Noterde gayrimenkul alım satımı nasıl yapılır?

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde yeni dönem başladı. Arsa, tarla, konut, iş yeri gibi taşınmaz alım satım işlemleri, tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra ek bir noter ücreti ödenerek noterlerce de yapılacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 65’inci Noterliği’nde gerçekleşen ilk uygulamaya katılarak açıklama yaptı. Bakan Tunç, noterlik uygulamalarında önemli bir aşamayı daha kaydettiklerini belirterek, geçen yıl 28 Temmuz’da yargı paketiyle hayata geçen taşınmaz satışlarının noterliklerde de yapılabilmesine imkân sağlayan yasal düzenlemenin uygulamasını başlattıklarını açıkladı.

Tapu işlemleri hızlanacak

Tunç, “Son 21 yılda bürokrasiyi azaltan işlemler bakımından noterlik hizmetlerinde de çok kolaylaştırıcı ve vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden yararlanmasını daha etkin, daha kolay ve daha hızlı sağlayabilecek önemli düzenlemelere imza attık. Bunlardan en önemlisi işte bugün uygulamasını başlattığımız tapuda gerçekleştirilebilen taşınmaz satışının noterlerde de yapılabilmesine imkân sağlayan önemli bir düzenleme. Noterlerimiz artık nöbetçi noter uygulamasıyla hafta sonu da vatandaşlarımızın hizmetlerine imkân sağlıyorlar. Tapuda, resmi dairelerde sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışıyla ilgili işlemler bundan sonra artık hafta sonu da gerçekleşmiş olacak. Bu da çok önemli bir kolaylık” dedi.

Taşınmaz alım satımında noter ücreti

Getirilen düzenleme ile taşınmaz satışı işlemlerinin tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra noterler tarafından da yapılabilmesinin önünün açıldığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gelişmeyi şöyle değerlendirdi:

“Sözleşmenin düzenlenmesine ilişkin başvurular sadece Türkiye Noterler Birliğin e-randevu/başvuru uygulamasından e-Devlet kapısı kullanılarak yapılabilecek. 2023 yılı noterlik ücret tarifesine göre noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1’i oranında noter ücreti alacaklar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre 500 TL’den az ve 4 bin TL’den fazla olamayacak. Bu bedelin yanı sıra, vatandaşlar gene tapu harcı ve döner sermaye bedellerini de ödemeye devam edecekler” dedi.

Noterde taşınmaz alım satım işlemleri için yapmanız gerekenler

* Başvurularınızı e-Devlet sistemindeki Türkiye Noterler Birliğinin “e-randevu/başvuru” uygulaması üzerinden yapabilirsiniz.
* Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi (TNBBS) üzerinden öncelikle listelenen taşınmazlardan satışı yapılacak taşınmaz seçmelisiniz.
* Tarafların kimlik, adres ve iletişim bilgileri sisteme girilmeli.
* Taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli, yabancı gerçek kişilerin alıcı taraf olduğu işlemlerde ise döviz alım belgesinde kayıtlı TL tutar yazılmalı.
* İşlenen bilgilere dayanak belgeler TNBBS’ye yükleniyor.
* Tarafların, yükledikleri belgelerin asıllarını, randevu tarih ve saatinde noterliğe müracaatlarında ibraz etmeleri isteniyor.
* Başvuruda, sözleşmenin düzenlenmesi istenilen noterlik şubesini seçebilirsiniz.
* Noter, başvuru üzerine TNBBS’den başvuru belgesi düzenliyor.
* Noterin hukuki veya fiili bir engeli nedeniyle başvuru belgesini düzenleyememesi hâlinde noterlikçe başvuru reddediliyor.


BENZER YAZILAR