Riskli yapılardan tahliye edilenlere kira yardımı nedir?

Yazıyı paylaş:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, afet riski altındaki yapılardan anlaşmayla tahliye edilen hak sahipleri ile gecekondu sahiplerine kira yardımı yapılabilecek, bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği verilebilecek.

 

Riskli yapılardan tahliye edilenlere kira yardımı ve banka kredilerine faiz desteği

“6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıyı Malik, Kiracı Veya sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, “6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Karar”ın adı “6306 Sayılı Kanun Kapsamındaki Yapıları Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Karar” seklinde değiştirildi.

Yapılan düzenlemeyle, 16 Mayıs 2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yapıları malik, kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olmaksızın kullananlar ile yapılacak anlaşmaya, bunlara yardım yapılmasına, enkaz bedeli ödenmesine, bankalardan kullanacakları kredilere dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

“Kira yardımı yapılması ve/veya faiz desteği verilmesi” başlıklı düzenleme kapsamında ise uygulamanın gerektirmesi halinde, uygulama alanı içerisindeki yapılardan anlaşmayla tahliye edilen hak sahipleri ile gecekondu sahiplerine kira yardımı yapılabilecek ve/veya bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği verilebilecek.

Düzenleme ile uygulama alanı da “Cumhurbaşkanı kararıyla ilan edilen riskli alan ile Bakanlıkça belirlenen rezerv yapı alanı ve riskli yapının veya yapıların bulunduğu alan” olarak değiştirildi.

 

“Kentsel dönüşümde destekler artırıldı”

Kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeye dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ”Kentsel dönüşümde aynı kişi hem kira yardımı hem de faiz desteği ödemesinden faydalanabilecek. Evini veya iş yerini kendisi dönüştürmek isteyenler için riskli yapılarda 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira desteği veriliyor” dedi.

10 yıldan bu yana devam eden kentsel dönüşümdeki sayılar hakkında da bilgi veren Özelmacıklı “Şimdiye kadar riskli yapı tespiti yapılan bağımsız birim sayısı 844 bin 398 iken riskli yapı tespiti sonrasında yıkılan bağımsız birim sayısı 752 bin 845 oldu. Bu kapsamda aciliyet arz eden 1 milyon 500 bin bağımsız birimin yenilenmesi hedefleniyor. Kanun kapsamındaki iş ve işlemler için Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından da 20 milyar üzerinde harcama yapıldı. Konut yapım kredisi, konut edinme kredisi, iş yeri yapım kredisi, iş yeri edinme kredisi tutarları Şubat ayında 400 bin TL’ye yükseltilmişti. Birden fazla bağımsız bölümü bulunan hak sahipleri için de her bir bağımsız bölüm için 1 milyon Türk Lirası olan kredi tutarı 2 milyon TL yapılmıştı” şeklinde konuştu.

 

Kentsel dönüşümde emlak işletmeleri rol almalı

Ülke genelinde yetki belgesi almış olan 40 bine yakın emlak işletmesi sahibi ve 100 binin üzerinde emlak danışmanı olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Emlak danışmanları ve işletmeleri kendi uzmanlık bölgelerindeki ana yapıların mevcut durumunu en iyi bilen kişilerdir. Mevcut deneyim ve tecrübeleri ile belediyelere destek olabilir, imar durumunu değerlendirebilir, kat malikleri ile iletişim kurarak müteahhitler ile tarafları bir araya getirebilirler. Bakanlık ve belediyeler bu networke sahip olan emlak işletmeleri ile ortak projeler yürütmelidir. Dönüşüm sürecine emlak işletmeleri de dahil edilmelidir” diye konuştu.


BENZER YAZILAR