“Decentraland’daki arsamızda binamızı yükseltip ofisimizi kurduk!”

Yazıyı paylaş:

İçindekiler

Metaverse kısa zamanda farklı sektörlerin ve pek çok markanın radarına girerken, RE/MAX Türkiye sanal evrende ofis açarak dikkatleri çekti.

RE/MAX Türkiye’nin Pazarlama Direktörü Kerem Çiçek, iki yıla uzanan sanal ofis sürecini ve metaversede yatırım yapmanın ipuçlarını Zingat Prestij Dergisi okurları için anlatırken, “Gelecekten korkmayalım, uyum sağlayalım” mesajını verdi.

İşte Zingat Prestij Dergisi’nde yayınlanan RE/MAX Türkiye’nin Pazarlama Direktörü Kerem Çiçek röportajından bazı bölümler…

 

“Decentraland.org’daki arsamıza kaç kişinin girdiğini takip edebiliyoruz”

RE/MAX Türkiye Pazarlama Direktörü Kerem Çiçek

RE/MAX Türkiye sanal evrende ofis açarak bir ilke imza attı. Bu başarı hikâyesinin nasıl geliştiğini ve hayata geçiş sürecini anlatır mısınız?

Bir anda hayata geçirdiğimiz bir proje olmadı. Yaklaşık iki senedir tüm organizasyonlarımızda metaverse nedir, hangi alanlar değerlidir üzerine sürekli anlatıyoruz. İki senedir normal iş planıma bu konuyu eklemiş durumdayım, çok fazla öğrenme ve alım-satım imkânım oldu. Doğru zaman olduğunu düşündüğümüz için decentraland.org’daki arsamızın üzerine binamızı yükseltip ofisimizi kurmuş olduk.

 

RE/MAX Türkiye’nin iki yıldır metaverse evreniyle ilgili kurum çalışanlarına düzenli eğitim düzenlediğini biliyoruz. Bu eğitimlerin ana fikri, mesajı ve içeriğini hangi başlıklar oluşturuyor?

Biz aslında bugün her tarafta konuşulan bu konunun, verilere dayalı olarak bu noktalara geleceğini öngördüğümüz için iki senedir bu değişime erkenden hazırlanma süreci yaratmaya çalışıyoruz. RE/MAX’lıların çoğu decentraland.org nedir, NFT nedir, neden burada yatırım yaptık gibi konulara hâlihazırda hâkim. Geleceğe hazırlanmak için diye özetleyebilirim.

 

Sanal evrende arsa almaya karar verdiğinizde tercihiniz neden Decentraland.org oldu? Komşularınız kimler?

Belirli ölçümlere göre bu oluşumların sıralamalarını anlamak mümkün. Ancak hem bizim iş modelimize uygunluğu hem de dünyadaki tüm projeler arasında en büyük hacme sahip olması tartışmasız bu tercihi yaptırdı. Komşularımız sürekli değiştiği için net bir şey söylemek zor ama büyük marka ve kurumların yavaş yavaş girişlere devam ettiklerini takip ediyoruz.

Sanal evrende arazi satın alırken nelere dikkat ettiniz, hangi kriterlere göre seçiminizi yaptınız?

Öncelikle bu alınan parseller bir NFT. Biz aslında bir NFT yatırımı yaptık. NFT alırken önemli kriterler ne kadar satılabilir olduğu ve fiyat geçmişidir. Bunun haricinde projenin merkeziyetsiz yapısı ve kaldırdığı riskler, aynı zamanda bizim iş modelimize ne kadar uyumlu olduğu, üzerinde yapılacak geliştirme maliyetleri ve iş yükü, hatta metrekare fiyatı gibi uzayıp giden bir kriter listesi var.

 

Metaverse’de açtığınız ofis nasıl bir yer? Şirket toplantılarını ve emlak alım/satım işlemlerini ofise taşımada hangi aşamadasınız?

