En çok yeşil bina sertifikasına sahip 6. ülkeyiz!

Yazıyı paylaş:

Dünyada artan çevre dostu bina trendi, yeşil binaların değerine değer katıyor. Küçük ve büyük ölçekli pek çok yatırımcının kriterleri arasında artık yeşil bina olması da sayılıyor.

 

Türkiye yeşil binalarda iddialı: İlk 10 ülke arasında

Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) 150 ülkeyi kapsayan bir araştırma yaptı. Ülke ülke LEED yeşil bina sertifikası sahipliğinin incelendiği araştırmada, Türkiye dünya altıncısı olmayı başardı. Bir başka ifadeyle, Türkiye dünyada en çok yeşil bina sertifikası alan 6’ıncı ülke oldu.

Türkiye’de toplam 10.90 milyon metrekarelik sınıflandırılmış bina alanı ve 337 adet sertifikasını almış projesi bulunuyor.

 

Birincilik Kanada’da

USBGC sıralamasında Kanada 46.81 milyon metrekare, Çin 68.83 milyon metrekare, Hindistan 24.81 milyon metrekare, Brezilya 16.74 milyon metrekare, Kore 12.15 milyon metrekare sertifikalandırılmış alanla ilk 5 ülke olarak belirlendi.
6’ıncı sıradaki Türkiye’yi ise Almanya, Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.

 

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bina!

 

Yeşil bina nedir?

Yeşil bina; yapının planlanmadan inşaat aşamasına kadarki kaynaklarını çevre ile topluma duyarlı ve verimli bir şekilde kullanmasıdır. Yeşil bina, bilindiğinin aksine sadece peyzaj ya da enerji verimliliğini kapsamıyor. Bir projenin yeşil bina olarak görülmesi için dünyada kabul gören doğa dostu bir sertifikaya sahip olması gerekiyor.

Yeşil binalar kredi notlarına göre sınıflandırılıyor. Eğer bir binanın kredi notu 45-65 arasında ise “onaylı yeşil bina”, 65-75 arasında ise “iyi yeşil bina”, 75-85 arasında ise “çok iyi yeşil bina”, 85 ila 100 arasında ise “mükemmel bir yeşil bina” notunu alıyor.

 

Yeşil bina kriterleri nelerdir?

Bir binanın “yeşil” statüsünü sağlayabilmesi için bazı kriterleri sağlaması gerekiyor. İşte yeşil bina kriterleri…

• Binanın proje aşamasındaki arazi yapısı, eğimi ve veriminin ölçülmesi.

• Su tesisatının yapılması, yağmur sularının geri dönüştürülmesi ve klima sularının değerlendirilmesi.

• Yeşil binada enerji kullanımı en önemli kriterlerden biridir. Binanın nasıl enerji kazanacağı ve bunu nasıl harcayacağı bir enerji simülasyonu yapılarak görülüyor.

• Binanın sağlık ve konfor sınıflandırmasında her odanın alması gereken ısı değeri belirleniyor. Enerjinin olması gerektiği şekilde nasıl kullanıldığı saptanıyor ve kontrol ediliyor.

• Bina yapılırken nasıl malzeme kullanılıyor? Bu malzemelerin doğa dostu ve dönüştürülebilir olması önemli.

• Projedeki güvenlik sistemi, spor ve dinleme alanları, ulaşım şekilleri de önemli bir kriter olarak yer alıyor.

• Binanın periyodik bakımı, işletilmesi ve bunun sürdürülebilir olması da yeşil bina olabilmenin önemli kriterlerinden…

• Projede yeşil bina sistemine katkıda bulunan teknolojik yeniliklerin kullanılıp kullanılmadığına bakılıyor.

 


BENZER YAZILAR