Altına dayalı kira sertifikası satışları başlıyor!

Yazıyı paylaş:

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası, yastık altında bekleyen ve 2 bin 200 tonu bulduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor.

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracı 2-6 Ekim tarihlerinde yapılacak. İşte tüm detaylar…

 

Hazine 2 bin tonluk altın için tahvil satışını başlatıyor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunun ve bunun değerinin 300 milyar lirayı bulduğunun tahmin edildiğini ve 2 Ekim’de başlayacak uygulamayla yastık altındaki 300 milyar TL değerindeki altınların ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti.
İhraçlar, Türkiye genelinde etap etap yapılacak. İstanbul’dan başlayarak, sırayla tüm şehirlerde tahvil satışları gerçekleştirilecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların bir haftalık süre içinde evlerinde ya da kasalarında sakladıklarını, Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, teslim sırasında isterlerse verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi.

Talep toplanmasını takip eden hafta, Hazine Müsteşarlığı’nın altın karşılığı, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının Ziraat Bankası tarafından dağıtılacağını açıkladı ve şunları söyledi:

“Ek getiriler Ziraat Bankası’nda vatandaşımız adına açılacak hesaplara otomatik olarak aktarılacaktır. Vatandaşımız arzu ederse vade sonunu beklemeden, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını istediği zaman Ziraat Bankası’na geri satarak karşılığında parasını Türk lirası olarak alabilecektir. Yani vatandaşımız evinde sakladığı altınları ihtiyacı olduğunda nasıl ki satarak nakde çevirebiliyorsa, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını da istediği zaman Ziraat Bankası’na satarak parasını Türk lirası olarak alabilecek. Hatta sattığı tarihe kadarki işlemiş altın getirisini de Türk lirası olarak temin edebilecek” dedi.

Vade sonunda vatandaşların talep etmesi durumunda, hesabındaki altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altını, hiçbir ekstra maliyete katlanmaksızın, bir kilogramlık külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilme hakkı bulunacak.

İki yeni enstrümanın ekonomiye de uzun vadeli olumlu etkileri olacağını dile getiren Başbakan Yardımcısı, bununla ekonominin büyümesi için ihtiyaç duyduğu kaynak ihtiyacında dışa bağımlılığın azalacağını söyledi ve ekledi:

“Buna ilaveten, yatırımcı tabanının genişletilmesi, yatırım yapılabilir araç çeşitliliğinin artırılması ve yatırımcıların ihtiyaç duydukları yeni yatırım araçları ile sermaye piyasalarına erişimlerinin artması gibi kazanımlar da sermaye piyasalarının gelişimine olumlu etki yaratacaktır.

Vatandaşlarımızın bu tahvillere gösterecekleri ilgi sonucunda ekonomiye kazandırılacak olan kaynak, ülkemizin tasarruf havuzunun önemli ölçüde büyümesine yardımcı olacaktır. Artan tasarruf miktarı hem faiz oranlarının gerilemesine destek olacak, hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını arttıracak. Sisteme bu yatırım aracı ile dahil olan vatandaşımızın vade sonunda sistemde kalmaya devam etmesi ile mevduat büyüklüğü de artacaktır. Bu da kredi, mevduat oranları üzerindeki baskıyı hafifletecektir. Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar ilk etapta Hazinenin Merkez Bankası’ndaki hesabına yatırılacaktır. Böylece Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin güçlenmesine katkıda bulunularak ekonominin daha sağlam temellere oturmasına da yardımcı olunacaktır.”

 


BENZER YAZILAR