Şu anda remax.com.tr ana sayfada, ülke kısmından Metaverse seçip dileyen herkes ofisimizi görebilir. Güzel bir terası olan, önü açık, modern ve şirin bir binamız var. Merkez ofis toplantılarımızı hâlihazırda düzenliyoruz. İş modelleri oluşmaya başladı ancak biz her zamanki gibi okur yazarlığı artırmaya ve eğitime öncelik veriyoruz. Bir yandan da arsamızı kiraya vermek üzereyiz. Uçtan uca bütün deneyimleri realize edip, somut örneklerle ilerlemeye çalışıyoruz.

 

Günlük ortalama ziyaretçi sayınız belli mi? Müşterilerin ziyaretlerinde sık karşılaştığınız soruları ve en çok arsa talep edilen bölgeleri merak ediyoruz…

Decentraland.org’daki arsamıza kaç kişinin girdiğini takip edebiliyoruz. Konu çok fazla gündem olduğu için, bilgi kirliliğinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Arsa değil, NFT olduğunu öğretmekle başlıyoruz.

RE/MAX gayrimenkul danışmanları sanal ofisle ilgili nasıl geri bildirimlerde bulunuyor?

Beklendiği gibi genç kuşak danışmanlarımızın daha yoğun ilgisi var. Ancak herkesin bu konuya bir merakı söz konusu, herkes ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Hem ilgili hem de bilgili bir kitlemiz de var, bu son grup ile biraz daha hızlanacağız gibi görünüyor.

 

Sanal evrende yatırım yapmanın incelikleri nelerdir?

Bir teknoloji yatırımı yaptığınızın ve bir topluluğa katıldığınızın bilincinde olmalısınız. Yüzlerce proje arasından belirlediğiniz kriterlere göre titiz bir seçim yapmanız gerekiyor. Kripto para alım-satımıyla ilgilenenlerin yakından bildiği bir terim vardır: DYOR. Bu konuda benim de son sözüm DYOR olsun, yani “Her zaman kendi araştırmanızı kendiniz yapın”.

 

Metaverse ile ilgili bilgi ve deneyimlerimizden yola çıkarak vereceğiniz en önemli 3 tavsiye nedir?

İlk tavsiyem; konu hakkında mutlaka kendi araştırmanızı yapmanızı öneriyorum, internette açık kaynak çok fazla bilgi mevcut. İkinci olarak Discord gibi uygulamalarla projelerin topluluklarına katılıp çok daha hızlı bir öğrenme yaşamanız mümkün diyebilirim. Son tavsiyem şu: İlk 10 projenin neler yaptığını anlamak ve tek tek deneyimlemek de çok verimli olacaktır.

RE/MAX Türkiye internet sitesinde, gayrimenkul danışmanlarının sahip olduğu metaverse arsalarını listelemesi ne zaman hayata geçecek? Bu konuda hazırlıklarınız hani aşamada?

Bu konuda arsa sergilemenin ötesinde çok daha farklı hazırlıklarımız var. “Çok yakında” diyelim. Detayları vermek şu an için doğru olmaz, ancak eğlenceli bir deneyim yaşatmak için uğraşıyor olacağız.

 

Zingat.com’un “Emlak. Bilgi. Güven.” mottosunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Harika! Gayrimenkul sektörü, insanların hayatlarını değiştiren bir sektör. Bu sektörde her aşamada bilgi ve güven olmalı.

 

Dergimiz aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Gelecekten korkmayalım, uyum sağlayalım!

 

 

Metaverse ile ilgili 5 dikkat çeken yazı

Metaverse’de emlak yatırımı ile ilgileniyorsanız, bu haberler de ilginizi çekebilir. Okumak için başlığı tıklamanız yeterli:

1. Metaverse’de iş kuracak, gayrimenkul satın alacaksınız!

2. Metaverse’te Sultanahmet Camisi 0.1 Ethereum, Ayasofya Camisi 100 Ethereum!

3. MetaReal: Dünyanın ilk hem gerçek hem sanal evi

4. Sanal evrende milyon dolarlık arsa satışı!

5. Mars’tan dijital ev sattı! Fiyatı 500 bin dolar…

 

Kaynak: Zingat Prestij Dergisi, 7. sayı


BENZER YAZILAR