İstanbul’a 5 yeni metro hattı geliyor

Yazıyı paylaş:

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’a yapılacak olan 5 yeni metro hattı için ihale sürecinin tamamlandığını açıkladı. Topbaş, İstanbul’da yapılacak 5 yeni metro hattı ile ilgili sözleşme imzalama aşamasına gelindiği, yakında da temellerinin atılacağı belirtildi. “Beş metro hattımız sözleşme imzalama aşamasına geldi. Yakın gelecekte de temel atmalarını beraber yaparız. Esasında 6 hat ihaleye çıkmıştık bir tanesine itiraz edildiği için bekliyor. Bu 5 metro hattının sözleşmeleri imzalanmak üzere ve yakında temellerini atacağız. Böylece 2019’un sonuna gelirken İstanbul’un 400 km üzerinde raylı sistemi dönemimizde kazandırmış olacağız.”

İşte İstanbul’un yeni metro hatları…
Başakşehir-Kayaşehir metro hattı – 6 km
Bağcılar-Kirazlı- Küçükçekme-Halkalı metro hattı -9.7 km
• Kaynarca-Pendik Tuzla metro hattı- 12 km
Çekmeköy-Sultanbeyli ile Çekmeköy- Taşdelen metro hattı – 17.8 km
ÜmraniyeAtaşehir-Göztepe metro hattı- 13 km

Sürücüsüz metro test aşamasında
Yeni metroların dünyanın en ileri teknolojisine sahip olduğunu dile getiren Topbaş, “Çok teknolojik yapılardan bahsettik, çok teknolojik sistemlerden bahsettik, en ileri teknolojileri kullanmaya çalıştığımızdan bahsettik. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının daha güvenli olması açısından insansız, sürücüsüz yaptık. Çok ileri bir teknoloji, dünya artık buna geçmekte. Türkiye’de de ilk defa İstanbul’da bu uygulanacak. Şu anda test sürüşleri yapılıyor. Sonuçlandığı zaman, güvenlik sınırları belirlendiği zaman devreye alıp İstanbulluların hizmetine sunacağız” dedi. Topbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “İstanbul’da 45,1 kilometre olarak devraldığımız raylı sitemleri 150 kilometreye çıkardık. İnşaatı devam eden de takriben 180 km metro hattı var” dedi. Kadir Topbaş, 14,3 kilometrelik Dudullu-Kayışdağı-İçerenköy-Bostancı, 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Kağıthane-Mahmutbey, 6,5 kilometrelik Mecidiyeköy-Kabataş, 10,1 kilometrelik Eminönü-Eyüp-Alibeyköy, 13 kilometrelik Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli ve 20 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosu olmak üzere 99,7 kilometrelik raylı sistem inşaatı da sürüyor.”

Ümraniye’den Üsküdar’a metro hattı
Üsküdar-Çekmeköy Metrosu’nun Üsküdar-Yamanevler arasındaki 9 istasyonunu mayıs ayında açacaklarını belirten Kadir Toptaş, 30 Ağustos’ta ise hattın tamamının hizmete gireceğini belirten Kadir Topbaş;”Bu hattın devamı olacak iki hattımızın ihalesini de yaptık. 6,9 kilometrelik Hastane-Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan ve 10,9 kilometrelik Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı. Bu Hat Sabiha Gökçen Havalimanına kadar ulaşacak. Ayrıca, 15 km Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı ile Kayaşehir metrolarının da temelleri atılacak. Ümraniye’den Göztepe’ye metro yapıyoruz. Önemsediğimiz metro projelerinden biri de İncirli ve Göztepe’den Kadıköy’e gidecek hat. Havaray, İstanbul ulaşımı için önemli bir ulaşım projesi, 87 kilometrelik bir havaray projemiz var. 2019 sonunda raylı sistemlerin oranı yüzde 28’e ulaşacak. Bu önemli bir rakam, böylece Londra ile Paris’i geride bırakıyoruz. İstanbul’un nerede bir yoğunluk ihtiyacı varsa oralarda bu sistemleri ortaya koymaya çalıştık. 3. Havalimanından kent içine erişim noktasında Ulaştırma Bakanlığının yapmakta olduğu Gayrettepe’den itibaren bir metro var. Bizim de buna ilaveten yapacağımız Vezneciler’den Arnavutköy’e ve 3. Havalimanına gidecek metro hattımız var” dedi.


BENZER YAZILAR