bir konutun 10 bin TL’si alıcı, 10 bin TL’si satıcı olmak üzere 20 bin TL; 400 bin TL değerindeki bir gayrimenkulün ise 8 bin TL’si alıcı ve 8 bin TL’si satıcı olmak üzere toplam 16 bin TL ödenmesi gerekiyor.

• Söz konusu hesap binde 15 üzerinden yapıldığında ise; 500 bin TL değerindeki bir konutun 7 bin 500 TL’si alıcı, 7 bin 500 TL’si satıcı olmak üzere 15 bin TL; 400 bin TL değerindeki bir gayrimenkulün ise 6 bin TL’si alıcı ve 6 bin TL’si satıcı olmak üzere toplam 12 bin TL ödenmesi gerekiyor.

• 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na göre tapu işlemleri, tapu harcına tâbi tutuluyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.

• Eğer alım satımı gerçekleşen gayrimenkulün bulunduğu şehir dışında yaşanıyorsa, işlem en yakın tapu müdürlüğüne gidilerek de yapılabiliyor.

 

Tapu harçları nereye ödeniyor?

• Tapu harçları, tapu işlemin gerçekleştirildiği bölgenin vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen bankalar gibi ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil edilebiliyor.

• Tapu müdürlüklerinde de e-tahsilat uygulamasına geçilmiş durumda. Böylece tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezleri üzerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda yapılabiliyor.

 

Tapuda karşılaşılan 41 sorun ve 41 cevap!

 


BENZER YAZILAR