Küçük metrekareler için konforlu yaşam sırları!

Yazıyı paylaş:

Çözüm ortağı oldukları inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketleriyle birlikte Türkiye’nin önemli rezidans, toplu konut ve ofis projelerinin iç mimari tasarımlarına imza atan Gönye Proje Tasarım kurucuları Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal, rezidansların Türk ev kültürü, yeni konfor arayışları ve yaşam alışkanlıkları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

 

Rezidans Hakkında Her Şey!

 

Gönye Proje kurularının görüşlerinden derlediğimiz ve son 15 yılda Türkiye’deki konut endüstrisinin parçası haline gelen rezidans projeler ile ilgili değerlendirmeler son derece ilgi çekici:

 

Rezidans ile daire neden farklıdır?

 

Rezidanslar neden ilgi görüyor?
Rezidansların nitelikli ve yüksek standartlar sunan mekan anlayışı, depreme dayanıklılığı, güvenlik meselesine getirdiği çözümler, sunduğu sosyal alanlar, otopark olanakları ve uygun ödeme seçenekleriyle zaman içinde yoğun ilgi gördü.

 

İstanbul’daki en yeni satılık rezidans daire ilanları için tıklayın!

 

Rezidanslar nasıl yaşam alışkanlıkları sunuyor?

  • Konut projelerinin, yeterli alan olmaması nedeniyle çoğunlukla şehir merkezlerinden uzakta yapılmaları, kullanıcıların önemli ihtiyaçlarını site içinde karşılayabilmesini zorunlu kıldı.
  • Rezidans projelerinde sağlıklı yaşamı destekleyen fitness alanları genişledi, spa alanları eklendi, karma kullanımlı olarak tasarlanan çoğu projede AVM, ticari alanlar, kafe ve restoranlar planlanmaya, apartman girişleri büyütülerek lobi ve karşılama alanlarına dönüştürülmeye başlandı.
  • Altyapı sistemlerinin yeni olması sebebiyle tamirat gerektirmemesi, yeni malzemelerle tasarlanan banyo ve mutfakların şık ve kullanışlı olmaları, kullanıcının rahatlığına yönelik her detayın düşünülmüş olması rezidans projelerinin zaman içinde cazibesini daha da artıran en önemli nedenler haline geldi.

rezidans.3

Rezidans projelerde kimler yaşıyor?

  • Çoğu rezidans projesindeki hedef kitlenin sosyo-ekonomik seviyesi minimum “B+” olsa bile konut alıcılarının belirli bir sınıfta toplanamayacak kadar kozmopolit.
  • Rezidans hayatı az katlı, bahçeli-balkonlu mahalle evlerinden çok farklı bir yaşam tarzını beraberinde getirdi.

 

Yeni nesil rezidans projeleri yaşam alışkanlıklarını değiştiriyor mu?

  • Yeni nesil rezidans projeleri her ne kadar kent siluetinde ve yapısal çevrede önemli değişikliklere neden olsalar da zaman içerisinde konut ortamındaki eski yaşam alışkanlıklarını tam anlamıyla değiştirebildikleri söylenemez.
  • Özellikle İstanbul’daki yeni rezidans projelerinde ve kentsel dönüşümle yenilenen konutlarda daire alanlarının eskiye nazaran oldukça küçüldüğünü görüyoruz.
  • Kullanıcılar küçülen bu alanların içine sığmak zorunda kalıyorlar. Fakat bir yandan da eski alışkanlıklarından vazgeçemiyorlar.
  • Örneğin bir ailenin mutfak kullanımını değiştirmeniz çok zor… Bu sebeple 1+1, hatta 1+0 dairelere bile 4 gözlü ocaklar, fırınlar ve 70 cm.’lik buzdolapları sığdırmaya çalışıyoruz.

 

Küçük metrekarelerde konforlu yaşam nasıl oluşturulur?

  • Küçük metrekareler içerisinde doğru planlamayla konforlu mekanlar oluşturulabilir. Ancak küçük dairede yaşamak için pratik yaşam çözümlerine alışmak gerekiyor.
  • Fonksiyon değiştiren mobilyalar, açılıp kapanan masalar, yaşam ve uyku alanlarının duvarlarla değil hareketli mobilyalarla ayrılması gibi mekana özel çözümler üretilmeli.
  • Daire içinde efektif çözülemeyen fonksiyonlar sebebiyle kullanıcılar balkonlara taşabiliyor.
  • Rezidans dairelerin balkonlarının sonradan kapatılarak ardiye ve çamaşırlığa dönüştürülmeleri rezidans hayatına uyumun aslında tam anlamıyla gerçekleşemediğinin ve ev sahiplerinin alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemediğinin en iyi göstergeleri…

rezidans.2

Rezidans dairede misafir nasıl ağırlanır?

  • Büyük kentlerde gerçek bir mimari projeye bile sahip olmayan, üstünkörü yapılmış müteahhit apartmanlarının ne kadar yaygın olduğunu düşünürsek, rezidans projelerinin geneli bir yana, konut içinde önerdiği tasarım, olanak ve konfor farkı çok fazla.
  • Örneğin, değişen yaşam tarzlarıyla birlikte misafir ağırlama biçimi de değişti. Eskiden çoğu evde bulunan misafir için ayrılmış odaların yeni nesil rezidanslarda artık olmadığını gözlemliyoruz.
  • Misafirler eskiden evlerde ağırlanırken rezidans yaşantısına geçişle birlikte sitelerin ortak alanlarındaki kafeler bu fonksiyonu üstleniyor.

 

Gelecekte rezidanslardaki konut iç mekanları nasıl değişebilir?

  • Gelecekte, konut içlerinde daha az kapı ve duvar göreceğimiz, daha iç içe, mobilya ile ayrılan açık mekanlara alışılacak.
  • Küçük alanlara özel çözümlerle tasarlanan ve ihtiyaca göre fonksiyon değiştiren mobilyaların kullanımı yaygınlaşacak.
  • Rezidans projelerinin özellikle küçük daireler için tasarlanmış bu tür mobilyalarla birlikte satış grafiğini daha da artırabilir.
  • Gelecekte metrekare bedellerinin daha da değerleneceği düşünülürse, konut içlerinde az kullanılan alanlara yer harcanmayacağı ve ortak alanların o boşluğu dolduracak şekilde daha zengin işlevlerle planlanacağı tahmin ediliyor.

BENZER YAZILAR